Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Οκτ-2018 07:46

  Το παρασκήνιο του deal για το κτήριο της Ελευθεροτυπίας

  Το παρασκήνιο του deal για το κτήριο της Ελευθεροτυπίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Το κτήριο-ναυαρχίδα στην οδό Μίνωος 10-16, στο Νέο Κόσμο της ιστορικής Ελευθεροτυπίας (Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.) έχει μία ιδιαιτερότητα που έτεινε, αρχικά, να μετατρέψει σε δύσκολη εξίσωση την κατάστρωση σχεδίων αξιοποίησής του.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, βάσει των προβλέψεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) το κτήριο γραφείων βρίσκεται στις περιοχές γενικής κατοικίας όπου επιτρέπεται χρήση ξενοδοχείου μέχρι 100 κλινών (περίπου 50 δωμάτια).

  Στο κτήριο δηλαδή, των 14,4 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων προβλέπεται η δημιουργία ενός μικρού μόνο ξενοδοχείου, γεγονός που κράτησε μακριά από το χθεσινό πλειστηριασμό, τουλάχιστον ένα ενδιαφερόμενο σχήμα.

  Ωστόσο, στην εξίσωση αυτή φαίνεται ότι έχουν βρει λύση οι νέοι ιδιοκτήτες του κτηρίου: η Dimand που ελέγχει κατά 100% την Value Ξενοδοχειακή που απέκτησε το ακίνητο προς 10,8 εκατ. ευρώ και η Grivalia. Η τελευταία, όπως έγινε γνωστό χθες, θα αποκτήσει μετοχές της "Value Ξενοδοχειακή", γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν, εκ νέου, για να αξιοποιήσουν το εξαώροφο κτήριο της ιστορικής εφημερίδας.

  Δοκιμασμένο μοντέλο

  Για δεύτερη φορά οι δύο εταιρείες θα συμπράξουν στην υλοποίηση ενός κτηριακού έργου, αφότου, βέβαια, ολοκληρωθεί το προσύμφωνο που έχουν υπογράψει. Στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, η Grivalia και η Dimand έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση της ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, έχοντας δημιουργήσει κτήριο γραφείων 11.000 τ.μ. Η δεύτερη φάση των έργων περιλαμβάνει νέο κτήριο γραφείων 30.000 τ.μ. και ξενοδοχείο 18.000 τ.μ. με ορίζοντα λειτουργίας το 2020.

  Στα πρότυπα του μοντέλου αυτού συνεργασίας, οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν στην υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου με στόχο την επανάχρηση του κτηρίου της οδού Μίνωος.

  Πληροφορημένες πηγές σημειώνουν στο Capital.gr ότι δεδομένων των περιορισμών που θέτει το ΠΓΣ, επικρατέστερο σενάριο αξιοποίησης είναι η αναβάθμιση του ακινήτου σε υπερσύγχρονο, βιοκλιματικό κτήριο γραφείων.

  Η υπερπληθώρα ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας και η ανυπαρξία καλής ποιότητας γραφειακών χώρων είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι δύο εταιρείες αναμένεται να προχωρήσουν στην αναβάθμιση του κτηρίου της πρώην Ελευθεροτυπίας σε κτήριο γραφείων.

  Άλλωστε η Grivalia έχει αναπτύξει το πρώτης κατηγορίας κτήριο Green Plaza στο Μαρούσι, ενώ η Dimand ολοκλήρωσε αρχές της χρονιάς τους νέους γραφειακούς χώρους επί της οδού Νερατζιωτίσσης στον Δήμο Αμαρουσίου (στο πρώην Χώρο Εγκατάστασης Υποστήριξης (ΧΕΥ) σιδηροδρομικού σταθμού Νερατζιώτισσας). Το Green Plaza είναι μισθωμένο σχεδόν κατά 100%, ενώ το κτήριο της Dimand απέναντι από το εμπορικό the mall Athens φιλοξενεί την έδρα του πολυεθνικού ομίλου Ravago.

  Το προσεχές διάστημα και μετά την υπογραφή της τελικής συμφωνίας μεταξύ Grivalia και Dimand αναμένεται να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του νέου project των δύο εταιρειών για το κτήριο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τους σταθμούς του μετρό Άγ. Ιωάννης και Νέος Κόσμος, όπως και τις λεωφόρους Βουλιαγμένης και Συγγρού.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ