Και κατά το 2009 συνεχίστηκε η πτώση των τιμών τόσο σε καινούργια όσο και σε παλιά σπίτια, η οποία όμως, κινήθηκε σε ήπιους ρυθμούς, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιώργου Προβόπουλου.
Την ίδια στιγμή όμως, ο αριθμός των συναλλαγών σε οικιστικά ακίνητα που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος μειώθηκε κατά 39,6% το 2009, έναντι μείωσης 21,7% το 2008. Ελαφρώς μεγαλύτερη ήταν και η αντίστοιχη μείωση τόσο για το δείκτη όγκου που διαμορφώθηκε στο 41,2% το 2009 (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων) όσο και, κυρίως, για το δείκτη της συνολικής αξίας (- 42,1%) των εν λόγω συναλλαγών.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από τις τράπεζες, οι τιμές για το σύνολο των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) εκτιμάται ότι μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,9% το 2009 (-3,4%, -2,6%, -5,0% και -4,6% το α’, β’, γ’ και δ’ τρίμηνο αντίστοιχα).
Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι η μείωση των τιμών ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη για τα παλαιά διαμερίσματα (4,9%) έναντι των νέων (2,4%), με τα χαρακτηριστικά της αγοράς ακινήτων τα δύο τελευταία χρόνια να είναι η επιφυλακτικότητα από την πλευρά της ζήτησης και η υπερβάλλουσα προσφορά.
Παράλληλα, η επιφυλακτική στάση των νοικοκυριών όσον αφορά την αγορά κατοικίας είναι κυρίως αποτέλεσμα της αυξημένης αβεβαιότητας για την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα, η οποία επιτείνεται τους τελευταίους μήνες από την αβεβαιότητα όσον αφορά τις γενικότερες προοπτικές της οικονομίας και την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.
“Από την άλλη πλευρά, η πιο προσεκτική και επιλεκτική στάση των τραπεζών όσον αφορά τη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων, ως αποτέλεσμα της τρέχουσας χρηματοοικονομικής κρίσης, εκτιμάται ότι έχει και αυτή συμβάλει στη μείωση της ζήτησης κατοικιών εκ μέρους των νοικοκυριών” σημειώνεται στην έκθεση.
Όσον αφορά το απόθεμα των κατοικιών, φαίνεται ότι απορροφάται σταδιακά, εξέλιξη στην οποία συνέβαλε και η μείωση του αριθμού των νέων αδειών κατά 5,3% το 2007 και κατά 15,6% το 2008.
Για τους προσεχείς πάντως, μήνες η ΤτΕ προβλέπει περαιτέρω πτώση των τιμών, η οποία θα εξαρτηθεί και από τις γενικότερες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα.
“Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων τα επόμενα τρίμηνα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις προσδοκίες των νοικοκυριών για την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα, με τη χρηματοδότηση της αγοράς από το τραπεζικό σύστημα, αλλά και με τη γενικότερη ανάκαμψη της οικονομίας” καταλήγει η σχετική έκθεση.
Δ. Δελεβέγκος