Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Νοε-2022 07:00

  Στην τελική ευθεία η ένταξη 2.500 οικισμών στις αντικειμενικές

  Στην τελική ευθεία η ένταξη 2.500 οικισμών στις αντικειμενικές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ένταξη των τελευταίων 2.500 οικισμών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Πρόκειται για αραιοκατοικημένες περιοχές που σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας κάτοικος. Παράλληλα από τις 10 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι διαδικασίες των ενστάσεων από τους Δήμους που εκτιμούν ότι οι τιμές ζώνης που αποφασίσθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2022 ήταν υψηλότερες από τις πραγματικές.  

  Σύμφωνα με πληροφορίες οι 2.500 οικισμοί αντιστοιχούν στο 19% του συνόλου των οικισμών. Σε όρους πληθυσμού, αντιστοιχούν μόλις στο 1,5% του συνολικού πληθυσμού της Επικράτειας και αφορούν αραιοκατοικημένους ή ερημωμένους οικισμούς. Το γεγονός αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συλλογή όχι μόνο τεχνικών αλλά και εμπορικών στοιχείων για τις συγκεκριμένες Ζώνες.  Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, με πολύ χαμηλή εμπορική αξία. Ειδικότερα: 

  - σε 650 από αυτούς τους οικισμούς δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος 
  - σε άλλους 500 κατοικούν το πολύ 10 άτομα 
  - σε 800 ο τοπικός πληθυσμός φτάνει στα 50 άτομα  
  - και μόνο στους υπόλοιπους 550 καταγράφονται πάνω από 50 κάτοικοι  

  Ενστάσεις

  Τη δυνατότητα να υποβάλουν ενστάσεις για τα πραγματικά στοιχεία των τιμών ζώνης στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έχουν όλοι οι Δήμοι της χώρας. Στην περίπτωση που η αρμόδια επιτροπή συμφωνήσει και αποδεχθεί τα στοιχεία θα δοθεί εντολή για να πραγματοποιηθεί νέα εκτίμηση. Βέβαια, οι τιμές ζώνης σε όσες περιοχές αλλάξουν θα ισχύσουν από τη δημοσίευση της απόφασης, χωρίς να έχουν καμία αναδρομικότητα και κατ’ επέκταση δεν πρόκειται να αλλάξει και ο ΕΝΦΙΑ του 2022.  

  Με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται "υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας καθορισμού τιμών εκκίνησης των περιοχών, οι οποίες είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, κατόπιν υποβολής από την 10η.12.2022 έως και την 20η.1.2023 της προβλεπόμενης γνώμης των δημοτικών συμβουλίων των οικείων δήμων". Κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο των τιμών εκκίνησης σε ορισμένες περιοχές, δημιούργησε σε κάποιους δήμους επιφυλάξεις, καθώς επικαλούνται πραγματικά στοιχεία, τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη και σε επανεξέταση θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε διαφορετικά αποτελέσματα, ως προς τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων". Εάν όμως πραγματοποιηθεί επανάληψη της διαδικασίας για συγκεκριμένες ζώνες, οι αξίες που καθορίζονται ισχύουν από την έναρξη ισχύος της σχετικής απόφασης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ