Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Φεβ-2020 13:12

  Πού οδηγούνται οι τιμές των ακινήτων

  Πού οδηγούνται οι τιμές των ακινήτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου 

  Τη σκυτάλη από το 2019 παίρνει η φετινή χρονιά όσον αφορά την... ανηφορική πορεία των τιμών, της οποίας το εύρος θα κριθεί από την αναθέρμανση της ζήτησης από Έλληνες των οποίων η αγοραστική δύναμη εξακολουθεί να παραμένει περιορισμένη. Παρ' όλ’ αυτά, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα προηγούμενο: η μεγάλη ζήτηση λόγω Airbnb έχει εξαφανίσει από την αγορά διαμερίσματα και κατοικίες σε προσιτές τιμές με αποτέλεσμα την αύξηση των ενοικίων και των τιμών πώλησης. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τον μοναδικό παράγοντα που τροφοδοτεί την περαιτέρω άνοδο των αξιών. Εάν όμως ληφθούν υπόψη η ισχυρή ζήτηση από ξένους αγοραστές, οι επενδύσεις, αξίας 250 χιλ. ευρώ, έναντι χορήγησης άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών, αλλά και η ζήτηση από Έλληνες, γίνεται αντιληπτό γιατί οι αξίες των ακινήτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Πού τοποθετούν όμως τον πήχη της ανόδου οι αναλυτές;

  H άνοδος

  Σύμφωνα με ανάλυση του ασφαλιστικού ομίλου ING, τη φετινή χρονιά οι τιμές στις κατοικίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά περίπου 6%, από περίπου 1% και περίπου 5%, το 2018 και 2019, αντίστοιχα. Οι αναλυτές του πολυεθνικού ομίλου εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας τροφοδοτεί την άνοδο της αγοράς ακινήτων, ενώ η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της απασχόλησης, δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για το real estate. Κατά την ίδια μελέτη, η "Χρυσή Βίζα", σε συνδυασμό με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την αναστολή του ΦΠΑ 24% για οικοδομικές άδειες με ημερομηνία από 1/1/2006, ανήκουν στα μέτρα που εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τις επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων και κατ’ επέκταση τις τιμές. Ωστόσο, "βαρίδι" για την αγορά ακινήτων αποτελεί ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, ενώ υπολογίζεται ότι δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ θα αλλάξουν χέρια μέχρι το 2021. 

  Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, η ανάκαμψη των τιμών, που καταγράφεται από το τρίτο τρίμηνο του 2017 και τοποθετείται έως το τρίτο τρίμηνο του 2019, σε ποσοστό 11,5%, δεν υποστηρίζεται από την αύξηση της στεγαστικής πίστης, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων εξακολουθούν να συρρικνώνονται – έστω ελαφρώς. Και παρότι η ανοδική τάση στηρίζεται περισσότερο στην ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά τα τελευταία δέκα συνεχόμενα τρίμηνα, η ανάκαμψη των τιμών έχει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Αφενός επειδή, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αυξανόμενες τιμές θα ενισχύσουν τους ισολογισμούς και την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, καθώς κερδίζουν αξία τα ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Και αφετέρου επειδή η αύξηση των τιμών θα ενισχύσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις των νοικοκυριών, με δεδομένο το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, που αγγίζει το 80%. 

  To 2019

  Ποια ήταν η εικόνα των τιμών το 2019; Σύμφωνα με το πανελλαδικό δίκτυο Spitogatos, την περασμένη χρονιά ο ρυθμός αύξησης των τιμών πώλησης και των ενοικίων άγγιξε το 25% και το 28% αντίστοιχα, σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε ετήσια βάση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έσπασε το φράγμα του 28%, ενώ στην Αθήνα οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 27,2%. Σημαντική αύξηση κατέγραψαν και τα ενοίκια, με τον Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού να κρατούν τα σκήπτρα, εμφανίζοντας άνοδο 25,2% και 23,1%, αντίστοιχα.

  Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Spitogatos, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, οι τιμές πώλησης ανταγωνίζονται τις αξίες που καταγράφονται πριν από την κρίση σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, με εγχώριους και ξένους επενδυτές να τοποθετούνται είτε σε περιοχές που έχουν ήδη αναπτυχθεί είτε είναι αναπτυσσόμενες. 

  Εκτός από τις κατοικίες, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση τιμών και στους επαγγελματικούς χώρους, ως επί το πλείστον τα γραφεία. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η PwC για λογαριασμό του Urban Land Institute, τη φετινή χρονιά οι τιμές πώλησης και ενοικίασης των επαγγελματικών ακινήτων εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν τους ισχυρότερους ρυθμούς αύξησης, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην κατάταξη των 31 ευρωπαϊκών πόλεων όπου αναμένεται να υπάρξουν οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών και ενοικίων φέτος, η Αθήνα καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με τη Λισσαβόνα, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ και το Μόναχο να συμπληρώνουν την πεντάδα.

  Η απουσία αποθέματος κτιρίων υψηλών προδιαγραφών, σε συνδυασμό με την περαιτέρω παλαίωση των υφιστάμενων επαγγελματικών ακινήτων, δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για τον κλάδο των γραφείων. Οι αποδόσεις, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, έχουν συμπιεστεί και τοποθετούνται στο 7%, αλλά παραμένουν κατά 125 μονάδες βάσης, υψηλότερες, σε σχέση με τα μεγέθη πριν από κρίση. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερη συρρίκνωση των αποδόσεων στο επιχειρηματικό κέντρο της Αθήνας και στα βόρεια προάστια.

  Τα funds

  Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι μεγάλα επενδυτικά funds σπεύδουν να τοποθετηθούν στο εγχώριο real estate, με μία από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις να αφορά τη χρηματοδότηση, από την αμερικανική HIG Capital, με δανειακά και ίδια κεφάλαια (debt & equity) της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand. Αν και το ύψος της χρηματοδότησης δεν έχει γίνει γνωστό, η κίνηση αυτή της επενδυτικής εταιρείας, με έδρα το Σικάγο, σηματοδοτεί τις προοπτικές των ελληνικών ακινήτων, με την Dimand να δρομολογεί την υλοποίηση επενδύσεων άνω των 100 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σε πρόσφατη εκδήλωση της Ένωσης Κινέζων Επενδυτών Ελλάδας με μέλη περισσότερους από 300 Κινέζους επενδυτές, για φέτος υπολογίζεται ότι θα επενδυθεί στην ελληνική αγορά ακινήτων το ποσό των 800 εκατ. ευρώ, που δεν αποκλείεται να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Αυτό βέβαια μένει να φανεί, καθώς οι επιπτώσεις του κοροναϊού φαίνεται να έχουν επηρεάσει και την αγορά ακινήτων.
  Η λίστα με τα πιο σημαντικά, προς χρηματοδότηση, έργα της Dimand περιλαμβάνει την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά, έργο 41 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιήσει η εταιρεία σε κοινοπραξία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Στο κτίριο θα δημιουργηθούν καταστήματα, πολυχώρος πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης στον τρίτο όροφο και γραφεία. Επίσης, στη συμβολή της Λεωφ. Συγγρού με την οδό Λαγουμιτζή στην Αθήνα, η Dimand από κοινού με την Prodea, θα προχωρήσουν στην κατασκευή κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφάνειας άνω των 24.000 τετραγωνικών μέτρων, με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ. Μία ακόμη επένδυση, με προϋπολογισμό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η εταιρεία από κοινού με την Prodea, περιλαμβάνει την κατασκευή σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος, που θα αναπτυχθεί σε δύο εκτάσεις 11,4 στρεμμάτων στην Κρήτη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ