Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Ιαν-2007 08:20

  Εθνική ΑΧΕ: "Ελκυστικός" ο εγχώριος κλάδος της υγείας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κάλυψη για την κλάδο της υγείας ξεκινάει η Εθνική ΑΧΕ με έκθεσή της με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου και τίτλο "Η ωρίμανση του κλάδου δημιουργεί υγιή ανάπτυξη". Μεταξύ των εισηγμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο τίτλων από τον κλάδο της υγείας η χρηματιστηριακή ξεχωρίζει τη μετοχή του Ιατρικού Αθηνών την οποία και χαρακτηρίζει top pick.

  Γενικότερα, όσον αφορά τον εγχώριο κλάδο της υγείας η Εθνική ΑΧΕ σημειώνει πως είναι κατά την άποψή της "ελκυστικός", παρά την ισχυρή υπεραπόδοση που εμφάνισε στο 2006, λόγω της σημαντικής δυναμικής που διάθετει αφενός και αφετέρου λόγω των "ευνοϊκών" συνθηκών που επικρατούν για τους εγχώριους παίκτες.

  Όπως σημειώνει ο κλάδος επωφελείται από τον "ανεπαρκή" δημόσιο τομέα, την "ελεύθερη" τιμολογιακή πολιτική (αν και οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα ασφαλιστικά ταμεία θέτουν ορισμένους περιορισμούς), τον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, αλλά και τη δομή του ανταγωνιστικού πλαισίου που δημιουργεί σημαντικούς περιορισμούς στην είσοδο νέων παικτών. Επίσης, επισημαίνει ότι οι εγχώριοι παίκτες διαθέτουν εμπειρία, είναι σωστά τοποθετημένοι στην αγορά, ενώ αναμένεται να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη μακροπρόθεσμα από την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων.

  Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι με βάση τις προβλέψεις της η αγορά αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 12-14% τα ερχόμενα 2-3 χρόνια.

  Σε ό,τι αφορά το Ιατρικό Αθηνών εξηγεί πως ο λόγος που το θεωρεί "top pick" οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Ειδικότερα, αναφέρεται στο γεγονός ότι κατέχει ηγετική θέση στην αγορά, είναι σωστά τοποθετημένο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, διαθέτει ένα ευρέως αναγνωρισμένο όνομα και μονάδες που έχουν ωριμάσει. Ταυτόχρονα, στα θετικά του Ιατρικού Αθηνών αναφέρει ότι το 5ετές επενδυτικό πλάνο έχει ολοκληρωθεί, την παρουσία που διαθέτει στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και την ανάπτυξη των εσόδων η οποία θα οδηγήσει σε διεύρυνση των περιθωρίων.

  Για το Ιατρικό Αθηνών η χρηματιστηριακή θέτει την τιμή-στόχο των 5,84 ευρώ (υποδηλώνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 16% από τα τρέχοντα επίπεδα) και τη σύσταση "buy". Παράλληλα, επισημαίνει ότι καθώς είναι ηγέτης της αγοράς αναμένεται να ωφεληθεί ιδιαίτερα από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά έναντι του ανταγωνισμού.

  Σχετικά με το ΙΑΣΩ -για το οποίο "βλέπει" τα 8,86 ευρώ (περιθώριο ανόδου 11% από τα τρέχοντα επίπεδα) ενώ συνιστά "αγορά"- εκτιμά ότι διαθέτει περιθώρια ανόδου λόγω μεταξύ άλλων της ηγετικής θέσης που κατέχει στον τομέα των μαιευτηρίων, της βελτίωσης της χρήσης των υπαρχουσών μονάδων, τη μελλοντική ενίσχυση της δυναμικότητάς του. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το ΙΑΣΩ General παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, ενώ σημειώνει πως γενικότερα το ΙΑΣΩ διαθέτει σημαντική οργανική ανάπτυξη.

  Για τη Euromedica, για την οποία θέτει την τιμή-στόχο των 7,91 ευρώ (περιθώριο ανόδου 4%) και τη σύσταση “market perform” αναφέρει ότι αποτελεί έναν "διαφοροποιημένο παίκτη" με ισχυρό όνομα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα κατέχει ηγετική θέση και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη στη Θεσσαλονίκη με ένα δίκτυο που αποτελείται από 12 νοσοκομεία και 25 διαγνωστικά κέντρα.

  Όπως εξηγεί η Εθνική ΑΧΕ οι εκτιμήσεις της για την Euromedica προκύπτουν με βάση το υψηλό αναπτυξιακό προφίλ που διαθέτει, τη διοικητική ομάδα που επιτυγχάνει τους στόχους της, τη διαφοροποίηση του προσφερόμενου προϊόντος, αλλά και τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τους ιατρούς του. Επίσης, σημειώνει πως αν και διατηρεί μια "συντηρητική" άποψη για τη Euromedica ενόψει του επιχειρησιακού της σχεδίου, εκτιμά πως η εταιρεία θα καταστεί περισσότερο ελκυστική με την ολοκλήρωση του business plan.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ