Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Δεκ-2010 08:59

  "Κύμα" συγχωνεύσεων στο Χ.Α.

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τους "εθνικούς πρωταθλητές", στο "small(er) is beautiful" και από τα επιθετικά στρατηγικά σχέδια, στις συγχωνεύσεις με στόχο την εξοικονόμηση δυνάμεων. Αν και η πλειονότητα των επιχειρηματιών σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι "η κρίση γεννά ευκαιρίες" -και πράγματι παρά την πίεση σε τζίρους και κέρδη όσοι έχουν τη δυνατότητα κινούνται προς την ενίσχυση των μεριδίων τους- κύρια προτεραιότητα την περίοδο αυτή αποτελεί η θωράκιση του οίκου τους.

  Έτσι, όλο και περισσότερες εταιρείες στρέφονται σε συγχωνεύσεις ή απορροφήσεις θυγατρικών τους με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Όπως εξηγούν αναλυτές, πέρα από τα οφέλη μιας επιπλέον ανάπτυξης, η ενοποίηση των εταιρειών συνεπάγεται και σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και μεγιστοποίηση της λειτουργικής τους αποδοτικότητας.

  Επιπλέον, μπορούν να προκύψουν σημαντικές συνέργιες κυρίως από τη μείωση λειτουργικών εξόδων λόγω εξοικονομήσεων κόστους εταιρικής διακυβέρνησης (π.χ.: κόστος διοικητικών συμβουλίων, επιτροπών, αμοιβές ελεγκτών κ.α.) και κόστους υποστηρικτικών λειτουργιών, την εξάλειψη του κόστους ενδοεταιρικών συναλλαγών ενώ παράλληλα απλοποιείται η δομή ενός ομίλου, ισχυροποιείται λειτουργικά και χρηματοοικονομικά και ενισχύεται ο ισολογισμός.

  Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα κύμα συγχωνεύσεων στο Χ.Α., με τις εισηγμένες να απορροφούν μικρότερες θυγατρικές τους. Μια από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις που υλοποιούνται την περίοδο αυτή αφορά στον όμιλο Folli Follie, με τη μητρική και την Elmec Sport τυπικά να απορροφώνται από τα ΚΑΕ για την δημιουργία του Folli Follie Group. Σύμφωνα με τους αναλυτές, με τη κίνηση αυτή θα η νέα εταιρεία θα εξοικονομήσει 20 εκατ. ευρώ μέσω των δικαιωμάτων μειοψηφίας, από τις διαφορετικές συνέργιες εκτιμάται πως θα υπάρξει μείωση κόστους περίπου στα 5 εκατ. ευρώ, οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, τα ebitda θα πλησιάσουν τα 200 εκατ. ευρώ ενώ ο δανεισμός θα διαμορφωθεί περίπου στα 600 εκατ. ευρώ.

  Φυσικά, εκκρεμεί η συγχώνευση της Ολυμπιακής με την Aegean, κίνηση που κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω και τους μεγέθους της ελληνικής αεροπορικής αγοράς. Ωστόσο καθώς ελέγχουν σήμερα το 80% των πτήσεων και το 90% του συνόλου της πληρότητας στην εσωτερική αγορά (με ανταγωνιστές σημαντικά μικρότερες εταιρείες, όπως η Athens Airways και η Sky Express) το εγχείρημα βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία και αναμένεται να αποφανθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

  Σε διαδικασία εξορθολογισμού της δομής του ομίλου της βρίσκεται η Geniki Bank. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της 100% θυγατρικής της εταιρείας Γενική Χρηματοδοτικές Μισθώσεις (Geniki Leasing). Ακόμη μια τράπεζα, η Eurobank αποφάσισε την απορρόφηση της Δίας ΑΕΕΧ, η οποία με τη σειρά της το 2008 είχε απορροφήσει τη Global ΑΕΕΧ.

  Αλλά και εκτός Χ.Α., μία από τις μεγαλύτερες στο εγχώριο λιανεμπόριο αποτελεί η συγχώνευση των Carrefour και Dia. Τα καταστήματα της τελευταίας σε όλη την Ελλάδα θα μετατραπούν σε σημεία πώλησης με το σήμα Carrefour Μαρινόπουλος ή σε convenience stores με την επωνυμία Carrefour Express. Στόχος είναι η πλήρης ενοποίηση με το δίκτυο του ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος (50% Carrefour SA και 50% όμιλος Μαρινόπουλος) να έχει υλοποιηθεί έως το τέλος του 2011. Το δίκτυο της Dia περιελάμβανε 381 σημαία πώλησης, από τα οποία τα 255 είναι εταιρικά και τα 126 franchise. Αλλά και η Kraft Foods Hellas βρίσκεται σε διαδικασία συνένωσης με την Cadbury Hellas, ως αποτέλεσμα όμως της συμφωνίας μεταξύ των δύο κολοσσών στο χώρο των τροφίμων. Η συγχώνευση των εν Ελλάδι θυγατρικών τους θα δημιουργήσει μια εταιρεία με κύκλο εργασιών άνω των 200 εκατ. ευρώ.

  «Αθόρυβα» προχωρά και η Audiovisual στην απορρόφηση της θυγατρικής Ster Cinemas, η οποία διαχειρίζεται την αλυσίδα πολυκινηματογράφων, στην οποία κατείχε το 66% του μετοχικού κεφαλαίου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η σχετική διαδικασία μεταξύ των Σελόντα και Interfish ενώ η Γαλαξίδι προχώρησε στην έναρξη των διαδικασιών συγχώνευσης με απορρόφηση της θυγατρικής Αγία Ειρήνη Ιχθυοτροφική.

  Τέλος, στη Vell Group απορροφώνται οι «Β. Βελλάνη ΑΕΒΕ» και «Γ.Ε. Δημητριου ΑΕΒΕ», στην Σπύρου οι 100% θυγατρικές Golden West Seed Hellas και Σπύρου International και στη Druckfarben η Ikon.

  N. Χρυσικόπουλος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ