Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 07-Νοε-2013 09:56

    MSCI καλεί Λεωφόρο Αθηνών

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Βασίλη Γεώργα

    Νέα σελίδα στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου γράφει σήμερα η Morgan Stanley Capital International, που αναμένεται να κάνει επίσημα γνωστές τις οκτώ έως δέκα ελληνικές εισηγμένες εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίες θα συνθέσουν τον νέο δείκτη MSCI Greece Emerging Markets στο πλαίσιο της επιστροφής του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές μετά από 12 χρόνια.

    Η επίσημη μετάταξη της ελληνικής αγοράς στις αναδυόμενες και η διαγραφή της Ελλάδας από τον MSCI Developed Markets θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου, μια ημερομηνία με ξεχωριστό ενδιαφέρον που ουσιαστικά σηματοδοτεί την αλλαγή του status της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στα μάτια των ξένων οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιον της παγκόσμιας πρωτοτυπίας να καλούνται να επενδύσουν στην πρώτη χώρα της ευρωζώνης που υποβαθμίζεται από αναπτυγμένη σε αναπτυσσόμενη.

    Παρότι το Χ.Α. επιστρέφει στη χορεία των αναδυόμενων αγορών «χαμένο» στα σημεία σε σχέση με την κατάταξή του μέχρι και το 2001 (πολύ λιγότερες μετοχές που συμμετέχουν στο δείκτη, μικρότερη στάθμιση στο σύνολο των αναδυόμενων αγορών, χαμηλότερη κατάταξη κ.ά.), εντούτοις η διαφορά σε σχέση με την κατάσταση που αντιμετώπιζε μέχρι σήμερα ως αναπτυγμένη αγορά με μόλις δύο μετοχές στον MSCI, είναι τεράστια και αναμένεται ότι θα λειτουργήσει υπέρ της εισροής σημαντικών κεφαλαίων. Σύμφωνα με στοιχεία της Citi η βαρύτητα του MSCI Greece στον MSCI Emerging Markets είναι 0,4% σε σύγκριση με 0,019% που φτάνει σήμερα το ποσοστό της Ελλάδας στον MSCI World, ενώ το ποσοστό στον ευρωπαϊκό MSCI EM Europe υπολογίζεται σε 3.8% συγκριτικά με τις 6,9 μονάδες βάσεις που έχει η Ελλάδα στον MSCI Europe Developed Markets. Μεγαλύτερα μερίδια συνεπάγονται και υψηλότερες εισροές, ως εκ τούτου οι περισσότεροι ξένοι και εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν συνολικές καθαρές εισροές της τάξης των 500-760 εκατ. ευρώ μόνο λόγω της αυξημένης βαρύτητας της αγοράς, καθώς οι εκροές θα είναι αισθητά λιγότερες αφού τα περισσότερα παθητικά funds των αναπτυγμένων αγορών έχουν ήδη ρευστοποιήσει τις θέσεις τους από καιρού.

    Οι προβλέψεις των αναλυτών για το ποιες μετοχές θα επιλεγούν για να συνθέσουν τον δείκτη περιστρέφονται λίγο πολύ γύρω από τους ίδιους τίτλους και συγκεκριμένα : τις τράπεζες Εθνική, Alpha και Πειραιώς που βάζουν υποψηφιότητα να συμμετάσχουν ξανά σε διεθνή δείκτη μετά από την χρόνια, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Folli Follie, η Jumbo, τα Ελληνικά Πετρέλαια ενώ η Citi συνυπολογίζει και τον Τιτάνα.

    Η Ελλάδα έχει ήδη αποδειχθεί ένα εξαιρετικά αποδοτικό στοίχημα για τα υψηλότερου ρίσκου funds αφού επί της ουσίας τα χαρακτηριστικά «αναδυόμενης» αγοράς είναι συγκριτικά περιορισμένα με άλλα χρηματιστήρια. Από τη μια δεν μπορεί να θεωρηθεί 100% αναδυόμενη αγορά, καθώς παραμένει μια οικονομία δεμένη στο «άρμα» της ευρωζώνης χωρίς κανέναν συναλλαγματικό κίνδυνο, από την άλλη αντιμετωπίζει προβλήματα χρέους, ανεργίας και εισοδήματος αλλά και προκλήσεις στο μέτωπο της λειτουργίας των οικονομικών δομών της που προσομοιάζουν με αυτά των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

    Από την άλλη, έχει καταστεί εμφανές στους περισσότερους πως οι δομές της οικονομίας αλλάζουν, οι προοπτικές ανάκαμψης μεσοπρόθεσμα είναι σημαντικές σε σχέση με την αρχή της ύφεσης, τα υψηλού ρίσκου επενδυτικά εργαλεία των warrants «ταιριάζουν» στη φιλοσοφία πολλών κερδοσκοπικών χαρτοφυλακίων, οι αποκρατικοποιήσεις είναι μπροστά, ενώ ένα μεγάλο πλεονέκτημα της υποβάθμισης είναι ότι μπορεί να αποδειχθεί «αναζωογονητική» στο μέλλον για δεκάδες εταιρείες της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης οι οποίες όπως αποδεικνύεται πλέον από το έμπρακτο ενδιαφέρον των private equity funds, θα μπορούν πλέον ευκολότερα να προσελκύσουν εισροές από πιο ενεργητικά χαρτοφυλάκια.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ