Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 23-Οκτ-2022 08:00

  Yψηλή η ζήτηση κατοικιών στα νότια προάστια - Στο κέντρο το επενδυτικό ενδιαφέρον

  Yψηλή η ζήτηση κατοικιών στα νότια προάστια - Στο κέντρο το επενδυτικό ενδιαφέρον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Υψηλή ζήτηση για την αγορά ακινήτων συνεχίζει να καταγράφεται στα νότια προαστια ενώ στο στόχαστρο του επενδυτικού ενφιαφέροντος συνεχίζεται να βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. 

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos, διαχρονικά, τα νότια προάστια της Αθήνας αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι της εγχώριας αγοράς real estate. Ακίνητα στις περιοχές των νοτίων προαστίων, όπως η Βάρκιζα ή η Βουλιαγμένη, συγκέντρωναν σχεδόν διαχρονικά το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο εγχώριων όσο και ξένων επενδυτών.

  Το 2022, και συγκεκριμένα κατά το γ’ τρίμηνο αυτής της χρονιάς, το ενδιαφέρον αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα πιο έντονα χάρη στην αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής για πώληση κατοικίας σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς. Eιδικότερα στο τρίτοτρίμηνο του έτους οι τιμές πώλησης των ακινήτων στα νότια προάστια αυξήθηκε 12,7% και διαμορφώνεται στα 3.167 ευρώ το τετραγωνικό από 2.810 ευρώ το τετραγωνικό. 

  Όσον αφορά στο 2022, παρατηρείται σταθερή άνοδος της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης στα νότια προάστια τόσο σε σχέση με πέρσι για το αντίστοιχο διάστημα όσο και σε σχέση με τα προηγούμενα 2 τρίμηνα της φετινής χρονιάς. Η ανάπτυξη των περιοχών στο πλαίσιο των έργων για την Αθηναϊκή Ριβιέρα, φαίνεται ότι έχει "πυροδοτήσει" το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα νότια προάστια της Αττικής.

  Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Βinswanger Greece Real Estate Group που παρουσίασε πρόσφτα το capital, στο Παλαιό φάληρο για ακίνητο παλαιότητας από 12 έως 20 ετών (τα οποία δεν απέχουν περισσότερα από 600΄μέτρα από την θάλασσα) οι τιμές για τα  διαμερίσματα των 70 έως 90 τ,μ. κυμαίνονται από 3.300 έως 3.600 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ για ακίνητο επιφάνειας από 100 τ.μ. έως 150 τετραγωνικά μέτρα, οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 3.000 έως 3.300 τ.μ. Στον Άλιμο η αγοραστική αξία ενός ακινήτου 2 υπονοδωματίων κυμαίνεται από 3.400 έως 3.800 ευρώ το τετραγωνικό ενώ για ένα ακίνητο 3 υπνοδωματίων από 3.200 έως 3.500 ευρώ το τετραγωνικό. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται και οι αγοραστικές αξίες των ακινήτων στο Καλαμάκι. 

  Πολύ υψηλότερες είναι οι τιμές τόσο στην Γλυφάδα όσο και στη Βούλα, καθώς κυμαίνονται από 6.000 έως 7.000 ευρώ το τετραγωνικό (για διαμέρισμα 70 έως 90 ετραγωνικών) και από 5.500 έως 6.500 ευρώ το τετραγωνικό (για διαμέρισμα από 100 έως 150 τετραγωνικά).

  H υψηλη ζήτηση για την αγορά ακινήτων στα νότια προάστια εποβεβαιώνεται και από τα προσφατα στοιχεία της REMAX, όπου το 2021 ο συνολικός αριθμός αγοραπωλησιών των περιοχών αυξήθηκε κατά 10,4% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στο Παλαιό Φάληρο (+23%), στην Καισαριανή (+36%) και στην περιοχή του Ζωγράφου (21,8%). Αντιθέτως, το ίδιο ποσοστό στη Δάφνη μειώθηκε κατά 21,3%. 

  Παράλληλα, ο όγκος των πωλήσεων σε όλα τα νότια προάστια αυξήθηκε (+17,2%) όπως και τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα (+13%). Σε αυτές τις μετρήσεις οι περιοχές Ζωγράφου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Ηλιουπόλεως και Ελληνικού-Αργυρούπολης κατέγραψαν τα πιο υψηλά ποσοστά. Η μέση αξία του ακινήτου φαίνεται να αυξήθηκε στις περιοχές Ελληνικού-Αργυρούπολης (+26%), Δάφνης (+21,8%), Γλυφάδας (+20,4%) και Ηλιούπολης (+20,1%). Οι καταγραφές αυτές οφείλονται εν μέρει στο γεγονός πως αυξήθηκε η πώληση νεόδμητων κατασκευών.

  Το επενδυτικό ενδιαφέρον κρατά το κέντρο

  Για μια ακόμη φορά, σύμφωνα με την Spitogatos το κέντρο της Αθήνας τραβά πάνω του όλα τα βλέμματα με περιοχές όπως το Γουδί, το Μετς – Καλλιμάρμαρο και τα Ιλίσια να σημειώνουν μεγάλη μεταβολή σε σχέση με το περασμένο έτος (27,6% - 26,4% και 22,1% αντίστοιχα). Κατά το γ’ τρίμηνο του 2022 δε, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στις προαναφερθείσες περιοχές ήταν 2.233 €/τ.μ., 3.288 €/τ.μ. και 2.714 €/τ.μ. αντίστοιχα. Πέρα από το γεγονός ότι οι αναφερθείσες περιοχές αποτελούν νευραλγικά σημεία του κέντρου της Αθήνας, είναι σημαντικό να ειπωθεί επιπρόσθετα ότι ανήκουν στην ευρύτερη λίστα των περιοχών οι οποίες πρόκειται να αποκτήσουν σύνδεση με τη νέα γραμμή του μετρό.

  Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς real estate η επίδραση που αναμένεται να έχει η κατασκευή του έργου στην αγορά ακινήτων, θα είναι μεγάλη. Εκτιμάται ότι οι περιοχές που θα αποτελέσουν το "μήλον της Έριδος" κατά την έναρξη των εργασιών της νέας Γραμμής 4 του Μετρό θα είναι το Γαλάτσι, η περιοχή πλησίον του σταθμού "Ελικώνος", που βρίσκεται στον λόφο της Κυψέλης, καθώς και η περιοχή πλησίον των δικαστηρίων, όπου θα κατασκευαστεί η στάση του μετρό "Δικαστήρια". 

  Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη στο Γαλάτσι και στον σταθμό "Ελικώνος" θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση της ζήτησης για οικιστικά ακίνητα, διότι οι τιμές σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές όπου ήδη υπάρχουν στάσεις του μετρό είναι δελεαστικές και ταυτόχρονα είναι πλησίον του κέντρου των Αθηνών. Στη στάση "Δικαστήρια" και "Αλεξάνδρας" θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της ζήτησης κυρίως για γραφειακούς χώρους, διότι ακόμη υπάρχουν διαθέσιμα αυτοτελή κτίρια και στοκ γραφειακών χώρων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ