23:11 03/12
Ώθηση στη Wall Street από τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Στήριξη και από τον ενεργειακό τομέα και από την άνοδο του πετρελαίου.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15.10
της Έφης Γκικοπούλου
Σε θετικό έδαφος περνάει ο Γενικός Δείκτης τιμών μετά τις 15.00 με κινητήρια δύναμη τις μετοχές των Motor Oil (+8.3%), EYΔΑΠ (+3,63%), ΕΛΠΕ (+2,48%), Folli Follie (+2,25%), Coca Cola (+1.93%), ΟΠΑΠ (+1,49%) και ΔΕΗ (+1,3%).
Με σημαντικά κέρδη διεξάγονται οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης ενώ η μετοχή της Glencore σημειώνει άλμα άνω του 9%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει λάβει μέτρα ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει της τρέχουσας κατάστασης που επικρατεί στις αγορές εμπορευμάτων, ενώ οι ταμειακές της ροές παραμένουν θετικές.
Στη εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης -όπως φαίνεται για την ώρα- θα ολοκληρώσει τις συναλλαγές για το μήνα Σεπτέμβριο με θετικό πρόσημο, ωστόσο είναι αισθητή η εξασθένιση της ανοδικής τάσης που συντελέστηκε έχει εξασθενίσει προεκλογικά μετά την διεξαγωγή των εκλογών και ταυτόχρονα και καθίζηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Ο "λαβωμένος" κλάδος των τραπεζών, επιχείρησε να αντιδράσει το πρωί αλλά φαίνεται η αβεβαιότητα αναφορικά με το ύψος των κεφαλαιακών τους αναγκών υπερισχύει στους επενδυτές. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 5,5%. Η μετοχή της Eurobank κινήθηκε έως και 8,7% υψηλότερα αλλά έχασε όλα τα πρωινά της κέρδη και τώρα υποχωρεί 4,35%. Η Alpha Bank καταγράφει απώλειες 4,5%, η ΕΤΕ υποχωρεί 4,61% και η Τρ. Πειραιώς χάνει 5,95%.
Η πλειονότητα των blue chips πέρασε σε θετικό έδαφος.
Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποαποδίδει έναντι της μεγάλης, υποχωρώντας 0,7%. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των ΕΛΚΑ (-4,71%), Ιntracom (-4.52%), ΥΓΕΙΑ (-2,38%) και ΜΙΓ (-2,67%). Στον αντίποδα κινείται η Τρ. Αττικής (+3,13%).
Το επενδυτικό ενδιαφέρον στα προθεσμιακά συμβόλαια, συγκεντρώνεται στην Τρ. Πειραιώς (12.587) και στην Alpha Bank (10.948) ενώ το συμβόλαιο του Οκτωβρίου κινείται κοντά στη θεωρητική του τιμή.
Η συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρείται πιο χαμηλή για την ώρα σε σχέση με χτες και διαμορφώνεται στα 14,8 εκατ. ευρώ.