Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Απρ-2013 10:35

  "Στην Ελλάδα ακόμη και τα απλά γίνονται δύσκολα"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην Ακαδημία Πλάτωνος, μία από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, το διεθνές fund ακίνητης περιουσίας MGPA, που διαχειρίζεται σε Ευρώπη και Ασία assets αξίας 11 δισ. δολαρίων, σχεδιάζει, μέσω της Artume S.A., την ανάπτυξη του Academy Gardens.

  Πρόκειται για έναν εμπορικό πολυχώρο, επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να αναμορφώσει την περιοχή, η οποία στερείται, σήμερα, ακόμη και ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης.

  Ωστόσο, το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται αντιμέτωπο με αντιδράσεις μερίδας κατοίκων της περιοχής, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή.

  Ο Chris McCormack, διευθυντής του τμήματος ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων του MGPA και ο Γιώργος Τσουκαλάς, διευθυντής του έργου περιγράφουν στο Capital.gr τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη και απαντούν στις αιτιάσεις όσων είναι αντίθετοι με την υλοποίηση του project στην Ακαδημία Πλάτωνος.

  Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο

  Τι περιλαμβάνει το Academy Gardens;

  Chris McCormack: Επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση ενός προορισμού με εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις με μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 55.000 τετραγωνικών μέτρων. Το project θα δημιουργήσει 1.965 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της λειτουργίας του, και 1.600 στο στάδιο της κατασκευής , σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που λαμβάνει υπόψη τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται και αυτές που χάνονται.

  Από τα τέλη του2007, ξεκινήσαμε να αγοράζουμε εκτάσεις στην περιοχή, με στόχο να δημιουργήσουμε την απαραίτητη ποσότητα ακινήτων. Η επιφάνεια της ανάπτυξης, δηλαδή, δεν αποτελείται μόνον από την έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, αλλά και από γειτονικά σε αυτήν οικόπεδα. Αποτελεί ένα ακριβό εγχείρημα και τα ποσά που κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί αντιπροσωπεύουν μόνον ένα κλάσμα του συνολικού ποσού που δεν μπορούμε να γνωστοποιήσουμε για λόγους απορρήτου.

  Μερίδα κατοίκων της περιοχής και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν κατά της υλοποίησης του έργου, επειδή, όπως υποστηρίζουν, γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

  Chris McCormack: Να διασαφηνίσουμε ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήσαμε στην περιοχή, το 81% των κατοίκων τάσσεται υπέρ της επένδυσης.

  Γιώργος Τσουκαλάς: Το Academy Gardens απέχει 1,4 χιλιόμετρα από το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, δηλαδή, διπλάσια, απόσταση από ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών από τον αρχαιολογικό χώρο. Δεδομένου ότι υπό τις παρούσες συνθήκες -έλλειψη κονδυλίων- είναι ακατόρθωτη η απαλλοτρίωση έκτασης και η απόδοσή της ως δημόσιο χώρο. Όσοι αντιδρούν επιδιώκουν -ίσως λογικά- να μην υπάρξει καμία ανάπτυξη στη συγκεκριμένη έκταση.

  Chris McCormack: Ωστόσο, η έκταση, όπου σχεδιάζουμε το Academy Gardens, είναι ιδιωτική, την έχει αγοράσει η Artume, πληρώνοντας φόρους ιδιοκτησίας τα τελευταία χρόνια και, γι’ αυτό, δύσκολα θα μπορούσαν να εγερθούν αξιώσεις.

  Γιατί η συγκεκριμένη εμπορική ανάπτυξη δεν θα αποτελέσει πλήγμα για την εμπορική ζωή της ευρύτερης περιοχής, όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση;

  Chris McCormack: Τέτοιου είδους αναπτύξεις λειτουργούν συμπληρωματικά, εάν δεν ενισχύουν τα υφιστάμενα εμπορικά καταστήματα. Για παράδειγμα, στο Λονδίνο η υλοποίηση ενός εμπορικού κέντρου δεν θα απέτρεπε τον κάτοικο ή τον επισκέπτη από το να επισκεφτεί την Oxford Street. Εξάλλου, ο εκσυγχρονισμός του retail μέσω τέτοιου είδους επενδύσεων, βελτιώνει το σύνολο της αγοράς.

  Γιώργος Τσουκαλάς: Επενδύσεις σαν το Academy Gardens απουσιάζουν από την ελληνική αγορά, που πλήττεται από βαθιά κρίση. Η Αθήνα έχει τέσσερα εκατομμύρια πληθυσμό, αλλά δεν διαθέτει παρά δύο μεσαίου μεγέθους εμπορικά κέντρα. Και αυτό τη στιγμή που σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με αντίστοιχα πληθυσμιακά μεγέθη, τέτοιου είδους αναπτύξεις υπερβαίνουν τις 20.

  Ένα ακόμη επιχείρημα κατά της επένδυσης είναι ότι το βιομηχανικό συγκρότημα Μουζάκη είναι διατηρητέο και δεν θα πρέπει να κατεδαφιστεί.

  Γιώργος Τσουκαλάς: Με αποφάσεις τους, τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ο Δήμος Αθηναίων και η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων έχουν αποσαφηνίσει ότι δεν υπάρχουν διατηρητέα κτίσματα στην περιοχή.

  Κατά πόσο η ελληνική γραφειοκρατία υπήρξε εμπόδιο στις δραστηριότητες της εταιρείας σας;

  Chris McCormack: Σε όλο τον κόσμο, οι αποφάσεις λαμβάνονται γρήγορα, την στιγμή που στην Ελλάδα ακόμη και για απλές υποθέσεις, τα πράγματα είναι δύσκολα.

  Γιώργος Τσουκαλάς: Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στην περίπτωση απαλλοτριώσεων που δεν έχουν συντελεστεί και θα έπρεπε να αποδίδονται στους ιδιοκτήτες μετά την παρέλευση 18 μηνών, σύμφωνα με την νομοθεσία, η πολιτεία ζητάει δικαστικές αποφάσεις οι οποίες αφού παρθούν, όπως στην περίπτωση μας από το 2010 μέχρι σήμερα, δεν εφαρμόζονται λόγω γραφειοκρατίας.

  Chris McCormack: Πάντως, τους τελευταίους οκτώ μήνες η κυβέρνηση έχει επιταχύνει τις προσπάθειες για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη διασαφήνιση των νόμων. Άλλωστε, εμείς δεν ζητούμε επιτάχυνση των διαδικασιών αλλά την απόλυτη εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Βέβαια, για την ώρα, δεν έχουμε λάβει παρά απαντήσεις, επεξηγήσεις και θετικές γνωμοδοτήσεις. Ακόμη, δηλαδή, δεν έχει «ανάψει το πράσινο φως».

  Γιώργος Τσουκαλάς: Επιπλέον, στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Artume πραγματοποιούμε, με την στήριξη και την συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, έργα, δωρεές στην τοπική κοινωνία που έχουν ευρεία αποδοχή από τους τοπικούς φορείς.

  Εκτιμάτε ότι μέσα στη χρονιά θα λάβετε την άδεια κατασκευής;

  Chris McCormack: Δεδομένου ότι έχουμε πραγματοποιήσει ό,τι απαιτείται, αν όχι περισσότερα, δεν υπάρχει κάποιος προφανής ή θεσμικός λόγος να μην έχουμε μέσα στο 2013 την άδεια κατασκευής.

  dimitris.delevegos@capital.gr
  follow@ddelevegos

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ