Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης οι βασικοί δείκτης της Wall Street σε κλίμα επιφυλακτικότητας εν αναμονή των επίσημων στοιχείων για την ανεργία που θα ανακοινωθούν αύριο στις ΗΠΑ.
Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν σε ανοδικό έδαφος με τον βιομηχανικό Dow Jones να σκαρφαλώνει στις 10.998,5 μονάδες στα υψηλά της ημέρας, βρίσκοντας στήριξη στα τελευταία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων.
Ο Dow Jones ωστόσο γρήγορα διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να περιμένουν την αυριανή ανακοίνωση για την ανεργία προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την αμερικανική αγορά εργασίας.
Η επενδυτική κοινότητα επέλεξε παράλληλα να κρατήσει άμυνες καθώς ανοίγει ο χορός των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου στις ΗΠΑ με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alcoa σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούν τα κέρδη της Alcoa για το τρίτο τρίμηνο στα 7 cents ανά μετοχή και τα έσοδα στα 4,95 δισ. δολ. Η εταιρεία επεξεργασίας αλουμινίου εμφάνισε κέρδη και το δεύτερο τρίμηνο του 2010 επωφελούμενη από την άνοδο της ζήτησης διεθνώς, ενώ κατάφερε να μειώσει σημαντικά και τα κόστη της.
Δείκτες – Στατιστικά
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 19,07 μονάδες (-0,17%) κλείνοντας στις 10.948,58 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 3,01 μονάδων (0,13%) και έκλεισε στις 2.383,67 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 1,91 μονάδων (-0,16%) κλείνοντας στις 1.158,06 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η
General Electric κλείνοντας στα 17,05 δολ. με άνοδο 0,15 δολ. ή σε ποσοστό 0,89%. Ακολούθησαν η
Du Pont με κέρδη 0,78% και κλείσιμο στα 46,23 δολ. και η Pfizer η οποία έκλεισε στα 17,38 δολ. με άνοδο 0,70%.
Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Alcoa (-1,29%), η
AT & T (-1,29%) και η Verizon (-1,29%).
Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.
Η
Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,05 δολ. ή σε ποσοστό 1,99% και έκλεισε στα 2,56 δολ.
Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρούν σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια τους στα ιστορικά τους χαμηλά.
Στα μάκρο της ημέρας, απροσδόκητη πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιουλίου σημείωσε ο αριθμός των εργαζομένων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Οκτωβρίου.
Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 11.000 στις 4450.000, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 2.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.
Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά στις 456.000 αιτήσεις από τις 453.000.
Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – υποχώρησε κατά 3.000 στις 455.750.
Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου κατά 48.000 στις 4.462.000.
Από τον τραπεζικό κλάδο, σε διακανονισμό με ομάδα πιστωτών της κατέληξε η Washington Mutual οδηγώντας το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της πιο κοντά στην έγκριση. Οι ομολογιούχοι δανειστές, στους οποίους οφείλονται δισεκατομμύρια δολάρια, συμφώνησαν σε διακανονισμό 335 εκατ. δολ. ανοίγοντας το δρόμο για την έξοδο του τραπεζικού ομίλου από το άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.
Η WaMu είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης στις 26/9/2008, μία ημέρα μετά την πώληση της βασικής τράπεζας της από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) στην JPMorgan έναντι 1,9 δισ. δολ.