Παρασκευή, 05-Αυγ-2016 17:05
Πάνω από τις 560 μονάδες έκλεισε το Χ.Α., με... αδιαφορία τζίρου
Της Ελευθερίας Κούρταλη
Με τον τζίρο να παραμένει από την αρχή έως το τέλος της συνεδρίασης σε επίπεδα... αδιαφορίας, και με τον Γενικό Δείκτη να μην ξεκολλάει από το συνηθισμένο του πλέον μονοπάτι του εξαιρετικά στενού εύρους διακύμανσης, ωστόσο οι αγοραστές υπερίσχυσαν και η αγορά κατάφερε να κλείσει στα θετικά και πάνω από τις 560 μονάδες, με τη βοήθεια των τραπεζών, του ΟΛΠ, του Τιτάνα και του ΟΠΑΠ.
Από το σύνολο του τζίρου που διαμορφώθηκε μόλις στα 32 εκατ. ευρώ, τα μισά διακινήθηκαν στις τράπεζες, και από εκεί και πέρα, σημαντική συμμετοχή είχαν μόνο ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Jumbo και η Folli Follie. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, οι επενδυτές επιλέγουν να πάρουν μία ανάσα από το Χ.Α αναμένοντας τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος, με βασικό θέμα την β’ αξιολόγηση.
Ο Γενικός Δείκτης αν και δεν κατάφερε να απεγκλωβιστεί από την τακτική των περιορισμένων κινήσεων – υψηλό ημέρας οι 563 μονάδες και χαμηλό ημέρας οι 555,5 μονάδες – έκλεισε πάνω από τις 560 μονάδες και κοντά στο υψηλό ημέρας με κέρδη 1,10% στις 562,76 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε στις 501,19 μονάδες, κλείνοντας στο +0,93%, με την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 1,14% και να κλείνει στα 1,77 ευρώ, την Εθνική αμετάβλητη στα 0,1800 ευρώ, την Eurobank στο +0,9% και τα 0,4480 ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,1310 ευρώ με κέρδη 1,55%.
Ο FTSE 25 έκλεισε με άνοδο 1,07% με τις ΟΛΠ (+4,28%), ΟΠΑΠ (+3,18%), Τιτάν (+3,07%) και Μέτκα (+2,18%) να ξεχωρίζουν ανοδικά, ενώ μόλις δύο μετοχές έκλεισαν στο "κόκκινο" (Jumbo,Τέρνα Ενεργειακή).
Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακή, η απουσία εγχώριων καταλυτών ευθυγράμμισε –αναμενόμενα- την ελληνική αγορά με την τάση των ξένων χρηματιστηρίων σε περιβάλλον συναλλακτικής υποτονικότητας.
Μέχρι στιγμής το 2016 χαρακτηρίζεται από τοξικότητα σε διακυμάνσεις οι οποίες έρχονται από πολλά μέτωπα: Κίνα, Πετρέλαιο, διαπραγμάτευση δόσης, Brexit ήταν λόγοι που προκάλεσαν έντονες κινήσεις στην εγχώρια αγορά. Μετά από αρκετό καιρό φαίνεται ότι οι εμπλεκόμενοι κάνουν "στάση για ανάσα" πριν τις επόμενες αναμετρήσεις με κομβικά γεγονότα όπως το κλείσιμο των υπόλοιπων προαπαιτούμενων της αξιολόγησης, η συζήτηση για το χρέος και οι Αμερικανικές εκλογές.
Δεν είναι λοιπόν παράξενο πως μετά από την ταλαιπωρία που προηγήθηκε έως και το τέλος Ιουνίου και πριν από τις προκλήσεις που θα κληθούν να αξιολογηθούν στο κοντινό μέλλον οι επενδυτές να κρατήσουν αποστάσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε κάποια από τα κρίσιμα μέτωπα και να γίνουν πιο επιλεκτικοί στις κινήσεις τους.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στο εύρος της "αδιαφορίας" χωρίς να αλλάξει δραματικά την τεχνική εικόνα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Η συσσώρευση διατηρεί τα εποχικά χαρακτηριστικά της συρρίκνωσης των συναλλαγών αλλά και των πολύ περιορισμένων κινήσεων σε μονάδες.
Με εξαίρεση την συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης όπου σημειώθηκε και η μεγαλύτερη διακύμανση σε μονάδες από τις 29 Ιουνίου οι συνεδριάσεις διακρίνονται για τις πολύ ήπιες κινήσεις οι οποίες ναι μεν διατηρούν μια εύθραυστη ισορροπία στην ζώνη των 550 μονάδων χωρίς να πληρώνουν χαμηλότερα επίπεδα τιμών δίνοντας ευκαιρίες επανατοποθετήσεων.
Οι ταλαντωτές είναι σε ουδέτερες ζώνες, ο MACD και ο κινητός μέσος των 30 ημερών παραμένουν αγορασμένοι και το σκηνικό δεν φαίνεται να αλλάζει άμεσα εύκολα καθώς έχει παρατηρηθεί η αντίρροπη τάση που ασκείται μεταξύ τραπεζικών και μη τραπεζικών μετοχών που έχει σαν τελικό αποτέλεσμα την απορρόφηση κάποιων επιμέρους ακραίων ημερήσιων διακυμάνσεων.
Συμπερασματικά, η εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε στάση αναμονής αφού το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής κοινότητας φαίνεται να απέχει από το ταμπλό ενώ τα νέα τόσο εντός όσο και εκτός του ΧΑ έχουν περιορισμένη δυναμική.
Εντωμεταξύ, με αρκετό ενδιαφέρον σε επίπεδο ειδησεογραφίας αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα λόγω των προγραμματισμένων γεγονότων και ανακοινώσεων.
Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας ενώ η Πανγαία θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Tην ερχόμενη Πέμπτη 11 Αυγούστου πριν την έναρξη της συνεδρίασης ΟΤΕ και Coca Cola θα ανακοινώσουν αποτελέσματα εξαμήνου τα οποία θα ακολουθήσουν οι τηλεδιασκέψεις με τις διοικήσεις μέσα στην ημέρα.
Το βράδυ της Πέμπτης θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές του MSCI οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου ενώ το ΤΑΙΠΕΔ την ίδια ημέρα, θα ανακοινώσει ποιες εταιρίες από αυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Τέλος επισημαίνεται ότι το Σάββατο 13 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα τεστ αντοχής των Βουλγαρικών τραπεζών με ελληνικό ενδιαφέρον για τις θυγατρικές της Eurobank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας.