Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Δεκ-2018 08:20

  Ανταλλαγή ακινήτων ψάχνει ο ΕΦΚΑ για να βγει από το νοίκι

  Ανταλλαγή ακινήτων ψάχνει ο ΕΦΚΑ για να βγει από το νοίκι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Το τελικό σχέδιο για την ανταλλαγή ακινήτων του με ακίνητα μεγαλοκατασκευαστών εισηγήθηκε χθες η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προς το Διοικητικό του Συμβούλιο. 

  Το σχέδιο αυτό που στόχο έχει να σταματήσει ο ΕΦΚΑ να πληρώνει ενοίκιο, προβλέπει σε γενικές γραμμές την εξής διαδικασία: Να προσφέρει ένας μεγαλοκατασκευαστής το δικό του κτίριο στον ΕΦΚΑ για εγκατάσταση ενός τοπικού υποκαταστήματος του και ο ΕΦΚΑ, με τη σειρά του, να προσφέρει  στον ίδιο μεγαλοκατασκευαστή (ο οποίος πρόσφερε στον ΕΦΚΑ το ακίνητο του) ένα άλλο δικό του ακίνητο ως αντάλλαγμα. 

  Το σκεπτικό της διοίκησης του ασφαλιστικού υπερ-φορέα βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στέγασης των Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με πολύ υψηλά ενοίκια και χωρίς προοπτική απόκτησης ιδιόκτητου κτιρίου (σε σύντομο χρονικό διάστημα).

  Τέτοιες περιοχές, σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης είναι π.χ. ο Πειραιάς, η Κηφισιά, η Καλλιθέα και η Γλυφάδα.

  Σε αυτές τις περιοχές, όμως, όπως τονίζεται υπάρχουν πολλά μεγάλα κενά ακίνητα γραφείων λόγω της κρίσης, και μάλιστα κυρίως από μεγαλοκατασκευαστές.

  Εκείνο το οποίο προτείνει η διοίκηση είναι να βγει προκήρυξη για την απόκτηση ακινήτου σε κάποια ή και σε όλες τις περιοχές αυτές με ανταλλαγή αυτών με κάποιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του ΙΚΑ (κυρίως οικόπεδο).

  Τέτοιο ακίνητο δικό του  μπορεί, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ π.χ. να είναι δύο ή 3 από τα 7 οικοδομικά τετράγωνα της Ν. Ερυθραίας. Στα ακίνητα αυτά μπορούν να κατασκευαστούν αποκλειστικά κατοικίες, βάσει των χρήσεων γης, συνεπώς είναι ακατάλληλα για την κατασκευή κτιρίων για στέγαση Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. Καθένα από αυτά έχει αξία (βάσει του ΕΝΦΙΑ) περίπου 2.500.000 ευρώ.

  Τα ακίνητα τα οποία ζητά ο ασφαλιστικός υπερ-φορέας, όπως τονίζεται από τη διοίκηση, μπορούν να έχουν αξία, ανάλογα με το εμβαδόν που θα ζητήσει. Ενδεικτικά (δηλαδή αποκλειστικά και μόνο για χάρη του παραδείγματος) παρατίθενται οι ακόλουθες αξιολόγησεις:

  - Πειραιάς: 5.000 μ2 Χ 1000 ευρώ / μ2 = 5.000.000 ευρώ.

  - Κηφισιά: 1.000 μ2 Χ 1500 ευρώ / μ2 = 1.500.000 ευρώ

  - Καλλιθέα: 2.500 μ2 Χ 1.000 ευρώ / μ2 = 2.500.000 ευρώ

  - Γλυφάδα: 2.000 μ2 Χ 1500 ευρώ / μ2 = 3.000.000 ευρώ

  Όλοι οι υπολογισμοί των αξιών θα γίνουν από ορκωτούς εκτιμητές, όπως προβλέπει το ΠΔ 715/79, βάσει του οποίου γίνονται υποχρεωτικά οι μισθώσεις, εκμισθώσεις, αγορές εκποιήσεις και ανταλλαγές ακινήτων των ΝΠΔΔ.

  Το εγχείρημα αυτό έχει μεγάλες πιθανότητες να πετύχει –σύμφωνα με την εισήγηση-, αφού πολλοί μεγαλοεργολάβοι, που αυτή τη στιγμή έχουν στην ιδιοκτησία τους μεγάλα κενά ακίνητα για τα οποία επιβαρύνονται με τεράστιους φόρους, θα σπεύσουν να τα προσφέρουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές προκειμένου:

  -Να απαλλαγούν από τους φόρους που τα βαρύνουν.

  - Να αποκτήσουν ένα αξιόλογο ακίνητο (το οικόπεδο που θα προσφέρουμε) ουσιαστικά δωρεάν για αυτούς (αφού τα κτίρια που έχουν σήμερα δεν τους προσφέρουν τίποτα και δεν μπορούν να τα πουλήσουν).

  Ταυτόχρονα και ο ΕΦΚΑ θα ωφεληθεί, όπως τονίζεται στην τελική εισήγηση της διοίκησης του φορέα προς το ΔΣ του-  από μία τέτοια κίνηση αφού:

  - Τα οικόπεδα π.χ. της Νέας Ερυθραίας αποκλείεται να χτιστούν σύντομα.

  - Ακόμα και αν χτιστούν, δεν θα καλύπτουν ανάγκες στέγασης των Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

  -  Ακόμα και αν εκποιηθούν, τα χρήματα που θα λάμβανε ο ΕΦΚΑ δεν θα ήταν αξιόλογα σήμερα λόγω της κρίσης.

  - Το όφελος που θα έχει από την ταχεία ολοκλήρωση μιας τέτοιας διαδικασίας θα ήταν τεράστιο, αφού για κάθε μήνα ενοικίων που θα γλιτώνει, κερδίζει π.χ. για τον Πειραιά 40.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 500.000 ευρώ ετησίως.

  - Η σημερινή περίοδος λόγω της κρίσης είναι η καλύτερη περίοδος για να αποκτηθούν (σ.σ. από τον ΕΦΚΑ) ακίνητα σε πολύ καλή τιμή. Ουσιαστικά θα είναι δυνατή απόκτηση ακινήτων σε σημερινές τιμές, παραχωρώντας κάποια οικόπεδα με τιμές προ κρίσης

  Προκειμένου η όλη διαδικασία να είναι αδιάβλητη θα μπουν συγκεκριμένα και ξεκάθαρα κριτήρια της επιλογής του ακινήτου:

  - Ικανοποίηση των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ ως προς τις προδιαγραφές του ακινήτου: ποσοστό 50%

  - Ηλικία του ακινήτου (με κλιμάκωση και ως προς τους αντισεισμικούς κανονισμούς): ποσοστό 10%

  - Ποσοστό πλήρωσης της ανταλλαγής με ακίνητο και όχι με μετρητά: 20%.

  - Θέση του ακινήτου και εξυπηρέτηση από μέσα σταθερής τροχιάς: Ποσοστό 10%.

  - Νομιμότητα του ακινήτου και αναλογία τυχόν αυθαίρετων κατασκευών (που φυσικά θα έχουν τακτοποιηθεί) στο συνολικό εμβαδόν: 10%.

  Από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, τίθενται μάλιστα επιπλέον προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ανταλλαγής:

  -Σε καμία περίπτωση ο ΕΦΚΑ δεν θα πληρώσει χρηματική διαφορά, παρά μόνο θα λάβει.

  - Επειδή τον ΕΦΚΑ τον ενδιαφέρει η μεγαλύτερη δυνατή "αντιπαροχή" ακινήτων σε μ2 και όχι σε χρήματα (αφού κάτι τέτοιο είναι ασύμφορο για τον ΕΦΚΑ), η κάλυψη σε ακίνητα θα είναι κριτήριο με βαρύτητα, ενώ θα τίθεται και ελάχιστο τέτοιο ποσοστό, π.χ. 80%.

  -Τα ακίνητο θα παραδοθεί διαμορφωμένο και έτοιμο προς χρήση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΦΚΑ, εντός συγκεκριμένου σύντομου χρονικού διαστήματος (έτσι αποφεύγουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία περί κατασκευής Δημοσίων Εργων).

  -Ο εργολάβος θα αναλάβει και τη μεταφορά από το παλιό ακίνητο που στεγάζεται το Υποκ/μα (ώστε να αποφύγουμε επιπλέον καθυστερήσεις με διαγωνισμούς κλπ.)

  - Το οικόπεδο θα του παραδοθεί συμβολαιογραφικά μετά την ολοκλήρωση και παράδοση του κτίσματος στον ΕΦΚΑ.

  - Το σύνολο των εξόδων για την ανταλλαγή θα βαρύνει τον εργολάβο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων