Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Φεβ-2023 07:35

  Έρχεται ο ειδικός φόρος επί ακινήτων που ανήκουν σε offshore

  Νέες ευκαιρίες αναζητεί στην αγορά ακινήτων η Hines
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων του Ειδικού Φόρου Ακινήτων ενεργοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για χιλιάδες επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες. Τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, υποχρεούνται να πληρώσουν νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες (υπεράκτια ή εξωχώρια εταιρεία - offshore κ.λπ.), κάθε μορφής εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων, κάθε μορφής καταπίστευμα (trust), που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα.

  Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 20 Μαΐου, ενώ για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνονται υπόψη οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Όπως ορίζεται στην απόφαση, υπόχρεοι του φόρου είναι νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες της παραγράφου 3 του άρθρου 51Α του Κ.Φ.Ε., που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα.

  Σημειώνεται ότι στο πέρασμα των χρόνων οι κυβερνήσεις έχουν απαλλάξει χιλιάδες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα πλέον να είναι ελάχιστες οι υπόχρεες επιχειρήσεις που καταβάλλουν τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων. Σήμερα υπάρχουν 8.499 απαλλαγές στον Ειδικό Φόρο Επί των ακινήτων (αφορά κυρίως επιχειρήσεις).

  Προθεσμία υποβολής δηλώσεων

  Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 20ή Μαΐου του έτους φορολογίας. Ωστόσο, ο φόρος που αναλογεί καταβάλλεται εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης. Η δήλωση που υποβάλλεται χωρίς την καταβολή του φόρου θεωρείται απαράδεκτη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα και τα εμπράγματα σε αυτά δικαιώματα κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.

  Εξαιρέσεις

  Από τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων εξαιρούνται, μεταξύ άλλων:

  - Εταιρείες εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης.

  - Εταιρείες με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδά τους από ακίνητα.

  - Εταιρείες που ανεγείρουν ακίνητα για επτά χρόνια από την οικοδομική άδεια, τα οποία θα ιδιοχρησιμοποιηθούν για την άσκηση βιομηχανικής, τουριστικής ή εμπορικής γενικώς επιχείρησης.

  - Ναυτιλιακές επιχειρήσεις και πλοιοκτήτριες εταιρίες για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για γραφεία, αποθήκες, χώρους εστίασης, εκγύμνασης και στάθμευσης προσωπικού ή που παραχωρούν δωρεάν σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

  - Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εκμισθώνουν σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις για εγκατάσταση γραφείων, αποθηκών, χώρων εστίασης, εκγύμνασης και στάθμευσης του προσωπικού.

  - Εταιρείες που η πλειοψηφία του κεφαλαίου ανήκει στο Δημόσιο ή σε ν.π.δ.δ. ή η πλειοψηφία του Δ.Σ. διορίζεται από αυτά.

  - Ελληνικό Δημόσιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ