Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Ιαν-2022 08:00

  Στροφή στα οικιστικά πρότζεκτ από τους μεγάλους developers

  Στροφή στα οικιστικά πρότζεκτ από τους μεγάλους developers
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα
   

  Η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισρεύσει άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων από την αρχή της πανδημίας ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

  Αυτό άλλωστε δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την αγορά ακινήτων, οι επενδυτικές κινήσεις των μεγάλων παικτών real estate της αγοράς, τα αυξανόμενα στεγαστικά δάνεια προς τα νοικοκυριά, αλλά και το ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

  Όπως δήλωσε πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Aρ. Καρυτινός η αγορά της κατοικίας στην Ελλάδα βρίσκεται πάρα πολύ πίσω λόγω της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, ωστόσο αποτελεί το βασικό προϊον στην Ελλάδα ενώ υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους να αγοράσουν κατοικία στη χώρα μας.

  Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό αυτός είναι και ο λόγος που η Prodea ξεκίνησε να τοποθετείται στον τομέα των οικιστικών ακινήτων κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής έχουν μεγάλη ζήτηση, έχοντας μάλιστα προχωρήσει στην αγορά ενός οικοπέδου στην περιοχή στο οποίο σχεδιάζει να αναπτύξει πολυτελείς κατοικίες.

  Δυναμική παρουσία στον τομέα των οικιστικών projects έχει η Ten Brinke, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή καινούργιων κατοικιών σε οικόπεδο 2,1 στρεμμάτων απέναντι από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το οικιστικό συγκρότημα στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου στην περιοχή του Ελληνικού. Τέλος μέσα στο 2022 αναμένεται να ολοκληρώσει συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή του Golf Γλυφάδας σε οικόπεδο 2.000 τ.μ.

  Ο Όμιλος κλείνει το 2021 έχοντας ολοκληρώσει έργα συνολικών επιφανειών 70.000 τ.μ. Μέσα στο 2022 αναμένεται να αναπτύξει και να παραδώσει 79 νέα projects κατανεμημένα σε όλη την ελληνική επικράτεια, από τη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη και από την Ρόδο έως την Κέρκυρα, εκτιμώμενης αξίας 150 εκατ. ευρώ τα οποία ένα μεγάλος μέρος αυτών περιλαμβάνουν και κατοικίες.

  Ενα από τα μεγαλύτερα οικιστικά project που δρομολογείται στην Αττική είναι κατοικίες του Marina Tower του υψηλότερου ουρανοξύστη που θα κατασκευαστεί στην έκταση του Ελληνικού.

  Με τις τιμές των κατοικιών να ξεκινούν στους πρώτες ορόφους από τα 7.500 ευρώ το τετραγωνικό, να σκαρφαλώνουν στις 11.500 ευρώ το τετραγωνικό στους υψηλότερους ορόφους ή ακόμη και τα 14.000 ευρώ το τετραγωνικό ανάλογα με την θέση αλλά και τη θέα που διαθέτει το ακίνητο και να φτάνει μέχρι τις 25.000 με 26.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στο ρετιρέ, ήδη οι προπωλήσεις έχουν ξεκινήσει και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η Lamda σχεδιάζει τη δημιουργία περίπου 1.000 κατοικιών συνολικής επιφάνειας περίπου 120.000 τ.μ., κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας.

  Στην ανάπτυξη 400 πολυτελών κατοικιών στη Βούλα με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το 2025, προχωρά η διεθνής εταιρεία Real Estate Hines και Henderson Park.

  Ο φάκελος της επένδυσης ο οποίος κατατέθηκε προς την Enterprise Greece, για ένταξή της στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων, αφορά την οικιστική – τουριστική ανάπτυξη του Project Voula σε 8 οικοδομικά τετράγωνα, συνολικής έκτασης περίπου 71 στρεμμάτων, στα Εφοπλιστικά της Βούλας.

  Το project περιλαμβάνει την κατασκευή 250-350 διαμερισμάτων και κατοικιών, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικιστικούς ή τουριστικούς λόγους.

  Το συνολικό κόστος της επένδυσης, η οποία θα αναπτυχθεί σε 3 φάσεις, ανέρχεται στα 136 εκατ. ευρώ. Η επιτρεπόμενη χρήση γης είναι η "Αμιγής Κατοικία". Σε αυτήν τη χρήση επιτρέπεται μόνον η ανέγερση κατοικιών και μικρών καταστημάτων που απευθύνονται σε μεγέθη γειτονιάς.

  Επίσης, θα περιλαμβάνονται γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, υπόγειους χώρους στάθμευσης και υπηρεσίες ασφάλειας. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία VHPH Properties (των Hines και Henderson Park), που έχει συσταθεί με στόχο την αγοραπωλησία ακινήτων και οικοπέδων.

  Στα "serviced apartments" ή "εξυπηρετούμενα διαμερίσματα” επενδύει η Premia Properties. To νέο concept αφορά διαμερίσματα πλήρως επιπλωμένα και εξπλισμένα, τα οποία μπορούν να ενοικιάζονται ως έχουν, ακόμη και σε εργαζομένους εταιρειών.

  Πριν από μερικούς μήνες η Premia απέκτησε από την Dimand συγκρότημα 58 εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά, ενώ λίγο πριν την εκπνοή του 2021 προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση δύο αυτοτελών ακινήτων και του δικαιώματος μακροχρόνιας εκμετάλλευσης ενός τρίτου.

  Τα ακίνητα λειτουργούν ως φοιτητικές εστίες, βρίσκονται σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, είναι συνολικού εμβαδού 7.764 τ.μ., και αποτελούνται συνολικά από 153 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments).

  Ειδικότερα, το ακίνητο στην Θεσσαλονίκη (επί της οδού Βαλαωρίτου 10) αποτελείται από 85 διαμερίσματα, στην Πάτρα (κέντρο της πόλης) αποτελείται από 49 διαμερίσματα και στην Αθήνα (Κυψέλη) από 19 διαμερίσματα.

  Τα συνολικά ετήσια μισθωτικά έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν σε 640 χιλ. ευρώ με υπογεγραμμένες μισθώσεις διάρκειας 20 ετών.

  Με την ενεργοποίηση της συμφωνίας, η Premia θα διαθέτει 211 διαμερίσματα έχοντας σαν στόχο τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου 1.000 διαμερισμάτων μέχρι και το 2026.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ