Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Μαϊ-2009 09:57

  Ανοιχτό το "στοίχημα" της αξιοποίησης του Βοτανικού

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Δημήτρη Δελεβέγκου
   
  Περιστοιχίζεται από κομβικές οδικές αρτηρίες, την λεωφόρο Κηφισού, την Πέτρου Ράλλη και την Ιερά Οδο, απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από την Ομόνοια και μόνο 2 χιλιόμετρα από την Ακρόπολη και τον Κεραμεικό, ενώ διαθέτει σταθμό μετρό. Παρ΄ όλ΄ αυτά, ο Βοτανικός συνεχίζει να παραμένει μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου, με κάκιστο οδικό δίκτυο και παραγκουπόλεις διασκορπισμένες στο εσωτερικό της. 

  Σήμερα ο Βοτανικός βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις. Το project της Διπλής Ανάπλασης που επιχειρεί ένα... bypass στην «καρδιά» του Βοτανικού, τον Ελαιώνα, ο οποίος εκτείνεται σε 9.000 στρέμματα και ανήκει διοικητικά στους Δήμους Αθηναίων, Αιγάλεω, Ταύρου, Ρέντη και Περιστερίου αντιμετωπίζει δυσκολίες που απειλούν να οδηγήσουν τα σχέδια ετών για την αναβάθμιση της περιοχής στο σημείο μηδέν. “Αν τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την περιοχή περιοριστούν στην κατασκευή μόνο του γηπέδου του Παναθηναϊκού, τότε το όφελος για την περιοχή ενδεχομένως να είναι πολύ μικρό” επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος εμπορικών ακινήτων της εταιρείας Δανός-Atisreal, κ. Γιώργος Λίτσας. 

  Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η γενικότερη ανάπλαση του Βοτανικού θα αποτελέσει «ανάσα» για την πρωτεύουσα, ενώ η ίδια η περιοχή σταδιακά θα αλλάξει μορφή με συνακόλουθή άνοδο των τιμών της γης, αναβαθμίζοντας το Βοτανικό στο χρηματιστήριο του Αττικού real estate. Είναι ενδεικτικό πως με την έναρξη των εργασιών κατασκευής του γηπέδου αλλά και του mall του Βωβού, η τιμή των οικοπέδων εκτοξεύτηκε από τις 500 χιλιάδες ευρώ στις 700 χιλιάδες ευρώ ανά στρέμμα. Ωστόσο, εξαιτίας είτε της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας είτε του πρώιμου σταδίου στο οποίο βρίσκεται η υλοποίηση του project της Διπλής Ανάπλασης, το επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφει ακόμη χαμηλές “πτήσεις”. 

  Πέραν της επένδυσης της Βωβός, στο Βοτανικό, μέχρι στιγμής σχεδιάζεται η υλοποίηση και άλλων επενδυτικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή από μεγάλους ομίλους ανάπτυξης ακινήτων. Στην πάροδο της Ορφέως και μπροστά στο γήπεδο του ΠΑΟ, η Pasal Development σχεδιάζει τη δημιουργία κτηρίου γραφειακών εγκαταστάσεων στη θέση του πρώην εργοστασίου της Soulis, έκτασης περίπου 12 στρεμμάτων. “Το συγκριτικό πλεονέκτημα της επένδυσης αυτής είναι ότι βρίσκεται κοντά στο μετρό Ελαιώνας, ενώ η ζήτηση για γραφειακές εγκαταστάσεις, ακόμη και εν μέσω κρίσης, παραμένει υψηλή. Είναι ενδεικτικό ότι πολλές εταιρείες επιδιώκουν να μεταφερθούν σε καινούργιους και πιο σύγχρονους χώρους, αλλά αδυνατούν να βρουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις” επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pasal Development, κ. Σωτήρης Θεοδωρίδης.

  Στην Ακαδημία Πλάτωνος η Reds, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, σχεδιάζει την δημιουργία κτιρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας 19.000 τ.μ., που αποτελεί επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Επένδυση στον Βοτανικό προωθεί και η «Εκδόσεις Λιβάνη» για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων επιφάνειας 2.000 τ.μ. Η επένδυση ανέρχεται στο ποσό των 3,34 εκατ. ευρώ και αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2010.

  Στην περιοχή του Ελαιώνα εξετάζεται επίσης να πραγματοποιηθεί και η μετεγκατάσταση του σταθμού των ΚΤΕΛ Λιοσίων και Κηφισού, που αποτελεί έργο προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, για το οποίο όμως το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει προκηρύξει ακόμη το σχετικό διαγωνισμό. Η μελέτη που εκπονήθηκε από το ΕΜΠ, προβλέπει τη μεταφορά των δύο ΚΤΕΛ (Κηφισού και Λιοσίων) πάνω από το αμαξοστάσιο της Aττικό Mετρό στη στάση «Ελαιώνας», σε μία έκταση 90 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 45 θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ΚΤΕΛ. Ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί στα 23 στρέμματα και τα υπόλοιπα 22 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικές χρήσεις (ξενοδοχείο, τράπεζες, καταστήματα, φαρμακεία, σουπερμάρκετ).
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ