Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιουν-2011 08:59

  Αναποτελεσματικά τα Reverse Split απέναντι στην πτώση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κατικά

  Αναποτελεσματικά αποδεικνύονται τα reverse split στα οποία προχώρησαν πολλές εισηγμένες τους τελευταίους μήνες, καθώς η πτώση των τιμών συνεχίστηκε, ενώ κάποιες χρειάστηκαν ή σύντομα θα χρειαστούν νέα συνένωση μετοχών.

  Σε περιόδους bear market, η πτώση της μετοχής είναι έντονη και το reverse split επιλέγεται από πολλές διοικήσεις εισηγμένων, προκειμένου να βελτιωθεί η... οπτική εικόνα της μετοχής στο ταμπλό και να μην θεωρείται «penny stock». Σε περιόδους bull market επιλέγεται το split των μετοχών προκειμένου να μειωθεί η τιμή της μετοχής και να γίνει πιο ελκυστική. Παράλληλα, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα της μετοχής. Αντιθέτως, με το reverse split ειδικά όταν πολλές μετοχές συνενώνονται σε μία, περιορίζεται η εμπορευσιμότητα του τίτλου.

  Τους τελευταίους μήνες λόγω της απόφασης της διοίκησης του ΧΑ να μην εντάσσει μετοχές στα ειδικά χαρακτηριστικά, όταν πέφτει η τιμή κάτω από τα 0,30 ευρώ, αν έχει αποφασιστεί reverse split, ώθησε αρκετές εισηγμένες σε αυτήν την απόφαση. Όμως η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των μετοχών έχει δημιουργήσει την ανάγκη νέων συνενώσεων μετοχών.

  Η Alapis έχει δύο φορές προχωρήσει σε reverse split. Πρόσφατα οι πέντε μετοχές έγιναν μία, ενώ τον Ιούλιο του 2010 οι 8 παλιές μετοχές είχαν γίνει μία. Έτσι τα 1,96 δισ. μετοχές έχουν γίνει σήμερα 49 εκατ. μετοχές και η τιμή στο ταμπλό του ΧΑ είναι στα 0,50 ευρώ, αφού η πτώση δεν έχει ανακοπεί.

  Τον Ιούλιο του 2010 η Παπουτσάνης προχώρησε σε reverse split εκδίδοντας μία νέα μετοχή για κάθε 4 παλιές. Σήμερα η τιμή της μετοχής είναι στα 0,20 ευρώ. 

  Εντυπωσιακό ήταν το reverse split της ΝΕΛ αφού οι 12 παλιές μετοχές έγιναν μία νέα προς τα τέλη του 2010. Σήμερα η μετοχή βρίσκεται στα 0,19 ευρώ.

  Η ΑΕΓΕΚ τον Ιούλιο του 2009 είχε συνενώσει 10 παλιές μετοχές σε μία νέα, σταδιακά όμως η τιμή της μετοχής γύρισε εκεί από όπου ξεκίνησε και σήμερα είναι στα 0,18 ευρώ.

  Στα 0,14 ευρώ βρίσκεται η Βιοτέρ που τον Αύγουστο του 2010 συνένωσε 4 παλιές σε 1 νέα μετοχή.

  Ούτε η Ίλυδα έχει ξεφύγει από την περιοχή των 0,30 ευρώ παρά το reverse split. Σήμερα είναι στα 0,23 ευρώ.

  Πρόσφατα η ΑΤΕ Bank υλοποίησε reverse split και για κάθε 10 παλιές έδωσε 1 νέα, ενώ προχώρησε και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, η οποία είναι σε εξέλιξη. Η μετοχή ξεκίνησε από τα 3,90 ευρώ και σήμερα είναι στα 1,11 ευρώ, έχοντας κόψει και το δικαίωμα στην αύξηση που όμως ούτε αυτό είχε διαφορετική τύχη. Από 1,17 ευρώ σε μία μέρα έχασε 81,2% και υποχώρησε στα 0,22 ευρώ.

  Από τις λίγες εξαιρέσεις μετοχών που δεν έχουν υποχωρήσει και πάλι προς στην «επικίνδυνη» ζώνη και κρατιέται μάλιστα πάνω από το 1 ευρώ είναι η Τεχνική Ολυμπιακή. Η εταιρεία τον Αύγουστο του 2010 συνένωσε τις 5 παλιές μετοχές σε 1 νέα και έκτοτε η μετοχή διατηρείται στα επίπεδα που ήταν και τότε. Το κλείσιμό της την περασμένη Παρασκευή ήταν στα 1,52 ευρώ.

  ΑΧΟΝ, ΑΛΚΟ, Λιβάνης, Sprider, Έλαστρον και Ιντρακόμ Κατασκευές έχουν υλοποιήσει reverse split και κρατούν μία απόσταση ασφαλείας από το όριο των 0,30 ευρώ. Άλλες μεγαλύτερη και άλλες μικρότερη.

  Σε συνένωση μετοχών τέλος θα προχωρήσουν οι Τράπεζα Πειραιώς, Σφακιανάκης, Ηλεκτρονική, Olympic Cataring, Έδραση-Ψαλλίδας κ.α.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ