Συνεχης ενημερωση
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Δηλαδή η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωζώνης; Από ποια οπτική; Επειδή οι εταίροι ξαναδίνουν με το σταγονόμετρο βοήθεια, απαιτώντας νέες πολύ σκληρές (ανθρωπο)θυσίες; Με όσα γίνονται στα βόρεια σύνορα της χώρας; Με όσα θα εξελιχθούν στα θαλάσσια σύνορά μας; Με capital controls διαρκείας; Με πιθανή πλέον την έξωση από τον πυρήνα της ζώνης Σένγκεν; Αυτό δεν είναι… grexit;
Στα βόρεια σύνορά μας υψώνονται φράχτες για να αποτραπεί η προώθηση των προσφύγων που συρρέουν μαζικά στη χώρα. Αλήθεια, η Τουρκία πέτυχε να χρηματοδοτηθεί για να κρατήσει στο έδαφός της πρόσφυγες. Εμείς... πάπαλα... Μόνο που οι φράχτες που υψώνουν οι γείτονες δεν περιορίζουν μόνο την κίνηση των προσφύγων. Αποτρέπουν και την διακίνηση των αγαθών. Στην Ειδομένη παραμένουν εγκλωβισμένα εκατοντάδες βαγόνια τρένων, εκ των οποίων αρκετά και με ευπαθή προϊόντα.
Στα δε θαλάσσια σύνορά μας από ό,τι φαίνεται δεν θα αποφύγουμε στο τέλος τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία. Ωραία! Οι Τούρκοι από τη μια θα παραβιάζουν ασύστολα τον εναέριο χώρο μας και από την άλλη θα κερδίζουν συνεχώς και με... επίσημα προσχήματα έδαφος στη θάλασσα. Βεβαίως, η Τουρκία θα λάβει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, άσχετα αν θα συνεχίσει να στέλνει κόσμο προς την Ελλάδα. Να είστε βέβαιοι γι' αυτό. Η Ελλάδα όμως του Αλέξη Τσίπρα απέτυχε να συνδέσει την μαύρη πορεία των οικονομικών της με την επιδείνωση που προκαλεί η περαιτέρω καταστροφή της οικονομίας της από το προσφυγικό. Τέλεια!
Και την ίδια στιγμή, τα capital controls διαφοροποιούν σαφώς την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Αλλά ούτε τις επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα και την αγορά λόγω των capital controls μπόρεσε να διαπραγματευτεί έστω προκειμένου να επιτύχει ελαφρύνσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μόνο η διατήρηση στην εξουσία με κάθε τρόπο τους απασχολεί. Όχι το τίμημα που πληρώνει γι' αυτό η χώρα. Και γεμίζουν φούμαρα την κοινωνία ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έρθει πολύ σύντομα και η ώρα της άρσης των capital controls. Ναι, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να επιστρέψουν κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.
Πιστεύετε πραγματικά ότι θα έρθει έστω και ένα σεντ μέσα από το εξωτερικό; Λες και δεν ξέρουν οι ξένοι ότι αν αρθούν τα capital controls θα φύγουν και οι τελευταίες καταθέσεις. Γι' αυτό πιο πιθανό είναι να σκληρύνουν περαιτέρω με το πρόσχημα ας πούμε της πλήρους εφαρμογής των ηλεκτρονικών συναλλαγών για πάταξη της φοροδιαφυγής. Μόνο που κάποιος θα πρέπει να τους ενημερώσει ότι αν δεν λειτουργούσε σήμερα έστω και σε μικρό βαθμό η παραοικονομία, δεν θα υπήρχε καθόλου αγορά στη χώρα. Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση...
Και από πάνω έρχεται και η τελειωτική σφαλιάρα με τις απειλές για έξωση της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν. Ανεπίσημα εδώ που τα λέμε ισχύει και μπορούν να διαβεβαιώσουν για τις δυσκολίες και το κλίμα που συναντούν, όσοι έχουν επιχειρήσει να ταξιδέψουν αυτές τις μέρες. Όμως το σοκ για τη χώρα έτσι και συμβεί αυτό θα είναι τεράστιο. Και ψυχολογικά και ουσιαστικά σε ό,τι αφορά μετακινήσεις, εμπόριο, τουρισμό κλπ.
Μετά από όλα αυτά λοιπόν ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα, όχι τυπικά, αλλά επί της ουσίας είναι μία χώρα με πλήρη δικαιώματα στην Ευρωζώνη, όπως αρμόζει σε μια χώρα που είναι από τα ιδρυτικά μέλη και μέλος του αρχικού πυρήνα της Ε.Ε.; Το μόνο που απομένει είναι η χαριστική βολή. Να βγούμε και επίσημα. Και όπως πάει το πράγμα, παρ’ όλα τα γελάκια με τους τεχνοκράτες των θεσμών με τους οποίους λέγεται ότι υπάρχει καλό κλίμα, αλλά και την στήριξη που υπήρξε στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να αποφύγει ο Ντράγκι τον συστημικό κίνδυνο στην Ευρωζώνη, δεν θα αργήσει και πολύ η στιγμή που θα βρεθούμε με το ενάμιση πόδι στο κενό.
Και η προσπάθεια του πρωθυπουργού να κερδίσει πολιτικό χρόνο, απλώς επιδεινώνει μέρα με τη μέρα το πρόβλημα. Το grexit δεν πλανάται απλώς στον ορίζοντα, δεν έχει να κάνει μόνο με το νόμισμα, είναι ήδη εδώ! Και αυτός είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος που πρέπει να υπηρετήσουν όλες οι υγιείς δυνάμεις σε αυτή τη χώρα. Να ξυπνήσουν. Να αντιδράσουν. Να αντιστραφεί μία προδιαγεγραμμένη πορεία.
dimitris.papakonstantinou@capital.gr
-
00:05 Φούσκα η Τεχνητή Νοημοσύνη – Μπορεί όμως να μην πειράζει
-
00:05 Τι δεν κατάλαβαν οι βιαστικοί επενδυτές ενός ομίλου που συγκροτεί προφίλ μεγάλου νικητή
-
00:05 Ένα "παλιό γιατροσόφι" για να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση
-
00:04 Το Λάθος: Γνώση ή απόγνωση;
-
00:03 Παρουσίαση βιβλίου ή οντισιόν για ντίβα της κεντροαριστεράς;
-
00:02 Κλείστε το εργασιακό και ανοίξτε χωροταξικό και δικαιοσύνη
-
00:01 Seansor: Ένας "πράσινος" φύλακας των θαλασσών
-
00:01 Γολγοθάς ήταν αυτό, όχι Ιθάκη
-
04/12 ΗΠΑ: Ο Τραμπ και οι ηγέτες της ΛΔ Κονγκό και της Ρουάντας υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία, ενώ οι μάχες συνεχίζονται
-
04/12 "Μπερδεμένο" κλείσιμο με συγκρατημένες μεταβολές στην Wall Street εν αναμονή της Fed
-
Διαφύλαξη λογιστικών αρχείων και χρόνος παραγραφής μετά τον Ν.5104/2024
-
Η αγορά φορτώνει ενέργεια για κάτι πολύ μεγαλύτερο από όσο φαίνεται τώρα
-
Έξι νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις το 2026 - Τι θα επιδοτούν τα τρία νέα ταμεία
-
Πούτιν: Αν οι ΗΠΑ μπορούν να αγοράζουν τα καύσιμα της Ρωσίας, γιατί να μην έχει και η Ινδία το ίδιο προνόμιο;
-
Μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων από εστίαση, τουρισμό τον Οκτώβριο – Τι σημαίνει για την απασχόληση
-
Intrafashion: Πώς η Pink Woman θα γίνει Zara και οι βλέψεις του Δ. Ματεμτζή στα καλλυντικά
-
Ισραήλ: Νεκρός ο Γιάσερ Αμπού Σαμπάμπ, αρχηγός φατρίας κατά της Χαμάς
-
Μαρίνος Παράβαλος: Ξανά προς το σφυρί ακίνητό του στην Αρκαδία
-
Ελληνικές πολεοδομίες και πρασιές απαγόρευσης στάθμευσης
-
Νέες απειλές Μεντβέντεφ: Κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να δικαιολογήσει πόλεμο
-
Τι σημαίνει το οριστικό "στοπ" της ΕΕ στο ρωσικό αέριο (110)
-
Ελληνικές πολεοδομίες και πρασιές απαγόρευσης στάθμευσης (37)
-
Αντίστροφη μέτρηση για το κόμμα Τσίπρα- Τι ομολόγησε και τι απέφυγε ο πρώην πρωθυπουργός (30)
-
Μερτς για ρωσικά περιουσιακά στοιχεία: "Να μοιραστούμε το ρίσκο" μαζί με το Βέλγιο (16)
-
ΗΠΑ: Νέα συνάντηση του Γουίτκοφ με τον Ουκρανό διαπραγματευτή Ουμέροφ στη Φλόριντα (14)
-
Politico: Πώς το Βέλγιο έγινε το πολυτιμότερο asset της Ρωσίας (12)
-
"Mπορεί κανίβαλος ποτέ να εκπροσωπήσει τάχα…" (11)
-
Διαφύλαξη λογιστικών αρχείων και χρόνος παραγραφής μετά τον Ν.5104/2024 (11)
-
Γολγοθάς ήταν αυτό, όχι Ιθάκη (10)
-
Βαρουφάκης για Τσίπρα: Έγραψε 750 σελίδες ερωτική επιστολή στην ολιγαρχία, τώρα έκανε και οντισιόν για τον ρόλο του δελφίνου (6)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ