Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Οκτ-2017 16:36

  Ηλέκτωρ - Ακτωρ ΑΤΕ: Οι εταιρείες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιβαλλοντική οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ισχυρή παρουσία όχι µόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό διαθέτουν η Ηλέκτωρ και η Άκτωρ διαχείρισης υδάτινων πόρων

  Eως 322.000 άµεσες και περισσότερες από 240.000 έµµεσες θέσεις εργασίας στον τοµέα της ανακύκλωσης υπολογίζεται ότι µπορούν να δηµιουργηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, µε ορίζοντα το 2020, εάν υλοποιηθεί ο στόχος του 70% για την ανακύκλωση των βασικών υλικών. Η περιβαλλοντική οικονοµία, που σε µεγάλο βαθµό είναι παραγνωρισµένη στην Ελλάδα, κατά το διάστηµα 2000 έως 2014 έχει δηµιουργήσει κατά 49% περισσότερες θέσεις απασχόλησης σε σχέση µε την υπόλοιπη οικονοµία (+6%). 

  Στις θετικές αυτές προκλήσεις της οικονοµίας του περιβάλλοντος ανταποκρίθηκαν από πολύ νωρίς δύο ελληνικές εταιρείες. Πρόκειται για την Ηλέκτωρ και τον τοµέα διαχείρισης υδάτινων πόρων της Άκτωρ, που διαθέτουν πρωταγωνιστική θέση στην ελληνική αγορά, αλλά και ισχυρή διεθνή παρουσία. 

  Ηλέκτωρ

  Αποτελεί τον βραχίονα της διαχείρισης απορριµµάτων του οµίλου Ελλάκτωρ, εξυπηρετώντας τις ανάγκες περισσότερων από 5,5 εκατ. κατοίκων, µε το προσωπικό της, που παρουσιάζει σηµαντική αύξηση ακόµα κι εν µέσω κρίσης, να αριθµεί 440 άτοµα.

  Η Ηλέκτωρ παρέχει ολοκληρωµένες λύσεις σε όλο το φάσµα της διαχείρισης απορριµµάτων, την ανακύκλωση, την επεξεργασία, την παραγωγή ενέργειας και την τελική διάθεση των υπολειµµάτων. Είναι κατασκευαστής, πάροχος τεχνολογίας µέσω της 100% γερµανικής θυγατρικής Herhof GmbH και λειτουργός των µονάδων διαχείρισης.

  Στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι η συνέχιση της επέκτασης σε διεθνή έργα µε έµφαση στις αγορές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Τουρκία, Αίγυπτος, Ισραήλ), εστιασµένα στην παραγωγή δευτερογενούς καυσίµου RDF από απορρίµµατα προς υποκατάσταση του άνθρακα για χρήση στην τσιµεντοβιοµηχανία.

  Το ζητούµενο, βέβαια, είναι στη χώρα µας να επιταχυνθεί η πρόοδος υλοποίησης νέων έργων.

  "Η διαπιστωµένη καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων διαχείρισης απορριµµάτων θα επιφέρει συνακόλουθα καθυστερήσεις στην υλοποίηση των στόχων του Εθνικού Σχεδιασµού, αλλά κυρίως θα επιτρέψει τη διατήρηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στη χώρα µας. Ειδικά η Αττική, µε την επίσης διαπιστωµένη καθυστέρηση στην προκήρυξη του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την ένταξη χρηµατοδότησης των έργων της στο ΣΕΣ 2014-2020, σε συνδυασµό µε την απροσδιόριστη χωροθέτηση των έργων και τις καταγεγραµµένες αντιδράσεις των ΟΤΑ α' βαθµού να δεχθούν τις εγκαταστάσεις και υποδοµές στα όριά τους, αρχίζει να δηµιουργεί όρους και συνθήκες µεσοπρόθεσµα περιβαλλοντικής ασφυξίας", σηµειώνει ο Αλέξανδρος Ντέκας, Σύµβουλος Στρατηγικής και Ανάπτυξης της Ηλέκτωρ.

  Το χαρτοφυλάκιο

  Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαµβάνει τη µεγαλύτερη µονάδα εκµετάλλευσης βιοαερίου ΧΥΤΑ στη Φυλή Αττικής και τον µοναδικό αποτεφρωτήρα νοσοκοµειακών αποβλήτων της Ελλάδας, µε ετήσια δυναµικότητα 12.000 τόνων. Έχει κατασκευάσει τους µεγαλύτερους ΧΥΤΑ στην Ελλάδα –περιλαµβανοµένων της περιοχής των Αθηνών, που εξυπηρετεί πάνω από 5 εκατ. κατοίκους– και την Κύπρο, µε συνολική χωρητικότητα 30 εκατ. κυβικών µέτρων. Στην Κοζάνη έχει υλοποιήσει την πρώτη ΣΔΙΤ µε χρηµατοδότηση από την ΕΤΕπ και στα Χανιά έχει αναλάβει την προµήθεια και εγκατάσταση εξοπλισµού για τον εκσυχρονισµό της µηχανικής διαλογής του εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κοµποστοποίησης. 

  Στο εξωτερικό, η εταιρεία έχει αναλάβει σηµαντικού προϋπολογισµού έργα κατασκευής ΧΥΤΑ και υποδοµών βιοαερίου σε Ιορδανία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Γερµανία και Ιταλία.

  Το αποτύπωµα της εταιρείας σε αριθµούς

  9 µονάδες Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας, συνολικής δυναµικότητας 1,3 εκατ. τόνων

  15 µονάδες Αναερόβιας Χώνευσης, συνολικής δυναµικότητας 213.000 τόνων

  7 µονάδες Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας υπό κατασκευή

  600.000 τόνους απορριµµάτων επεξεργάζεται ετησίως σε Ελλάδα, Κύπρο και Γερµανία

  220.000 Mwh είναι η ενέργεια που παράγει ετησίως

  45.000 τόνους ανακυκλώσιµων υλικών ανακτά ετησίως

  200.000 τόνους δευτερεύοντος καυσίµου (SRF / RDF) παράγει ετησίως

  To πρωτο ΣΔΙΤ µε χρηµατοδοτηση ΕΤΕπ

  Η εταιρεία, υπό τη µορφή σύµπραξης Δηµόσιου-Ιδιωτικού Τοµέα, έχει κατασκευάσει και λειτουργεί την πρώτη υπερσύγχρονη µονάδα επεξεργασίας απορριµµάτων, που βρίσκεται στην Κοζάνη και επεξεργάζεται το σύνολο των Αστικών Σύµµεικτων Απορριµµάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο, που έχει χρηµατοδοτηθεί µε 25,4 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι ύψους 49 εκατ. ευρώ και περιλαµβάνει µια µονάδα επεξεργασίας απορριµµάτων, χώρο υγειονοµικής ταφής υπολειµµάτων, µονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων, έναν νέο σταθµό µεταφόρτωσης απορριµµάτων και λοιπά έργα.

  Στη µονάδα, που µπορεί να επεξεργάζεται ετησίως µέχρι 120.000 τόνους απορριµµάτων, θα µεταφέρονται τα αστικά στερεά απόβλητα των δήµων σε ένα δίκτυο 10 περιφερειακών σταθµών µεταφόρτωσης, µε σκοπό να ανακτώνται τα ανακυκλώσιµα υλικά (πλαστικό, µέταλλο, χαρτί, αλουµίνιο), να παράγεται εδαφοβελτιωτικό-compost, ενώ ό,τι αποµένει (υπόλειµµα µικρότερο από 36% του συνόλου) από την επεξεργασία θα θάβεται στον ΧΥΤΥ.

  Άκτωρ διαχείρισης υδάτινων πόρων

   

  ΠΙΝ

   

  Ο τοµέας εκµετάλλευσης υδάτινων πόρων αποτελεί έναν από τους ταχύτερα ανεπτυγµένους τοµείς του οµίλου Άκτωρ, µε ηγετική θέση στα σηµαντικότερα έργα επεξεργασίας λυµάτων στην Ελλάδα, στη Ν.Α. Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

  Η εταιρεία, µε 20 χρόνια εµπειρίας σε έργα επεξεργασίας λυµάτων και νερού, δραστηριοποιείται σε όλα τα στάδια: από τη µελέτη-σχεδιασµό και κατασκευή έως τη λειτουργία-συντήρηση, αναµόρφωση-επέκταση και αναβάθµιση εγκαταστάσεων.

  Η υλοποίηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας, η επαναχρησιµοποίηση υδάτων, η ξήρανση αφυδατωµένης ιλύος και διαχείρισή της και η υλοποίηση συστηµάτων ελέγχου είναι οι βασικοί τοµείς δράσης.

  Ισχυρή διεθνής παρουσία

  Η Άκτωρ αποτελεί µία από τις δέκα µεγαλύτερες εξειδικευµένες εταιρείες διεθνώς, µε την κατάταξη να περιλαµβάνει 225 πολυεθνικούς τεχνικούς οµίλους. Η εταιρεία δεν υστερεί σε κανένα στοιχείο τεχνογνωσίας, εµπειρίας και αποτελεσµατικότητας σε ό,τι αφορά τα έργα επεξεργασίας Λυµάτων, ιλύος και διαχείρισης Υδατικών πόρων. Η ανταγωνιστική της θέση στην παγκόσµια αγορά το επιβεβαιώνει σε συνεχή βάση.

  Με στόχο τη µεγέθυνσή της, η εταιρεία παραµένει σταθερά προσανατολισµένη στη συνέχιση της επέκτασης σε διεθνή έργα τόσο ως κατασκευαστής όσο και ως επενδυτής. Επιδιώκει την εντατικοποίηση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά, µε έµφαση στη λειτουργία Κέντρων Επεξεργασίας Λυµάτων, Διαχείρισης Ιλύος και εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.

  Χαρτοφυλάκιο

  Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαµβάνεται το έργο της κατασκευής και λειτουργίας του Κέντρου Επεξεργασίας Λυµάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας στην Αττική, που αποτελεί µία από τις µεγαλύτερες εγκατάστασεις της Ευρώπης (συµπεριλαµβανοµένης της Ρωσίας), µε ηµερήσια δυναµικότητα 1 εκατ. κυβικά µέτρα. Στην εγκατάσταση, η εταιρεία λειτουργεί και συντηρεί τη µεγαλύτερη στην Ευρώπη µονάδα ξήρανσης ιλύος. Ακόµα, η Άκτωρ έχει αναλάβει τα έργα:

  * Του σχεδιασµού, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης του ΚΕΛ Θριασίου, ηµερήσιας δυναµικότητας 27.000 κυβικών µέτρων.

  * Της επέκτασης, αποπεράτωσης, λειτουργίας και συντήρησης του ΚΕΛ Θεσσαλονίκης, ηµερήσιας δυναµικότητας 300.000 κυβικών µέτρων.

  * Της µελέτης-κατασκευής της πρώτης φάσης του ΚΕΛ Βουκουρεστίου, δυναµικότητας 10 κυβικών µέτρων ανά δευτερόλεπτο.

  * Της κατασκευής, αποπεράτωσης και λειτουργίας της µονάδας βιολογικού καθαρισµού στο Jebel Ali στο Ντουµπάι, ηµερήσιας δυναµικότητας 300.000 κ.µ.

  * Του σχεδιασµού και κατασκευής µονάδας βιολογικού καθαρισµού στην Μπογκοτά της Κολοµβίας, ηµερήσιας δυναµικότητας 600.000 κ.µ.

  * Του σχεδιασµού και κατασκευής µονάδας βιολογικού καθαρισµού στην Αντίς Αµπέµπα της Αιθιοπίας, ηµερήσιας δυναµικότητας 100.000 κ.µ.

  * Της µελέτης, κατασκευής, αποπεράτωσης και θέσης σε λειτουργία της γραµµής ιλύος (χώνευση, ξήρανση) του βιολογικού καθαρισµού της Σµύρνης.

  * Της µελέτης, κατασκευής, αποπεράτωσης και θέσης σε λειτουργία του διυλιστηρίου πόσιµου νερού του φράγµατος Αποσελέµη (Κρήτη).

  * Της λειτουργίας και συντήρησης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Ρόδου και του υδραγωγείου  από το φράγµα Γαδουρά (Ρόδος).

  * Της λειτουργίας της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ