Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Ιαν-2008 09:32

  Sierra Χαραγκιώνης: Ύστατη προσπάθεια για το Aegean Park

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Φάνη Γαβρινιώτη

  Την τελευταία προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από το δήμο του Πειραιά για την υλοποίηση του σχεδίου αξιοποίησης του ακινήτου των 45,5 στρεμμάτων που διαθέτει δίπλα στο Στάδιο Καραϊσκάκη, καταβάλει αυτή την εποχή η εταιρία Sierra Χαραγκιώνης. 

  Μετά από περίπου οκτώ χρόνια ενεργειών και σειράς εναλλακτικών προτάσεων αξιοποίησης του ακινήτου του πρώην εργοστασίου ΧΡΩΠΕΙ, η κοινή εταιρία του ελληνικού ομίλου Ακροπόλ Χαραγκιώνη και του πορτογαλικού οίκου Sonae Sierra εκτιμά πως πλέον έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει στην πραγματοποίηση της επένδυσης για τη ανάπτυξη του εμπορικού – ψυχαγωγικού κέντρου Aegean Park. 

  Τα στοιχεία εκείνα που έχουν αλλάξει τα δεδομένα και κάνουν περισσότερο εφικτή την έγκριση της επένδυσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Πειραιά είναι η προσθήκη στο σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου της ανέγερσης μαιευτηρίου από τον όμιλο ΙΑΣΩ, καθώς και η αδυναμία του δήμου να χρηματοδοτήσει την απαλλοτρίωση της έκτασης ΧΡΩΠΕΙ. 

  Υπενθυμίζεται πως ο δήμος του Πειραιά είχε ταχθεί εναντίον του σχεδίου κατασκευής εμπορικού κέντρου στο εν λόγω ακίνητο, υποστηρίζοντας πως αυτό θα πρέπει να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και άθλησης. 

  Η στάση αυτή έκανε την εταιρεία Sierra Χαραγκιώνης να υποβάλει το καλοκαίρι του 2005 μια νέα πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου, σύμφωνα με την οποία θα κατασκεύαζε και θα συντηρούσε με δικά της έξοδα πάρκο στη μισή επιφάνεια της έκτασης, περιορίζοντας ανάλογα την επιφάνεια του εμπορικού κέντρου (από τα 95.000 τ.μ. στα 52.000 τ.μ.). Μάλιστα τα 22 στρέμματα με τους χώρους πρασίνου θα παραχωρούνταν στο δήμο του Πειραιά.
   
  Ωστόσο, και αυτή η πρόταση απερρίφθη με αποτέλεσμα η Sierra Χαραγκιώνης να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της προσφυγής σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της πολεοδομίας Πειραιά για την άρνησή της να εκδώσει τις οικοδομικές άδειες. Τελικά, η εταιρεία αποφάσισε να μην έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον δήμο και για το λόγο αυτό αναζήτησε νέο τρόπο προσέγγισης και διαπραγμάτευσης μαζί του. Έτσι, αποφάσισε στο σχέδιο αξιοποίησης να προσθέσει τη δημιουργία μαιευτικής κλινικής, την οποία έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, συνάπτοντας σχετική συμφωνία με τον όμιλο ΙΑΣΩ για τη λειτουργία του μαιευτηρίου. Πάντως, σε περίπτωση που και αυτή η πρόταση δεν γίνει τελικά δεκτή, η ιδιοκτήτρια εταιρία του ακινήτου είναι αποφασισμένη να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες κατά του δήμου Πειραιά. 

  Δυσαρέσκεια και για το εμπορικό κέντρο στο Γαλάτσι 

  Ωστόσο, δεν είναι μόνο το Aegean Park που δοκιμάζει τις «αντοχές» της κοινοπραξίας Sierra Χαραγκιώνης και κυρίως του πορτογαλικού οίκου της Sonae Sierra που δεν έχει συνηθίσει στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έγκριση της υλοποίηση μιας επένδυσης. Αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την ανάληψη του έργου αξιοποίησης της ολυμπιακής εγκατάστασης στο Γαλάτσι, η μετατροπή του κλειστού γυμναστηρίου σε σύγχρονο εμπορικό κέντρο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες για την πραγματοποίηση των κατασκευαστικών εργασιών. Έτσι, η εταιρεία καταβάλει στην ιδιοκτήτρια Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ τα συμφωνηθέντα μισθώματα, χωρίς παράλληλα να έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει την κατασκευή του εμπορικού κέντρου που σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα επρόκειτο να λειτουργήσει στα μέσα του 2008, δηλαδή σε λιγότερο από έξι μήνες από σήμερα. Με βάση τα δεδομένα αυτά και την καθυστέρηση στην έκδοση των αδειών, η κοινοπραξία των  Ακροπόλ Χαραγκιώνης – Sonae Sierra εκτιμά πως τελικά το εμπορικό κέντρο Galatsi Olympic Hall δεν θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό πριν από το 2010. 
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων