Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Δεκ-2016 08:41

  Γιατί τα ξένα funds επενδύουν στα ελληνικά ακίνητα

  Γιατί τα ξένα funds επενδύουν στα ελληνικά ακίνητα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου
   
  Παρά την υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας, οι ΑΕΕΑΠ εξακολουθούν να προσελκύουν  το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

  Ένας από τους βασικούς λόγους, όπως αναφέρουν στελέχη του συγκεκριμένου κλάδου, είναι το γεγονός ότι διαθέτουν χαρτοφυλάκιο καλών ακινήτων μισθωμένο σε φερέγγυους χρήστες με ελκυστικές αποδόσεις.
   
  Όπως είχε αναφέρει τον Δεκέμβριο του 2015 (κατά το επενδυτικό φόρουμ της Ν. Υόρκης), ο William Vrattos, partner and portfolio manager στο York Capital, στην Ελλάδα υπάρχουν ακίνητα σε τιμές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ελκυστικές εάν ληφθεί υπόψη ο παράγοντας των χρηματοροών που αυτά παράγουν.
   


   Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος στρατηγικός επενδυτής (33,8%) της Trastor, η εταιρεία Wert Red που ελέγχει ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Värde Partners  θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ.
   
  Στόχος είναι να αντληθούν έως και 24,08 εκατ. ευρώ τα οποία θα τοποθετηθούν σε αγορές νέων ακινήτων. Ταυτόχρονα, η Trastor ΑΕΕΑΠ, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντληθούν στο μέλλον από το ομολογιακό δάνειο, ύψους έως 20 εκατ. ευρώ, για την  επιλεκτική αγορά ακινήτων. Η εισηγμένη αναζητά κτήρια υψηλής ποιότητας με σύγχρονες υποδομές που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής εμπορικότητας και με ελκυστικές μισθωτικές αποδόσεις.
   
  H Trastor διαθέτει χαρτοφυλάκιο, που είναι μισθωμένο, κατά βάση, στην Τράπεζα Πειραιώς και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με συνολική μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 61,4 χιλιάδων τ.μ. με αξία αποτίμησης 61,9 εκατ. ευρώ.
   
  Η Värde Partners
   
  Η Varde Partners, της οποίας η συνδεδεμένη εταιρεία Wert Red ελέγχει το 33,8% της Trastor, έχει έδρα την Μινεσότα των ΗΠΑ και αναζητά ευκαιρίες που δημιουργούν αξία για τους μετόχους. Από το 1993 οπότε ιδρύθηκε η εταιρεία έχει επενδύσει 45 δισ. δολάρια, ενώ, όσον αφορά στην αγορά ακινήτων, παγκοσμίως, επενδύει, κατά προτεραιότητα σε χαρτοφυλάκια ιδιοκτησιών που είναι μισθωμένες. Ένα πρόσφατο τέτοιου είδους deal αφορά την απόκτηση από κοινού με την γερμανική εταιρεία Accom χαρτοφυλακίου 37 ακινήτων συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 187.000 τ.μ. που ανήκε στην εταιρεία Balandis.
   
  Η York και η Fairfax

   
  Ευκαιρίες και καλές αποδόσεις αναζητά και η Invel που συστάθηκε το 2013 με αντικείμενο την υλοποίηση επενδύσεων σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Πορτογαλία, Πολωνία, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία. Τον Ιανουάριο του 2014 η εταιρεία οριστικοποίησε την απόκτηση του 66% της Εθνικής Πανγαία από την Εθνική Τράπεζα έναντι τιμήματος 653 εκατ. ευρώ. Στο deal αυτό είχε συμμετάσχει  με 125 εκατ. ευρώ, η York Capital Management που έχει ιδρυθεί από τον Κρις Παπαχριστοφόρου. Η αξία των επενδύσεων της Εθνικής Πανγαία διαμορφώνεται (στοιχεία 30.9.2016) σε 1,4 δισ. ευρώ.
   
  Επίσης, η καναδική Fairfax Financial αποτελεί παραδοσιακό επενδυτή στην ελληνική αγορά ακινήτων, πραγματοποιώντας τον Ιούνιο του 2013 επένδυση ύψους 164 εκατ. ευρώ στην Eurobank Properties (νυν Grivalia). Σήμερα η εταιρεία ελέγχει το 41,5% της Grivalia, με 11,16%, 4,99% και 5% να ανήκει στις αμερικανικών συμφερόντων Wellington Management, Fidelity Management and Research και Brandes Investment Partner. Συνολικά, η αξία των επενδύσεων της Grivalia σε ακίνητα ανέρχεται σε 825,5 εκατ. ευρώ.
   
  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων