Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 05-Απρ-2016 17:45

    ΧΑ: Συνεχίζεται η οπισθοχώρηση - Κρατάνε ακόμη οι στηρίξεις

    ΧΑ: Συνεχίζεται η οπισθοχώρηση - Κρατάνε ακόμη οι στηρίξεις
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

    Μετά από μία συνεδρίαση αρκετών εναλλαγών προσήμου και έντονης μεταβλητότητας, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να σπάσει το πτωτικό του σερί, το οποίο ήδη μετρά τέσσερις αρνητικές συνεδριάσεις, αλλά κατάφερε να προστατεύσει και πάλι τις 560 μονάδες.

    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,62% στις 561,23 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 559-568 μονάδων ή από το -0,98% έως το +0,73%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,16 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 111,96 εκατ. τεμάχια, ενώ διακινήθηκαν 1,03 εκατ. τεμάχια μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.
     
    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,06%, στις 153,27 μονάδες, ενώ στο +0,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 610,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,46% στις 41,17 μονάδες.
     
    Ενδεικτικό της σημερινής νηνεμίας ήταν το γεγονός ότι επτά μετοχές του FTSE 25, μία ώρα πριν την λήξη της κύριας συνεδρίασης δεν είχαν διακινήσει καν 10 χιλ. τεμάχια, ενώ 13 τίτλοι συνολικά δεν διακίνησαν πάνω από 100 χιλ. τεμάχια σήμερα. Άλλωστε, ούτε και σήμερα η αγορά κατάφερε να "ξεφύγει" από τους τίτλους που πρωταγωνιστούν όλο το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από την Εθνική και την Πειραιώς, οι οποίοι διακινούν σταθερά πάνω από το 65% (μ.ο.) του ημερήσιου όγκου.
     
    Με αυτά τα "ολίγα" κεφάλαια όμως, και παρά την εμφανή μεταβλητότητα σε όλη τη συνεδρίαση, ο FTSE 25 κατάφερε να κρατήσει τη στήριξη των 153 μονάδων, που η διάσπασή της θα έδινε συνέχιση της κίνησης στις 149 μονάδες. Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης κράτησε τις 41 μονάδες, οι οποίες έδειξαν αντοχές.
     
    Ανάχωμα για την προστασία των τεχνικών αυτών επιπέδων στάθηκαν και οι δηλώσεις που έγιναν τόσο από την επικεφαλής του ΔΝΤ. C. Lagarde, όσο και εκείνου του ESM, K. Regling, οι οποίοι αμφότεροι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Βέβαια για να μπορέσει η αγορά να πειστεί ότι πράγματι θα υπάρξει πρόοδος χρειάζονται απτές εξελίξεις. Μέχρι τότε επιλέγει την αναμονή.
     
    Παράλληλα, η προσοχή της αγοράς ήταν σταθερά στραμμένη σήμερα στη συνάντηση Merkel – Lagarde, οι οποίες θα συζητήσουν τα  εναλλακτικά σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τα οποία έχουν επεξεργαστεί τόσο ο ESM όσο και το ΔΝΤ. Οι εκδοχές θα μπουν στο τραπέζι για μία πρώτη σοβαρή κουβέντα ενόψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.
     
    Όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, το ΔΝΤ έχει ήδη αποδεχθεί τη λογική ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί μεν να "κουρευθεί” με άμεσο τρόπο, αλλά μπορεί αυτό να γίνει με έμμεσο, ήτοι με τεχνικές που να μετακυλύουν τον κίνδυνο για αρκετά αργότερα στο μακρινό μέλλον. Αυτό άλλωστε θα συζητηθεί σήμερα στο Βερολίνο, ήτοι τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις που προτείνουν οι δύο πλευρές.

    Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, πάντως, ήταν η απουσία ηχηρών διακυμάνσεων, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αντίθετη πορεία των μετοχών της Πειραιώς και της Αlpha Bank, στα δύο "άκρα" της ανόδου και της πτώσης αντίστοιχα στον FTSE 25, με την μεν πρώτη να κλείνει στο +2,44% και τη δεύτερη στο -3,28%. 

    Το αρνητικό πρόσημο πάντως του δείκτη αποτυπώνει τη γενική εικόνα των δεικτοβαρών μετοχών, καθώς εκτός της Alpha Bank, απώλειες 2,23% σημείωσε και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΕΕΕ, Τιτάν, ΟΤΕ, Εθνική, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα. 

    Ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Jumbo και Μυτιληναίου, ενώ στον αντίποδα, η Folli Follie έκλεισε με κέρδη 2,02%, η ΔΕΗ στο +1,35%, ο ΟΠΑΠ στο +1,10% και η ΕΥΔΑΠ στο +1,86%, με τις δύο τελευταίες να μην καταφέρνουν να διασπάσουν τις αντιστάσεις τους, αν και ενδοσυνεδριακά το προσπάθησαν. 

    Στον Mid Cap για ακόμη μία ημέρα αρνητική πρωταγωνίστρια η μετοχή της Frigoglass, η οποία έκλεισε με απώλειες 16,43% και στα 30 λεπτά του ευρώ, διευρύνοντας στο 84% τις απώλειες της από την αρχή του έτους. Η ΕΥΑΘ διόρθωσε σήμερα μετά την καλή πορεία των τελευταίων ημερών, κλείνοντας στο -5,30%, ενώ στον αντίποδα, Αττικής και Φουρλής κατέγραψαν κέρδη άνω του 2%.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ