23:09 05/09
Πτώση στη Wall μετά τα στοιχεία για την απασχόληση
Στην εβδομάδα, ο S&P 500 κέρδισε 0,33%, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,14% και ο Dow υποχώρησε 0,32%.
Του Βασίλη Γεώργα
Νέα υψηλά χθες για τους αμερικάνικους δείκτες, χαμηλά 15 εβδομάδων για το Χρηματιστήριο της Αθήνας που αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών και μια εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών «αφέθηκε» ελεύθερο να υποχωρήσει μέχρι τις 1.150 μονάδες.
Με σωρευτικές απώλειες 16,6% από τα υψηλά έτους, η αγορά της Αθήνας έχει χάσει πλέον το σύνολο των κερδών που κατέγραφε μέσα στο 2014, και το χειρότερο είναι πως πλέον δίνει μάχες οπισθοφυλακής για να κρατήσει αλώβητη την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση. Ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών που θεωρητικά αποτελεί ακροτελεύτια στήριξη για τους μακροπρόθεσμους «χτυπήθηκε» ενδοσυνεδριακά χθες, η παρτίδα, όμως, μιας γενναίας αντιστροφής δεν χάθηκε. Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτης δημιούργησε απόσταση ασφαλείας και η αντίδραση από την ισχυρή περιοχή στήριξης (σ.σ οι 1.150 μονάδες ισοδυναμούν με το 38,2% επίπεδο διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τον περασμένο Ιούλιο) δημιουργούν προϋποθέσεις για μια ισχυρότερη επέμβαση των αγοραστών ώστε να αποσοβηθούν τα χειρότερα, παρότι ελάχιστοι συμμερίζονται πλέον την αισιοδοξία ότι μπορεί να μπει ουσιαστικό φρένο στην εξέλιξη της διόρθωσης πριν η αγορά προσεγγίσει τα επίπεδα των 1.070-1.030 μονάδων.
Σε άλλες δύο περιπτώσεις πάντως τον τελευταίο χρόνο, η ευρύτερη περιοχή από όπου διέρχεται ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών είχε λειτουργήσει ως στήριξη της αγοράς, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι θα γίνει το ίδιο και αυτή τη φορά, αν και οι 1.150 μονάδες αποτελούν σημείο αναφοράς για την αγορά της Αθήνας και αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως δύσκολα θα χαθούν.
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αποκτούν κρίσιμο χαρακτήρα καθώς θεωρητικά «παίζεται» το στοίχημα διαφύλαξης των μεσοχρόνιων προοπτικών της αγοράς, σε μια περίοδο μάλιστα που αναμένεται να κορυφωθεί η επιφυλακτικότητα για την επόμενη ημέρα της κάλπης ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη ευρείες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω των ανακατατάξεων που αναμένονται στον δείκτη MSCI Greece από σήμερα (το βράδυ της Τετάρτης θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στη σύνθεση με πιθανή την είσοδο της Eurobank σε βάρος των ΕΛΠΕ) μέχρι και τα τέλη του μήνα οπότε θα κριθεί μια ενδεχόμενη αύξηση της στάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου στους δείκτες MSCI σε βάρος άλλων αναδυόμενων αγορών (π.χ Ρωσία). Εκ των πραγμάτων η λήξη των σειρών Μαϊου στα παράγωγα την ερχόμενη Παρασκευή (46.546 ΣΜΕ του FTSE Large cap δεν έχουν μετακυληθεί ακόμη) θα παίξει τον ρόλο της στην κίνηση των τιμών μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεδομένου ότι τώρα είναι που θα ληφθούν μεγάλα κερδοσκοπικά στοιχήματα και θέσεις αντιστάθμισης μέσω των συμβολαίων για την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Με εξαίρεση τις ενδείξεις αντίδρασης-αναστροφής που αποτυπώνονται στο διάγραμμα της Εθνικής η οποία χθες υποχώρησε μέχρι τα 2,49 ευρώ και αντέδρασε δυναμικά, ελάχιστα είναι τα θετικά μηνύματα που εκπέμπει το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.
Ανάλογα από ποια πλευρά το δει κανείς, μια σειρά από μετοχές – σηματωρούς όπως ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η Ελλάκτωρ, ο Φουρλής, η Jumbo, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ο Τιτάνας, κ.α βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμα τεχνικά σημεία καθώς έπιασαν τους στόχους μιας «φυσιολογικής» διόρθωσης και κάθε περαιτέρω έντονη καθοδική κίνηση θα τις έβαζε σε μεγάλες περιπέτειες καθώς θα ενεργοποιούσε σημαντικούς πτωτικούς σχηματισμούς και εντολές διαφύλαξης κερδών.
Γεγονός είναι πως βραχυπρόθεσμα ο παράγοντας «πολιτικό ρίσκο» επανέρχεται στο προσκήνιο και αναμένεται ότι θα συνοδεύει την χρηματιστηριακή αγορά που έχει ήδη απολέσει από τα υψηλά της 19ης Μαρτίου περί τα 8 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης (παρά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών) τουλάχιστον μέχρι την μεθεπόμενη Κυριακή. Αν και η αγορά ενδεχομένως σπεύσει να προεξοφλήσει νωρίτερα τις εξελίξεις, τότε ουσιαστικά θα κριθεί στην πράξη αν την επόμενη των ευρωεκλογών η χώρα θα μπει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας, ή θα κερδίσει μερικούς μήνες σε χρόνο προκειμένου να προετοιμαστεί η προσφυγή στις κάλπες ενδεχομένως προς τα τέλη της χρονιάς όπως φαίνεται να προεξοφλούν όλο και περισσότεροι ξένοι και εγχώριοι αναλυτές τα τελευταία 24ωρα.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη