Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Οκτ-2006 15:13

  Praxis: Στο επίκεντρο οι ξένες αγορές και τα μεγέθη 9μήνου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το θετικό κλίμα στις κυριότερες κεφαλαιαγορές έχει επηρεάσει και την εγχώρια αγορά, καθώς ο βαθμός συσχέτισης έχει αυξηθεί, αναφέρει η Praxis International στην έκθεση εβδομαδιαίας στρατηγικής της με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2006 και τίτλο "Σε αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων”. Ως αποτέλεσμα της επίδρασης των ξένων αγορών, ο ΓΔΧΑ  διατηρείται σε επίπεδα πάνω από το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων. 

  Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως κατά την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ο ΓΔΧΑ κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 2,42%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 20) να σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο με ποσοστιαία αύξηση της τάξεως του 3,32% σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Ο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE 40) σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 1,92%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης (FTSE 80) σημείωσε επίσης άνοδο της τάξεως του 1,84%.

  Ο δείκτης με την μεγαλύτερη υπεραπόδοση σε σχέση με τον ΓΔΧΑ γι’αυτή την εβδομάδα ήταν ο FTSE 20 κατά 0,90%, ενώ από την άλλη πλευρά υποαπόδοση σημείωσαν ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κατά 0,50% και 0,58% αντίστοιχα.

  Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως η έναρξη ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων του Οκτωβρίου, αναμένεται να συγκεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και να συμβάλει στην περαιτέρω διαμόρφωση του χρηματιστηριακού κλίματος.

  Η Praxis θέτει ως κυριότερες επενδυτικές επιλογές τις εταιρείες: Intralot, Σαράντης, Audio Visual, Πλαστικά Θράκης και Κατσέλης.

  Σε επίπεδο ξένων γεγονότων, η ανησυχία στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) για διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων, έχει δημιουργήσει προσδοκίες ότι τα αμερικάνικα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα και κατά την διάρκεια του Ά τριμήνου του 2007 (σημειώνεται ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά παραγώγων προεξοφλούσαν μια ενδεχόμενη μείωση).

  Επιπροσθέτως, η ανακοίνωση μακροοικονομικών δεικτών κατά την διάρκεια της εβδομάδας, όπως του δείκτη παραγωγού και του δείκτη καταναλωτή που σχετίζονται με την πορεία του πληθωρισμού, αναμένεται να δώσουν περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας, ενώ επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ, με σκοπό μια ενδεχόμενη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά
  1 εκατ. βαρέλια.

  Τα νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών που σημείωσε ο αμερικάνικος δείκτης Dow Jones, κατά την προηγούμενη εβδομάδα, ενίσχυσαν το θετικό κλίμα στις κυριότερες κεφαλαιαγορές, ενώ ανακοινώσεις όπως τα νέα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα τρέχουσων συναλλαγών, τα οποία διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από τις
  συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, δεν κατόρθωσαν να ανακόψουν την θετική πορεία των δεικτών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

  Ειδικότερα οι δείκτες DAX, FTSE 100 και CAC-40 κινούνται στα προηγούμενα υψηλά επίπεδα τιμών του Μαΐου, ενώ ύστερα από τις τελευταίες συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο, είναι λογικό να αναμένεται μια κίνηση διορθωτικού χαρακτήρα προς αποφυγή υπεραγορασμένων επιπέδων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ