Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Οκτ-2020 17:22

  Στη διαχείριση ακινήτων μπαίνουν οι εταιρείες διαχείρισης NPLs

  Στη διαχείριση ακινήτων μπαίνουν οι εταιρείες διαχείρισης NPLs
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Αισιόδοξες εκτιμήσεις για χαμηλότερα επίπεδα νέων "Covid" κόκκινων δανείων από τα αρχικώς αναμενόμενα και για πολύ θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές για τα ακίνητα, διατύπωσαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών διαχείρισης Intrum Hellas, Γιώργος Γεωργακόπουλος, doValue Greece, Τάσος Πανούσης, Cepal Hellas, Θεόδωρος Αθανασόπουλος και Quant, Νίκος Βαρδαραμάτος, μιλώντας στο 21ο διαδικτυακό συνέδριο της Prodexpo.

  Οι ίδιοι αποκάλυψαν ότι οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων μπαίνουν και στη διαχείριση των ακινήτων με την ίδρυση θυγατρικών εταιρειών (Intrum Real Estate, doValue Greece Real Estate Services, Qualco Real Estate Services), επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Capital.gr για τις "σεισμικές" αλλαγές που έρχονται στην αγορά ακινήτων με την είσοδο των Servicers στη διαχείριση ακινήτων.

  Αναφορικά με τις προοπτικές των ακινήτων, ο κ. Γεωργακόπουλος (CEO Intrum Hellas) εκτίμησε ότι η ανοδική πορεία των οικιστικών ακινήτων θα συνεχιστεί και το 2021, ενώ στο commercial real estate, κάποιες κατηγορίες που έχουν ήδη κινηθεί αρνητικά (ξενοδοχεία, καταστήματα λιανικής) θα συνεχίσουν να πιέζονται, ενώ άλλες (καλές υποδομές logistics, κτίρια γραφείων μεσαίου μεγέθους υψηλών προδιαγραφών) θα κινηθούν ανοδικά.

  Οι θεσμικοί επενδυτές, όπως είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, παραμένουν τώρα σε στάση αναμονής, αλλά αναμένεται να κινηθούν το 2021, καθώς η ελληνική αγορά ακινήτων είναι πολύ ελκυστική σε σχέση με Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία. Ενδεικτικά στα logistics και στην απόδοσή τους σε σχέση με αυτήν των 10ετών ομολόγων, το spread στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 7,66%  και στην Ιταλία σε 4,56%, ενώ στα γραφεία το spread ανέρχεται σε 5,4% στην Ελλάδα και 2,5% στην Ιταλία.

  Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο κ. Πανούσης (CEO doValue Greece), επισημαίνοντας ότι διεθνώς ο Covid έφερε διόρθωση στις τιμές των ακινήτων και αυτή είναι συγκριτικά μικρότερη στην Ελλάδα. Αυτό διότι η ελληνική αγορά είχε περάσει την μακρόχρονη κρίση κατά την οποία οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 35% - 40%. Η ανάκαμψη των τιμών κατά την τελευταία διετία προσέκρουσε στον Covid και έχασε το ανοδικό momentum, επομένως οι τιμές δεν είχαν φτάσει στο peak για να υποχωρήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό.

  Ο κ. Πανούσης σημείωσε ότι οι επενδυτές στα ακίνητα τηρούν στάση αναμονής και αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις στις τιτλοποιήσεις, αλλά και στις ανακτήσεις από ακίνητα (εξασφαλίσεις NPLs).

  O κ. Αθανασόπουλος (CEO Cepal Hellas) είπε ότι οι διαχειριστές έχουν υιοθετήσει ένα θετικό macro σενάριο για την Οικονομία από το 2021, το οποίο θα επηρεάσει θετικά το ενδιαφέρον των επενδυτών για ακίνητα. Όπως είπε, δεν διαπιστώνονται υπαναχωρήσεις επενδυτών από συναλλαγές σε ακίνητα και έχουν "παγώσει" οι διαδικασίες ρευστοποιήσεων. Ο κ. Αθανασόπουλος πρόσθεσε ότι η παρούσα κατάσταση είναι πρόσκαιρη, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα ενισχυθεί λόγω του θετικού macro σεναρίου για την ανάκαμψη της Οικονομίας, σε συνδυασμό με το χαμηλό σημείο εκκίνησης των συναλλαγών θεσμικών χαρτοφυλακίων, ενώ η ρευστότητα στην αγορά θα ενισχυθεί περαιτέρω με την είσοδο των Servicers στη διαχείριση ακινήτων.

  Ο κ. Βαρδαραμάτος (CEO Quant) εκτίμησε ότι θα υπάρξει αυξημένη επενδυτική ζήτηση για logistics, καθώς επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο το e-commerce, καθώς και για ξενοδοχεία από αλλοδαπούς επενδυτές και tour operators. Τα κέρδη και τα οφέλη θα φανούν σε βάθος χρόνου, είπε. 

  Οι διαχειριστές αναφέρθηκαν και στο θέμα της νομιμοποίησης αυθαιρέτων που απασχολεί την αγορά, για τη διευθέτηση του οποίου η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης έχει απευθύνει προτάσεις στο Δημόσιο. Η ρύθμιση του θέματος είναι, όπως είπαν, κρίσιμη, και για τις τράπεζες και τους επενδυτές που έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν ακίνητα, ενώ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο κατάπτωσης και τις εγγυήσεις του "Ηρακλή". 

  Τα νέα NPLs

  Αναφορικά με τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, οι διαχειριστές επεσήμαναν ότι η δουλειά τους, όπως και των τραπεζών, είναι να μην "φέρουν" νέο ωστικό κύμα κόκκινων δανείων εξαιτίας του Covid. Όπως είπαν, τα επόμενα δύο τρίμηνα θα διαμορφώσουν την εικόνα για τα νέα κόκκινα δάνεια το 2021.

  Στόχος είναι, όπως είπαν, να σταθούν δίπλα στους δανειολήπτες ώστε να τους βοηθήσουν να επανέλθουν ομαλά στην αποπληρωμή των δανείων τους μετά τη λήξη των moratorium πληρωμών και να αποτραπούν περιπτώσεις ρευστοποιήσεων ακινήτων (μέσω πλειστηριασμών). Ο προβληματισμός είναι μεγαλύτερος για δάνεια που είναι ήδη ρυθμισμένα και έχουν μπει σε αναστολή πληρωμών λόγω Covid. 

  Όπως αναφέρθηκε, οι τεράστιες παρεμβάσεις από ΕΚΤ και Ελληνικό Δημόσιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid, τα moratoria πληρωμών που έδωσαν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης και το "εξαιρετικό" πρόγραμμα "Γέφυρα", θα συμβάλουν ώστε να μην δημιουργηθούν πολλά νέα κόκκινα δάνεια, αλλά και όταν δημιουργηθούν να φύγουν από τους ιδιοκτήτες όσο το δυνατόν λιγότερα ακίνητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος πτωχευτικός νόμος, αλλά και ο φορέας για την απόκτηση ακινήτων που θα δημιουργηθεί, θα δώσουν ένα θετικό κοινωνικό μήνυμα και θα προστατεύσουν επίσης την κτηματαγορά από ανεξέλεγκτο κύμα ακινήτων που θα καταλήξει στους Servicers. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ