Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Αυγ-2006 13:52

  Praxis: “Απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος...”

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η προσδοκία ολοκλήρωσης του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων από την FED, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της αμερικάνικης οικονομίας τους επόμενους μήνες, ερμηνεύτηκαν από την επενδυτική κοινότητα, ως στοιχεία που προεξοφλούν εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί θετικό κλίμα στις κυριότερες διεθνείς κεφαλαιαγορές, αναφέρει στο εβδομαδιαίο της report η Praxis International.
   
  Η χρηματιστηριακή προσθέτει ότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα των $71,5 ανά βαρέλι από τα ιστορικά υψηλά των $79 ως αποτέλεσμα της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή του Λιβάνου ενίσχυσε τις παραπάνω εκτιμήσεις.
   
  Οι κυριότεροι παράγοντες που θα επηρεάσουν την αγορά, σύμφωνα με την Praxis International, είναι οι εξής: 
   
  * Η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων Α’ εξαμήνου, καθώς επίσης στην εικόνα που δίνουν οι διοικήσεις των εταιριών για το σύνολο της χρήσης. Από τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων οι θετικές εκπλήξεις έχουν επικρατήσει έναντι των αρνητικών ιδίως στους κλάδους τραπεζών, μετάλλων και βιομηχανικού εξοπλισμού. Ενώ από τις αρνητικές εκπλήξεις ξεχωρίζει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΟΠΑΠ.
   
  * Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην παραδοσιακή του ομιλία κατά το άνοιγμα της ΔΕΘ (9/9/2006).
   
  * Οι εξελίξεις στο διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον ιδίως στο πεδίο του πληθωρισμού και των ρυθμών ανάπτυξης που προκαλούν ανησυχία στην οικονομία των ΗΠΑ.
   
  * Η πορεία των ειρηνευτικών διαδικασιών στην περιοχή του Λιβάνου, καθώς και η συμπεριφορά της διεθνούς κοινότητας στο κρίσιμο θέμα της παύσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Πιθανή θετική έκβαση, στα ανωτέρω ζητήματα, αναμένεται να εξασθενήσει τις ανησυχίες των γεωπολιτικών κινδύνων με ανάλογα θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας, αν και κατά την εκτίμηση της χρηματιστηριακής οι κεφαλαιαγορές έχουν εξοικειωθεί με τους εν λόγω κινδύνους.
   
  * Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η αρνητική έκπληξη που δημιούργησαν στην αγορά τα αποτελέσματα 6μήνου του ΟΠΑΠ αναμένεται να προκαλέσουν αναστολή του ευρύτερου αγοραστικού ενδιαφέροντος γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανή μία ενδεχόμενη συνέχιση της ανοδικής κίνησης.
   
  * Σε επίπεδο αποτίμησης η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο πολλαπλασιαστή κερδών (2006) της τάξεως των 15,5x όντας με premium σε σχέση με τις κυριότερες διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ωστόσο, η Praxis επισημαίνει ότι ο εν λόγω πολλαπλασιαστής βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από την μέση τιμή του κατά την τελευταία 10ετία (18,2x).
   
  Τέλος, σημειώνεται ότι στις κυριότερες επενδυτικές επιλογές της χρηματιστηριακής περιλαμβάνονται οι τίτλοι των: Intralot, Σαράντης, Μυτιληναίος, Ελληνική Τεχνοδομική, Audio Visual και Πλαστικά Θράκης.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ