17:37 08/09
Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο με οριακές απώλειες
Συνεδρίαση χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις ήταν η σημερινή στη Λεωφόρο Αθηνών.
Του Βασίλη Γεώργα
Ευκαιρίες και ρίσκα καλούνται να ζυγίσουν οι επενδυτές μετά τις πρώτες ενδείξεις «ζωής» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η χθεσινή αντίδραση ήταν δυναμική σε ποσοστό ανόδου, δεν συνοδεύτηκε, όμως, από αυξημένες συναλλαγές ούτε άλλαξε κάτι την βαριά τεχνική εικόνα της αγοράς η οποία ακόμη παραμένει προς όφελος των πωλητών. Οι πιο συντηρητικοί αναλυτές διαπιστώνουν ότι οι κατά 15%-20% χαμηλότερες αποτιμήσεις που διαμόρφωσε η διόρθωση μέχρι τις 1.137 μονάδες, συνιστούν λόγο για τοποθετήσεις. Επισημαίνουν όμως πως θα χρειαστούν περισσότερες και πιο δυναμικές κινήσεις των αγοραστών για να βελτιωθεί η βραχυπρόθεσμη τάση που αλλάζει πλέον πάνω από τις 1.190 μονάδες.
Τα σενάρια που «τρέχουν» για την αγορά αυτή την περίοδο είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, καθώς η κίνηση των τιμών αφήνει ανοιχτό περιθώριο τόσο για τον σχηματισμό ενός πυθμένα στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί κάλλιστα να προετοιμάζει το επόμενο βύθισμα. Η «ποικιλία» αυτή στις εκτιμήσεις δημιουργεί σύγχυση στην αγορά και σε κάθε περίπτωση αποτελεί υπόστρωμα για μεγάλες διακυμάνσεις.
Υπό το πρίσμα αυτό η επόμενη εβδομάδα θα είναι αρκετά σημαντική για την αποσαφήνιση των προθέσεων της αγοράς η οποία πάντως, μετά από μια περίοδο «εσωστρέφειας», αρχίζει πάλι να γίνεται αποδέκτης θετικότερων προσδοκιών είτε αυτές προέρχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο που προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα «σύμπνοιας» με φόντο την ψήφιση των προαπαιτούμενων της τρόικας για την αποφυγή πρόωρων εκλογών, είτε από το αμιγώς οικονομικό πεδίο, με τις εκτιμήσεις για αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Αν αυτή η ροή «καλών νέων» που συνεπικουρείται και από τη νέα ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών, «φτάσει στα αυτιά» των ξένων επενδυτών που έχουν κατεβάσει ταχύτητα στις συναλλαγές, ενδεχομένως παράσχει την απαιτούμενη δυναμική στο ελληνικό χρηματιστήριο ώστε να ξεπεράσει τις δύσκολες αντιστάσεις που έχει μπροστά του.
Διαφορετικά, δεν είναι καθόλου απίθανο η εν εξελίξει ανοδική αντίδραση να εκφυλιστεί σύντομα λίγο υψηλότερα από εδώ (προς τη ζώνη των 1.92-1.205 μονάδων όπου συγκεντρώνονται βασικοί κινητοί μέσοι όροι για τον Γ.Δ) και να δώσει τροφή στους short οι οποίοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του τελευταίου τετραμήνου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Καθοριστική θα είναι και η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών, που ως η πλέον «δεικτοβαρής» κατηγορία της αγοράς, εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμία στον απόηχο των αντικρουόμενων εκτιμήσεων για τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των stress tests, αλλά και υπό το βάρος της εικοτολογίας περί νέων «προληπτικών» αποφάσεων συγκεκριμένων τραπεζών για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσα στο καλοκαίρι. Ο τραπεζικός δείκτης επιχειρεί μια πρώτη προσπάθεια απομάκρυνσης από τα χαμηλά του, όμως παραμένει ακόμη μέσα στο μεγάλο καθοδικό κανάλι του και θα απαιτηθεί να περάσει πειστικά τις 160-165 μονάδες για να αποκτήσει μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης ή τις 175 μονάδες για να ποντάρει κανείς με μεγαλύτερη ασφάλεια ότι αλλάζει η τάση σε ανοδική.
Την ίδια στιγμή στο ταμπλό οι πρωταγωνιστές της αντίδρασης παραμένουν μετοχές της «πραγματικής οικονομίας». Τα ΕΛΠΕ έδειξαν ειδικά χθες να διαθέτουν ισχυρή δυναμική και με την άνοδο κατά 6% η μετοχή ξεπέρασε οριακά την μακροχρόνια καθοδική γραμμή τάσης που οδηγούσε έως σήμερα τη κατά 45% διόρθωση από τα 10 ευρώ. Ο Μυτιληναίος συνεχίζει επίσης την πορεία αντιστροφής με απόδοση 12% στις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ ανοδικές διαθέσεις έδειξαν και άλλες μετοχές μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως η ΔΕΗ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η Motor Oil, ο Ελλάκτωρ, ο Φουρλής, η ΕΧΑΕ, η Σωλ. Κορίνθου κ.α
Η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας θα δείξει και τον βαθμό ρίσκου που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν οι αγοραστές διακρατώντας ή αυξάνοντας τις βραχυπρόθεσμες θέσεις τους, με τον Γενικό Δείκτη να οδεύει όπως όλα δείχνουν πάντως για ένα «καθαρό» θετικό κλείσιμο σε εβδομαδιαία βάση, θέτοντας έτσι τις βάσεις για συνέχιση της προσπάθειας από Δευτέρα.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη