Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 15-Ιαν-2007 00:30

    Ερωτήματα προκαλεί η στάση του ΧΑΚ

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Μόνο ένας πολύ καλός δικηγόρος που γνωρίζει άριστα το νομικό σύστημα της Κύπρου μπορεί να σας πληροφορήσει με ακρίβεια για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το ποιες προσφορές ισχύουν και ποιες δεν ισχύουν στη διαμάχη μεταξύ Marfin PB, Πειραιώς και Κύπρου.

    Ένας "ξένος" ως προς τις κυπριακές συνήθειες, όμως, διαπιστώνει με μία πρώτη ματιά ότι τα πράγματα στη Μεγαλόνησο δεν εξελίσσονται με τρόπο ανάλογο με εκείνον που εξελίσσονται σε άλλα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

    Το πολιτικό σύστημα είναι εμπλεκόμενο και στο οικονομικό γίγνεσθαι. Έχει λόγο και πολλές φορές τον επιβάλλει. Αυτό είναι άλλες φορές υπέρ και άλλες φορές εναντίον κάποιου παράγοντα της αγοράς. Κι ο παράγοντας αυτός μπορεί να αλλάζει την στάση του έναντι του πολιτικού συστήματος ανάλογα με την τύχη που του επιφυλάσσει κάθε φορά στα επιχειρηματικά του σχέδια. Ένα μέσο ενημέρωσης, όμως, δεν μπορεί!

    Η Κύπρος είναι ένα μικρό μέρος. Αυτό έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Μεταξύ των θετικών είναι η ευελιξία, κάτι που λείπει από την ελληνική πραγματικότητα. Το αρνητικό είναι ότι οι λίγοι άνθρωποι γνωρίζονται τόσο καλά που πολλές φορές συμπίπτουν σε πολλές εργασίες για τις οποίες θα έπρεπε να υπάρχει ασυμβίβαστο.

    Προκαλεί ερωτήματα η στάση του ΧΑΚ. Το Χρηματιστήριο της Κύπρου εισηγήθηκε υπέρ των θέσεων του κ. Βγενόπουλου και αυτό είναι δικαίωμά του. Ο νόμος άλλωστε καλεί το ΧΑΚ να γνωματεύσει στο ανώτερο όργανο που είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εκείνο που προκαλεί ερωτήματα σε όσους γνωρίζουν το προσκήνιο και το παρασκήνιο είναι η εμμονή του και μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη γνωμάτευσή του.

    Τα ερωτήματα αυτά πολλαπλασιάζονται αν αληθεύουν οι φήμες ότι ο ένας από τους δύο νομικούς του συμβούλους συμβαίνει να εργάζεται και στο νομικό γραφείο του Τάσου Παπαδόπουλου, το οποίο χειρίζεται υποθέσεις της Marfin στην Μεγαλόνησο. Δεν ισχυρίζεται κάποιος ότι υπάρχει κάτι "ύποπτο", αλλά στο ΧΑΚ θα έπρεπε να έχουν ακούσει για την γυναίκα του Καίσαρος, στην περίπτωση εκείνη που οι φήμες είναι αληθινές.

    Αίσθηση προκαλεί επίσης η επιμονή ορισμένων κύκλων να υποβαθμίσουν την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου και να "αναγορεύσουν" σε πρώτο τη τάξη Οργανισμό το Χρηματιστήριο της Κύπρου! Τα καλά και συμφέροντα!

    Ναι, μπορεί σήμερα ή αύριο να δικαιωθεί η πλευρά Βγενόπουλου και να τρέξουν ταυτόχρονα δύο και τρεις προσφορές. Κι αυτό είναι θέμα που δεν απασχολεί το Μέσο Ενημέρωσης, αλλά τους όποιος εμπλεκόμενους στις εξελίξεις. Ποιος θα έχει πειστεί όμως στο μεταξύ ότι αυτό θα είναι αποτέλεσμα μιας πραγματικά δίκαιης αντιμετώπισης;

    Τα νομικά είναι για τους νομικούς. Το θέμα είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο επιχειρηματικό παιγνίδι και οι θεσμικοί παράγοντες θα πρέπει να μείνουν μακριά από την ουσία της υπόθεσης. Η αγορά θα κρίνει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Ο ρόλος των θεσμικών παραγόντων δεν είναι το επιχειρείν, αλλά η διασφάλιση της ομαλότητας της αγοράς και της ισονομίας για όλους τους εμπλεκόμενους.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ