Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Νοε-2017 19:55

  Eurobank: Μείωση NPEs κατά επιπλέον 1 δισ. το δ' τρίμηνο

  Eurobank: Μείωση NPEs κατά επιπλέον 1 δισ. το δ' τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Για υπέρβαση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για το 2017 και επίτευξη των στόχων του 2018, έκανε λόγο η Eurobank στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου στους αναλυτές ξένων και εγχώριων οίκων.

  Όπως αναφέρθηκε, στο 9μηνο τα NPEs υποχώρησαν κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το δ΄ τρίμηνο αναμένεται επιπλέον μείωση κατά 1 δισ. ευρώ. Αυτή θα προέλθει κατά 600 εκατ. ευρώ από το πρόσφατο deal πώλησης καταναλωτικών NPLs, ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από έναν συνδυασμό αρνητικού σχηματισμού νέων NPEs και διαγραφών. Μικρή συνεισφορά θα υπάρξει και από τη δραστηριότητα ρευστοποιήσεων.

  Ενόψει των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου, η Τράπεζα ανέφερε ότι θα θέσει προς πλειστηριασμό 2.500 ακίνητα μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. Συνολικά το τραπεζικό σύστημα θα εκπλειστηριάσει 10.000 ακίνητα. Όπως αναφέρθηκε, οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από υψηλής αξίας ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών, ενώ όμως σημειώθηκε, δεν υφίσταται όριο (floor) ως προς την αξία των υπό πλειστηριασμό ακινήτων.

  Οι πλειστηριασμοί, αναφέρθηκε, θα βοηθήσουν την Τράπεζα να επιτύχει τους στόχους του 2018. Σε αυτό θα βοηθήσει και μία ακόμη πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, ισόποση ή μεγαλύτερη από αυτήν στην οποία προχώρησε ήδη η Τράπεζα (1,5 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια πωλήθηκαν στην Intrum Justitia), η οποία θα αφορά ανεξασφάλιστα καταναλωτικά δάνεια και μικρό μέρος επίσης ανεξασφάλιστων δανείων μικρών επιχειρήσεων. 

  Σχετικά με τα NPEs και NPLs αναφέρθηκε ότι το δ΄ τρίμηνο 2017 αναμένεται να είναι ακόμη καλύτερο του γ΄ τριμήνου, με σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μηδενικό ή και αρνητικό.  Το χαρτοφυλάκιο που εξακολουθεί να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις για όλες τις τράπεζες, είναι το στεγαστικό. 

  Οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι εφικτοί για το 2018 (αναφέρθηκε αναθεωρημένος στόχος για μείωση ύψους 2,8 δις. ευρώ έναντι 2,1 δις. το 2017), εκτίμηση που η Eurobank στηρίζει και στην πλήρη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, όπως επίσης και σε τροποποιήσεις στο νόμο Κατσέλη που βρίσκονται υπό συζήτηση. 

  Οι επιδόσεις στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εκτιμήθηκε ότι θα προσμετρήσουν στα κριτήρια αξιολόγησης των τραπεζών κατά τα stress tests του 2018, μία διαδικασία που όπως αναφέρθηκε, δεν θα είναι "pass or fail". Η μεθοδολογία, πάντως, που θα ακολουθηθεί για τα stress tests θα είναι στατική (στοιχεία ισολογισμών 2017). Ενημέρωση για τις παραδοχές των stress tests, συμπεριλαμβανομένου του δυσμενούς σεναρίου αναμένεται τον Ιανουάριο. 

  Πάντως, εκτιμήθηκε ότι η Eurobank δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στα stress tests, μεταξύ άλλων διότι παρουσιάζει συνεχή οργανική κερδοφορία από το γ΄ τρίμηνο του 2015, έχει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, έχει εκτελέσει το πλάνο αναδιάρθρωσης, έχει επιτύχει τους στόχους για τα NPEs, έλυσε το θέμα των προνομιούχων μετοχών (όπως σημειώθηκε η έκδοση του ομολόγου Tier II θα έχει κόστος 60 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα το 2018), ενώ επίσης το μακροοικονομικό περιβάλλον της τελευταίας διετίας είναι καλύτερο από αυτό που επικρατούσε το 2015 και επιπλέον το νομοθετικό πλαίσιο για τα "κόκκινα" δάνεια που έχει διαμορφωθεί είναι από τα καλύτερα της ηπειρωτικής Ευρώπης. 

  Αναφορικά με τον έλεγχο TAR (Troubled Asset Review) της Τράπεζας από τον SSM, αναφέρθηκε ότι εξετάζονται 280 φάκελοι δανείων, 50% από το επιχειρηματικό και 50% από το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο, με δάνεια μικρά, μεσαία και μεγάλα. Τα αποτελέσματα θα δοθούν στην Τράπεζα στα μέσα Μαρτίου 2018. 
   

  Όσο για την επίπτωση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9, αναφέρθηκε ότι θα συμβάλει θετικά στην αύξηση του δείκτη κάλυψης από προβλέψεις. Δεν αναφέρθηκε το ποσό της επίπτωσης για την Τράπεζα, αλλά επισημάνθηκε ότι η απόσβεσή του θα γίνει σταδιακά μέσα στην πενταετία, σε ποσοστό που θα ξεκινήσει από 5% την πρώτη χρονιά και θα φτάσει το 75% το 2023 που θα είναι και η χρονιά full effect. Σε επίπεδο μείωσης λειτουργικών εξόδων, αναφέρθηκε ότι η Eurobank έκλεισε 40 καταστήματα το γ΄ τρίμηνο 2017 και θα κλείσει άλλα 60 το α΄ τρίμηνο 2018, φτάνοντας το δίκτυο της Ελλάδας στα 340 καταστήματα. 
  Τέλος, μετά την πρόσφατη έκδοση 500 εκατ. ευρώ σε καλυμμένο ομόλογο, με επιτόκιο κάτω του 3% (2,98%), αναφέρθηκε ότι εντός του 2018 θα εξεταστεί και η έκδοση senior ομολόγου.

  Διαβάστε ακόμη:

  Eurobank: Καθαρά κέρδη 132 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων