Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Φεβ-2023 12:00

  Φουντώνει το ενδιαφέρον στην αγορά των ΑΕΑΠ

  Πολικό ψύχος στην αγορά κατοικίας λόγω πολέμου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Το deal απόκτησης 32 ακινήτων της εισηγμένης Intercontinental International, από την Briq Properties, ήρθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ότι ο κλάδος των ακινήτων αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και το 2023.

  Σύμφωνα με στελέχη του real estate, μόνο τον Δεκέμβριο του 2022, οι επενδύσεις που πραγματοποίησαν οι ΑΕΕΑΠ ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ ενώ στο σύνολο της χρονιάς οι επενδύσεις των θεσμικών επενδυτών στην εγχώρια αγορά real estate ανήλθαν στο 1,5 δισ. ευρώ.

  Οι ΑΕΕΑΠ επένδυσαν σχεδόν 400 εκατ. ευρώ, κυρίως στα σύγχρονα κτίρια γραφείων, τις αγορές γης για ανάπτυξη, καθώς και στον τομέα της φιλοξενίας.

  Ειδικότερα, η η Trastor, μέσα στο 2022, επένδυσε ποσό ύψους 49εκ. για την απόκτηση 7 νέων επενδυτικών ακινήτων (γραφειακοί χώροι, logistics, και οικόπεδα) και για την ανέγερση 2 επαγγελματικών αποθηκών, σύγχρονων προδιαγραφών, ενώ προχώρησε στην πώληση 8 ακινήτων (6 καταστήματα και γραφειακοί χώροι, και 2 οικόπεδα) συνολικού τιμήματος πώλησης €10,3εκ.

  Επίσης, ενσωμάτωσε στο χαρτοφυλάκιό της 2 εμπορικές αποθήκες οι οποίες προήλθαν από τη συγχώνευση των κατά 100% δύο θυγατρικών εταιρειών.

  Ως εκ τούτου, την 31.12.2022, το χαρτοφυλάκιο των επενδυτικών ακινήτων της Εταιρείας περιλάμβανε 57 ακίνητα με συνολική αξία αποτίμησης €392,3εκ., έναντι 59 ακινήτων αξίας €324,9εκ. κατά την 31.12.2021.

  Από την αναπροσαρμογή των ανωτέρω επενδυτικών ακινήτων της Εταιρείας σε εύλογες αξίες, την 31.12.2022, προέκυψαν κέρδη ύψους 26εκ.

  Από την άλλη πλευρά η Premia Properties εντός του 2022 πραγματοποίησε σημαντικές νέες επενδύσεις ισχυροποιώντας περαιτέρω την παρουσία της στους βασικούς κλάδους ενδιαφέροντος της (3 φοιτητικές εστίες, 1 σχολείο, 1 βιομηχανικό ακίνητο), κάνοντας παράλληλα επιλεκτική είσοδο σε νέους τομείς όπως σηματοδοτούν οι συναλλαγές της Μπουτάρης (17 ακίνητα κυρίως οινοποιία και αμπελώνες) και του Athens Heart.

  Tην 31.12.2022, το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων του Ομίλου περιλαμβάνει 50 ακίνητα συνολικής επιφάνειας περ. 369 χιλ. τ.μ. και η συνολική εύλογη αξία του ανέρχεται σε 267,2 εκατ.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς, οι επενδύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και μέσα στο 2023, παρά την άνοδο του κόστους χρήματος, για όσες ΑΕΕΠ ή εταιρείες real estate κατάφεραν να αντλήσουν κεφάλαια (μέσω ΑΜΚ, πράσινων ομόλογων κ.λπ.), με επιτόκιο πολύ μικρότερο από αυτό που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην αγορά.

  Η εξασφάλιση των κεφαλαίων αυτών δίνει στις εταιρείες τη δυνατότητα να συνεχίσουν -ακόμη και εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων- να επενδύουν στην αγορά real estate (ξενοδοχειακές μονάδες, logistics, γραφεία, οικιστικά ακίνητα κ.λπ.).

  Το deal της Briq

  Σε πρώτη φάση, η Briq Properties θα αποκτήσει 17 ακίνητα της ICI (αντιστοιχεί στο 53,4% του συνολικού χαρτοφυλακίου της ICI), τα οποία στην πλειονότητα τους είναι καταστήματα μισθωμένα από την Alpha Bank. Τα εν λόγω ακίνητα φέρουν δανεισμό ύψους 22,5 εκατ. ευρώ που θα αποπληρωθεί από το τίμημα των 60,6 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

  Εφόσον ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω ομολογιακού δανείου (από την Αlpha Bank), η ICI θα προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου και διανομή του καθαρού αποτελέσματος της πώλησης των εν λόγω ακινήτων στους μετόχους της, η BriQ θα αγοράσει πακέτο μετοχών της ICI από την Ajolico συνολικής αξίας 10,2 εκατ.ευρώ που θα αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 26% του μετοχικού κεφαλαίου της ICI, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί μετά τις διανομές του πρώτου σταδίου (όπου η BriQ θα έχει όπως αναφέρθηκε παραπάνω το αναλογούν μέρισμα).

  Eν συνεχεία η BriQ θα προχωρήσει σε συγχώνευση με απορρόφηση της ICI με έκδοση νέων μετοχών της BriQ, έτσι ώστε για κάθε υφιστάμενη μετοχή της ICI να εκδοθούν περίπου 1,4178 νέες μετοχές της BriQ, ενώ οι μέτοχοι της BriQ θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό κοινών μετοχών που κατέχουν. Η συμμετοχή των μετόχων της κάθε εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της BriQ, μετά την συγχώνευση, εκτιμάται σε 76,5% περίπου για τους μετόχους της BriQ και 23,5% περίπου για τους μετόχους της ICI. Η σχέση ανταλλαγής θα οριστικοποιηθεί σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σχετική σύμβαση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ