Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουν-2017 19:00

  Χάος με τα ανασφάλιστα οχήματα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Χάος με τα ανασφάλιστα οχήματα

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Να ταλαιπωρηθούν και να χάσουν χρόνο κινδυνεύουν χιλιάδες κάτοχοι ΙΧ μόνο και μόνο για να αποδείξουν ότι δεν είναι... ελέφαντες. Η ταλαιπωρία θα είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της πολιτείας να εντοπίσει ηλεκτρονικά τα ανασφάλιστα οχήματα και να επιβάλλει κυρώσεις καθώς η πρώτη διασταύρωση που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδειξε ως ανασφάλιστα οχήματα τον απίστευτο αριθμό των 1,1 εκατομμυρίων οχημάτων.

  "Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν ανασφάλιστα", λέει έμπειρος ασφαλιστής στο Capital.gr. "Υπάρχουν σίγουρα πολλά λάθη που θα ταλαιπωρήσουν τους πολίτες".

  Η διασταύρωση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αρχείων κυκλοφορούντων οχημάτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και των ασφαλιστικών εταιρειών και πραγματοποιήθηκε για την ημέρα 6 Ιουνίου 2017. Όποιο όχημα δηλαδή είχε πινακίδες εκείνη την ημερομηνία και δεν ήταν ασφαλισμένο πιάστηκε στην ηλεκτρονική απόχη. Οι ιδιοκτήτες των περίπου 1,1 εκατ. οχημάτων που πιάστηκαν έλαβαν ήδη στην ηλεκτρονική τους μερίδα στο taxisnet μήνυμα με το οποίο καλούνταν να ασφαλίσουν άμεσα το όχημά τους αλλά και να πληρώσουν παράβολο 250 ευρώ ως πρόστιμο για τη μη ασφάλιση.

  Μόνο που σε πολλές περιπτώσεις, όπως παραδέχεται εμμέσως η ΑΑΔΕ στο μήνυμα, πολλά οχήματα είναι ασφαλισμένα αλλά εμφανίστηκαν ως ανασφάλιστα. Πρόκειται για περιπτώσεις που το όχημα:

  - είναι ασφαλισμένο αλλά στο ηλεκτρονικό σύστημα της ασφαλιστικής εταιρείας εμφανίζεται ως ανασφάλιστο. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του να επικοινωνήσει με την εταιρεία του

  - έχει μεταβιβαστεί αλλά εξακολουθεί να εμφανίζεται στον προηγούμενο ιδιοκτήτη και μάλιστα ως ανασφάλιστο. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης να επισκεφθεί την εφορία προκειμένου με όλα τα δικαιολογητικά που διαθέτει να αποδείξει ότι το όχημα δεν είναι πλέον ιδιοκτησία του

  - έχει τεθεί σε ακινησία με κατάθεση πινακίδων αλλά εμφανίζεται να κυκλοφορεί και μάλιστα ανασφάλιστο. Και σε αυτήν τη περίπτωση είναι αναγκαία η επίσκεψη του ιδιοκτήτη στην εφορία με τα δικαιολογητικά που διαθέτει ανά χείρας.

  Να σημειωθεί ότι οι κάτοχοι ΙΧ που έχουν ήδη εντοπισθεί από τις αστυνομικές αρχές να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν το παράβολο των 250 ευρώ. Ωστόσο, και για αυτό θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία για να γίνει διαγραφή του παραβόλου.

  Όσοι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση για ασφάλιση του οχήματός τους μέσα σε ένα δίμηνο από τη λήψη της σχετικής ειδοποίησης τότε θα είναι αντιμέτωποι με υψηλότερα πρόστιμα και άμεση αφαίρεση πινακίδων αφού τα στοιχεία τους θα αποσταλούν από την ΑΑΔΕ στις αστυνομικές αρχές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων