Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Αυγ-2021 09:56

  e-απόχη για αποζημιώσεις ενοικίων και επιστρεπτέες

  e-απόχη για αποζημιώσεις ενοικίων και επιστρεπτέες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εκτεταμένους ελέγχους σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τροποποίησαν τα μισθώματα εν μέσω πανδημίας καθώς και σε όσους έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά που τους χορηγήθηκαν από το κράτος αντιστοιχούν στα πραγματικά κέρδη ή εισοδήματα. 

  Επί της ουσίας η φορολογική διοίκηση θέλει να ελέγξει εάν έλαβαν παρατύπως υψηλότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται και εφόσον διαπιστωθεί δόλος αφενός θα κληθούν να τα επιστρέψουν αφετέρου θα υποστούν τις συνέπειες της φορολογικής νομοθεσίας. Ήδη το προηγούμενο διάστημα είχε εντοπιστεί ένα κρεοπωλείο που ενώ για το 2019 είχε δηλώσει τζίρο 3.000 ευρώ, προκειμένου να λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή έκανε τροποποιητική δήλωση με τον τζίρο του να φτάνει… το 1.900.000 ευρώ. Σε έναν τέτοιο τζίρο αναλογεί το ανώτατο ποσό της επιστρεπτέας, δηλαδή 100.000 ευρώ. Οι διασταυρώσεις που έχουν ξεκινήσει αναζητούν παρόμοιες περιπτώσεις και από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. 

  Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών θα ελεγχθούν οι πλασματικές μειώσεις τζίρου και όσοι έκαναν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να λάβουν το κρατικό δάνειο. Με την ολοκλήρωση των δηλώσεων τα Ε3 των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή θα μπουν στο ηλεκτρονικό σύστημα προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ: 

  Διασταυρώσεις στις επιστρεπτέες:

  Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα ελέγξουν 
  -το ύψος των ακαθάριστων εσόδων
  -το ύψος του κύκλου εργασιών
  -τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητος – ΚΑΔ ή
  -γενικότερα δεν αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων.

  Σύμφωνα με το πλαίσιο χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προβλέπεται εκτεταμένο πλαίσιο ελέγχων. Συγκεκριμένα:

  Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλουν κάθε στοιχείο, έγγραφο ή άλλη πληροφορία τους ζητηθεί αρμοδίως, ιδίως για τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης.

  Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως από την ημερομηνία που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου. Ο υπολογισμός των τόκων ανάκτησης γίνεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης.

  Όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για δέκα χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου ή των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος, ανεξαρτήτως αν από άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούνται στη διατήρηση των δικαιολογητικών και παραστατικών. Τα ανωτέρω στοιχεία και δικαιολογητικά έγγραφα διατηρούνται είτε υπό τη μορφή πρωτοτύπων, ή αντιγράφων των πρωτοτύπων ή σε κοινώς αποδεκτούς φορείς δεδομένων, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών εκδόσεων των πρωτότυπων εγγράφων ή εγγράφων που υπάρχουν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.

  Διασταυρώσεις ενοικίων

  Μία ακόμα διασταύρωση θα "τρέξει" η ΑΑΔΕ που θα στοχεύει σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ή μηδενικά ενοίκια. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που εν μέσω κρίσης το ενοίκιο αυξήθηκε υπέρμετρα με στόχο ο ιδιοκτήτης να λάβει και υψηλότερη αποζημίωση και επί της ουσίας όχι μόνο να μη χάσει από το κούρεμα του ενοικίου αλλά και να βγει κερδισμένος.

  Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ το ενοίκιο ήταν στα 700 ευρώ μηνιαίως εκτοξεύτηκε στα 1.600 ευρώ το μήνα. Ο ενοικιαστής δεν είχε κανένα πρόβλημα καθώς δεν κατέβαλε ενοίκιο ως πληττόμενος. Και αντί λοιπόν να λαμβάνει το 80% του ενοικίου και συγκεκριμένα 560 ευρώ από το κράτος, έλαβε 1.280 ευρώ. Μάλιστα το ποσό είναι πλήρως αφορολόγητο και ακατάσχετο. 

  Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει ήδη εγγράφως, από το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και την Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής, να εξετάσουν στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ώστε να προβούν στις κατά νόμο ενέργειες και να αποκαλυφθούν τυχόν φαινόμενα καταστρατήγησης και παράνομων πράξεων, ακόμα και διαφθοράς και απάτης, που σχετίζονται με τη μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τη χορήγηση εθνικών και ενωσιακών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, και οι οποίες καταβλήθηκαν μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

  Διασταυρώσεις Airbnb

  Εκτεταμένες διασταυρώσεις σε φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb ξεκινά η ΑΑΔΕ μετά την ολοκλήρωση και της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στην Εφορία τα εισοδήματα που έχουν εισπράξει από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φόρους αλλά και υψηλά πρόστιμα. 

  Σημειώνεται ότι από τον Φεβρουάριο οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στέλνουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία κρατήσεων και πληρωμών κατοικιών στη χώρα μας ανά ΑΦΜ του κάθε ιδιοκτήτη, για το προηγούμενο έτος. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ περνάει αυτόματα τα στοιχεία με τα εισοδήματα στη φορολογική δήλωση Ε1 των φορολογουμένων που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb, μπλοκάροντας έτσι όσους "ξεχνούν" να εμφανίσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ εξετάζει το ενδεχόμενο τα εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb να εμφανίζονται από το 2022 προσυμπληρωμένα στις φορολογικές δηλώσεις.

  Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων υποχρεούνται να παρέχουν στη φορολογική διοίκηση πληροφοριακά στοιχεία για τις μισθώσεις ακινήτων. Τα στοιχεία που θα λάβει η ΑΑΔΕ, θα αφορούν στο εισόδημα που απέκτησε κάθε φορολογούμενος στην Ελλάδα, από την ενοικίαση κατοικίας στο πλαίσιο της "οικονομίας διαμοιρασμού". Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων ώστε να διαπιστωθεί εάν τα συγκεκριμένα εισοδήματα δηλώθηκαν στην εφορία. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ