Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουν-2014 12:11

  Θετικές "παρατηρήσεις" από Citi για Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θετικά είναι τα συμπεράσματα της Citigroup για τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς μετά από ένα event που διοργάνωσε η Citi για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

  Συγκεκριμένα, για την Alpha Bank αναφέρει ότι τα στελέχη της τράπεζας αναμένουν η διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας των assets (AQR) θα οδηγήσει σε διαφορές μεταξύ των ελληνικών τραπεζών για την ποιότητα των ισολογισμών τους στο β΄ μισό του 2014.

  Αναμένουν ακόμη ότι τα ελληνικά NPLs θα φθάσουν στο peak τους στα τέλη του 2014, καθώς και ότι το κόστος χρηματοδότησης  βελτιώνεται, με το νέο κόστος καταθέσεων να είναι καλύτερο κατά 40 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

  Όπως τονίζει η Citi, η Alpha Bank σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες, έχει μεγαλύτερη δυναμική για τη μείωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς έχει ένα υψηλότερο ποσοστό αυτών. «Δεν αποτελεί τόσο ένα restructuring story όπως η Πειραιώς, καθώς η τελευταία ενοποιεί αρκετές περισσότερες τράπεζες».

  Οι αβεβαιότητες ασφαλώς  παραμένουν, τόσο για την Alpha Bank όσο και για την Τράπεζα Πειραιώς, μεταξύ των οποίων και το εύρος για εξωτερικές οικονομικές/χρηματοπιστωτικές κρίσεις (πχ παύση ή αντιστροφή του ράλι στην περιφέρεια της ευρωζώνης) ή εσωτερικές πολιτικές κρίσεις.

  Τα στελέχη της Alpha Bank σημείωσαν ότι μέχρι τώρα αρκετοί επενδυτές έχουν αγοράσει ελληνικές τραπεζικές μετοχές, κυρίως ως ένα «στοίχημα» ανάκαμψης της χώρας, αλλά η διαδικασία AQR θα λειτουργήσει ως καταλύτης για κάτι παραπάνω από ένα focus σε συγκεκριμένα στοιχεία μιας εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και των διαφορών στην ποιότητα των τραπεζικών assets και στους κινδύνους, εάν υπάρχει, μιας μελλοντικής ΑΜΚ από μία ή περισσότερες τράπεζες. 

  «Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή είναι στο σκοτάδι για τους κανόνες σχετικά με το πώς θα πρέπει να διεξαχθεί η ADR. Η ΕΚΤ έχει κάνει δύο επισκέψεις στην Alpha Bank τον προηγούμενο μήνα. Τα στελέχη της τράπεζας θα μάθουν περισσότερα στη διάρκεια του καλοκαιριού για τις λεπτομέρειες των AQR και την πιθανή έκβαση».

  Η Alpha Bank επισήμανε ότι υπήρχαν κάποιες θετικές ενδείξεις αναφορικά με τις τάσεις στην απασχόληση, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και την αγορά ακινήτων. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε βελτίωση της δημιουργίας νέων NPLs. Η Alpha Bank περιμένει ότι τα retail NPLs θα διαμορφωθούν στο υψηλότερο σημείο τους στη διάρκεια του γ΄-δ’ τριμήνου του 2014 και τα εταιρικά NPLs στο α΄ τρίμηνο του 2015. Αναφορικά με τις διεθνείς δραστηριότητες, η Κύπρος παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα (με τα NPLs σχεδόν στο 50%), η Σερβία είναι ερωτηματικό αλλά η Ρουμανία τα πάει καλά.

  Με τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, η Alpha Bank επισήμανε ότι το κόστος χρηματοδότησης βελτιώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013 κατά 85 εκατ. ευρώ ή περίπου 350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, από το χαμηλότερο καταθετικό κόστος (54 εκατ. ευρώ) και το κόστος χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα (31 εκατ. ευρώ).

  Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς, η Citigroup τονίζει ότι τα βασικά συμπεράσματα που αποκόμισε είναι ότι η αναδιάρθρωση βρίσκεται ήδη μπροστά από το σχέδιο, και η τράπεζα θα πρέπει να ξεπεράσει τους στόχους μείωσης των καταστημάτων, το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων έχει βελτιωθεί σημαντικά, επιβραδύνεται η δημιουργία νέων NPLs και αυτό θα πρέπει να βοηθήσει τόσο τις μελλοντικές προβλέψεις για επισφαλή δάνεια αλλά και τα καθαρά έσοδα από τόκους.

  Σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες, η Τράπεζα Πειραιώς έχει μια μεγαλύτερη δυναμική αναφορικά με την λειτουργική αναδιάρθρωση αλλά και την μείωση των NPLs. Σχετικά με την βελτίωση του κόστους χρηματοδότησης, όλες οι τράπεζες θα πρέπει να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος προθεσμιακών καταθέσεων, και φυσικά, η πτώση στο χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης για το ελληνικό δημόσιο και τις τράπεζες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων