Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιουλ-2020 20:47

  Σταϊκούρας: Πρέπει να ισορροπήσει η αγορά ακινήτων σε μια νέα κατάσταση

  Σταϊκούρας: Κάλεσμα στους δανειολήπτες να ενταχθούν στο σχέδιο «γέφυρα»
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η ελληνική αγορά ακινήτων πρέπει να ισορροπήσει σε μία νέα κατάσταση ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1. Έκανε σαφές πως δεν αποκλείεται νέα παρέμβαση στήριξης των ενοικιαστών αν χρειαστεί.

  Επίσης ανέφερε ότι επιχειρείται να πληρωθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων πριν τον Δεκέμβριο, ενώ πρέπει να έρθει στη βουλή και νέα τροπολογία που θα αφορά στους  συνταξιούχους του Δημοσίου η οποία όμως συνδέεται και με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

  Αναλυτικά ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν 2,3 εκατομμύρια συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα: 1,8 εκατομμύρια του ιδιωτικού τομέα που θα χρειαστούν 900 εκατομμύρια ευρώ και περίπου 500.000 του δημοσίου. Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το δεκαπενταύγουστο για το ταμειακό κομμάτι είπε. Επιδιώκεται να πληρωθούν νωρίτερα από το τέλος του έτους, πριν το Δεκέμβριο.

  Για το ύψος της ύφεσης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το 10% παραμένει το δυσοίωνο σενάριο για το 2020. Δημοσιονομικά είπε πως "πράγματι η χώρα θα έχει ένα σημαντικό πρωτογενές έλλειμμα" που επιβαρύνεται και από την απόφαση για τα αναδρομικά.

  Εξήγησε πως "είμαστε όμως καλυμμένοι από την ΕΕ αφού με την εξαίρεση των αναδρομικών όλες οι υπόλοιπες δαπάνες καλύπτονται από τις αποφάσεις της ΕΕ για την πανδημία.

  Στο ταμειακό σκέλος είπε  πως "σήμερα έχουμε ταμειακά διαθέσιμα 31,5 δισ. ευρώ" και "έχουμε ξοδέψει από την αρχή της κρίσης περίπου 6 δισ. ευρώ". Επιπλέον 7 με 8 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί από τις αγορές, κατά συνέπεια περίπου 14 δισ. ευρώ έχουν δοθεί ήδη στην αγορά, είπε ο ΥΠΟΙΚ. Επιπλέον αυτών "δεν αγγίζουμε καθόλου το μαξιλάρι τον 15,7 δισ. ευρώ που αφορά στα δάνεια του ESM".

  Για τα χρήματα από την ΕΕ επανέλαβε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ. Προσδιόρισε για το Σεπτέμβριο  Οκτώβριο την εκταμίευση των χρημάτων από το πρόγραμμα SURE.

  "Θέλαμε και θέλουμε το τραπεζικό σύστημα να συμβαδίζει με τους ρυθμούς που τρέχει η κυβέρνηση, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, εκτιμώ ότι αυτά αρχίζουν και μειώνονται" ανέφερε. Είπε πως περίπου 140.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει 1,8 δις ευρώ μέχρι τώρα για την επιστρεπτέα προκαταβολή.  

  Ενοίκια

  Ο ΥΠΟΙΚ σε ερώτηση για τα ενοίκια είπε πως "είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και πάλι αν χρειαστεί αλλά υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Άρα οφείλουμε να σεβαστούμε και το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν μία σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ από τη σημερινή κυβέρνηση έχουν χτίσει τις υποχρεώσεις τους στη βάση των ενοικίων που λαμβάνουν και άρα πρέπει και εκεί το κράτος να συμβάλει, και συμβάλλει, στο κόστος που έχουν να αντιμετωπίσουν".

  "Πρέπει να ισορροπήσει το ενοίκιο σε μια καινούργια κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία" είπε προσθέτοντας πως "είναι μία ιδιωτική σύμβαση στην οποία παρεμβαίνουμε εδώ και αρκετούς μήνες".

  Μίλησε για τον νέο πτωχευτικό, είπε ότι "εκτιμούμε ότι μπορεί να μπει σε εφαρμογή από τις αρχές του 2021" και στόχος είναι να "νομοθετηθεί το Σεπτέμβριο".

  Για τα χρήματα του σχεδίου ανάκαμψης και για το πότε θα έρθουν ανέφερε ότι "οφείλουμε ως χώρα, ως κυβέρνηση να διαμορφώσουμε το βέλτιστο αναπτυξιακό σχέδιο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και να το υποβάλλουμε έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις από το πρώτο εξάμηνο του 2021".


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021