Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Δεκ-2019 12:40

  Πώς ενισχύεται το επενδυτικό story των ελληνικών τραπεζών από την "έκρηξη" στην αγορά ακινήτων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τουλάχιστον εντυπωσιακά, χαρακτηρίζει η Axia Research τα στοιχεία για την αγορά ακινήτων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζοντας πως η σημαντική ανάκαμψη που καταγράφεται στον κλάδο δημιουργεί πολύ σημαντικά οφέλη για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες καθώς και για το επενδυτικό τους story.

  Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τα στοιχεία τη ΤτΕ για το τρίτο τρίμηνο, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 9,1% σε ετήσια βάση με την αναθεωρημένη αύξηση για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο να τοποθετείται στο 5,3% και 7,5% αντίστοιχα. Το 2018 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο μόλις 1,8%, τονίζει χαρακτηριστικά. 

  Όπως παρατηρεί, ο δείκτης κατοικιών της ΤτΕ πέτυχε το όγδοο συνεχόμενο θετικό τρίμηνο, κλείνοντας στις 167,3 μονάδες έναντι 154,4 μονάδες στο τέλος του 2018, σημειώνοντας πως το επίπεδο αυτό είναι 12% υψηλότερο από το ζενίθ του δείκτη που σημειώθηκε το 2017, αλλά εξακολουθεί να είναι 36% κάτω από την κορυφή που είχε καταγραφεί το 2008.

  σδα

  Η σημαντικότητα μιας ισχυρής και σταθερής ανατίμηση των τιμών των ακινήτων είναι καθοριστικής σημασίας για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όπως τονίζει η Axia, για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, αυξάνει την αξία των εξασφαλίσεων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) (που σήμερα υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ) και δεύτερον δημιουργεί την ευκαιρία να επανεκτιμηθούν οι παραδοχές για τις τιμές των ακινήτων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστροφή ή / και τη μείωση του κόστους κινδύνου των τραπεζών.

  Ένας άλλος αντίκτυπος, αν και μικρότερος σε κλίμακα, είναι η ανατίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων ακίνητης περιουσίας (REO) των συστημικών τραπεζών, η οποία όπως εκτιμά η Axia σήμερα διαμορφώνονται σε 5 δισ. ευρώ συνολικά.

  Παράλληλα, όπως τονίζει, η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων είναι επίσης πιο ελκυστική για τους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν  ελληνικά ακίνητα από το τραπεζικό σύστημα ή ως μέρος των χαρτοφυλακίων NPEs. 

  Σε αυτό το πλαίσιο η Axia δίνει τιμή-στόχο τα 2,15 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank και σύσταση "αγοράς", το 1,15 ευρώ για την Eurobank και σύσταση "ουδέτερης" τα 2,90 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και σύσταση "αγοράς", και τα 3,00 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και σύσταση "ουδέτερη" επίσης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ