Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Μαρ-2021 07:32

  Οι αρρυθμίες στις αποζημιώσεις ενοικίων φέρνουν παράταση 10 ημερών

  Οι αρρυθμίες στις αποζημιώσεις ενοικίων φέρνουν παράταση 10 ημερών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Χωρίς μείωση ή μηδενισμό του ενοικίου κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες υποκαταστήματα εξαιτίας λανθασμένης διατύπωσης στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου.  Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο, μέχρι να διορθωθούν όλα τα λάθη και προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους λογιστές, να παρατείνει την προθεσμία για τις δηλώσεις ενοικίων Covid του μηνός Ιανουαρίου κατά 10 ημέρες.

  Το πρόβλημα έγκειται, όπως προαναφέρθηκε, στη διατύπωση της περίπτωσης 1β της απόφασης 1040 όπου επί της ουσίας αναφέρει ότι εφόσον: η κύρια επιχείρηση δεν είναι πληττόμενη αλλά το υποκατάστημα  (το οποίο εντάσσεται στο Πίνακα Α) είναι κλειστό με απόφαση της κυβέρνησης δεν δικαιούται την απαλλαγή του συνολικού μισθώματος. Δηλαδή, έχει αφήσει εκτός απαλλαγής ένα τεράστιο κομμάτι υποκαταστημάτων που σήμερα είναι κλειστά με κυβερνητική εντολή.

  Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται:

  …έχει ενεργό, κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) την 4η Ιανουαρίου 2021 ή έχει ενεργό ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας την 4η Ιανουαρίου 2021 στον οποίο αντιστοιχούν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα με βάση την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ του ΠΙΝΑΚΑ Β' του Παραρτήματος και έχει ενεργό κύριο ΚΑΔ υποκαταστήματος/υποκαταστημάτων την 4η Ιανουαρίου 2021 που συμπεριλαμβάνεται στον ΠΙΝΑΚΑ Α' του Παραρτήματος απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του δεύτερου άρθρου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 68), όπως ισχύει. Για την εφαρμογή της παρούσας, ως υποκατάστημα ορίζεται οποιαδήποτε εκτός της έδρας της επιχείρησης επαγγελματική εγκατάσταση, στην οποία πραγματοποιείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα [κωδικός εγκατάστασης υποσυστήματος Μητρώου TAXIS (10) - υποκατάστημα].".

  Για παράδειγμα επιχείρηση χονδρικής που συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά έχει και υποκατάστημα λιανικής το οποίο είναι κλειστό με βάση την απόφαση της κυβέρνησης. Παρά τη ζημιά που έχει υποστεί το κατάστημα λιανικής και παρά το γεγονός ότι εντάσσεται στο παράρτημα Α, περί υποχρεωτικά κλειστών επιχειρήσεων, όπως σημειώνουν οι λογιστές δεν δικαιούται την απαλλαγή καταβολή ενοικίου εξαιτίας της λανθασμένης διατύπωσης. Ωστόσο δεν αποκλείουν να μην υπάρχει ενδεχομένως λάθος στην απόφαση και η κυβέρνηση να μην επιθυμεί λόγω του υψηλού κόστους να εξαιρέσει τις ανωτέρω επιχειρήσεις από την καταβολή του μισθώματος.

  Στο μεταξύ το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε οι πληρωμές για τα χαμένα ενοίκια του Ιανουαρίου να ξεκινήσουν μετά τις 15 Μαρτίου, ενώ αυτά του Φεβρουαρίου θα καταβληθούν από τα μέσα Απριλίου.

  Ειδικότερα και σύμφωνα με τις αποφάσεις:

  * Παρατείνεται η υποβολή των Δηλώσεων COVID για τον μήνα Ιανουάριο μέχρι τις 10/3/2021.

  * Μέχρι τις 9/3/2021 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκ νέου επεξεργασία των Δηλώσεων COVID Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις τροποποιήσεις των σχετικών αποφάσεων. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα:

  - Για τους δικαιούχους, θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
  - Για τους λοιπούς ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις COVID, θα αποσταλεί από την ΑΑΔΕ ενημέρωση σχετικά με τους λόγους, για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δήλωσή τους.

  * Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, η ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν σφάλματα για τους μήνες Μάρτιο 2020 – Δεκέμβριο 2020. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες που τυχόν δεν επικαιροποίησαν τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέχρι 15/2/2021, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο.

  * Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των δηλώσεων COVID για τα μισθώματα μηνός Φεβρουαρίου 2021.

  * Μέχρι τις 16/3/2021, αναμένεται να έχουν διενεργηθεί περαιτέρω συμψηφισμοί με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020.

  Η πρώτη πληρωμή για τα μισθώματα Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ