Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Απρ-2018 12:00

  Προώθηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ξεκινούν τον Μάιο οι τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Προώθηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ξεκινούν τον Μάιο οι τράπεζες

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Προώθηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, τον οποίο θα εντάξουν στη "βεντάλια" των προϊόντων ρυθμίσεων που θα προσφέρουν στους πελάτες τους, ετοιμάζουν οι τράπεζες.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σε συνάντηση τραπεζών και Τράπεζας της Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε τη Μ. Δευτέρα με αντικείμενο τον εξωδικαστικό μηχανισμό, οι τράπεζες κατέστησαν σαφή την πρόθεσή τους να στηρίξουν την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού, λανσάροντάς τον, μετά την ψήφιση των βελτιωτικών ρυθμίσεων τον Μάιο, ως ένα από τα δικά τους προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα αναλάβουν πρωτοβουλία και θα καλέσουν οι ίδιες πελάτες τους με επιχειρηματικά δάνεια που χρήζουν ρύθμισης, προκειμένου να τους καθοδηγήσουν στην επιλογή του εξωδικαστικού μηχανισμού.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες θα απευθύνουν πρόκληση σε 100-200 πελάτες τους, έχοντες οφειλές και προς το Δημόσιο. Από την έκβαση των υποθέσεων αυτών θα κριθεί η περαιτέρω προώθηση του εξωδικαστικού μηχανισμού υπό τη μορφή και τραπεζικής καμπάνιας για τη διαφήμισή του.

  Η συντονισμένη αυτή πρόσκληση και διαφήμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού από τις τράπεζες θα έρθει μετά την ολοκλήρωση των τελευταίων βελτιωτικών ρυθμίσεων στον νόμο. Οι ρυθμίσεις που αναμένεται να "περάσουν" τον Μάιο, μαζί με τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, θα προβλέπουν ότι:

  α) αιτήσεις για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, οι οποίες παρουσιάζουν ελλείψεις ή χρειάζονται διορθώσεις, δεν θα "κόβονται", εφόσον οι τελευταίες δεν είναι ουσιαστικές για την υπόθεση, παρά μόνο τυπικό ζήτημα,

  β) πιστοποιητικά που παρέχονται από την πλατφόρμα, να μη ζητούνται και σε χαρτί,

  γ) η κατάθεση των δικαιολογητικών που τώρα ζητείται με την υποβολή της αίτησης, να μπορεί να γίνει και μετά την υποβολή αυτής, αλλά μέχρι την έγκρισή της,

  δ) για θέματα που δεν προβλέπονται σήμερα από τον νόμο, να θεσπιστεί δυνατότητα να επιλύονται με υπουργικές αποφάσεις και να μην απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις, και

  ε) να οριστεί η κατώτερη και ανώτερη αμοιβή των συντονιστών.

  Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι τράπεζες κατά τη συνάντησή τους με την Τράπεζα της Ελλάδος διαψεύδουν το φημολογούμενο "σαμποτάζ" του εξωδικαστικού μηχανισμού από την πλευρά των τραπεζών. Όπως ανέφεραν οι τραπεζίτες που παρευρέθησαν στη συνάντηση, από τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού παρέχει πλήρη στοιχεία για τους οφειλέτες (σημειώνεται ότι οι τράπεζες "φόρτωσαν" στην πλατφόρμα πλήρη στοιχεία στα τέλη Νοεμβρίου και η ΑΑΔΕ στα τέλη Ιανουαρίου), οι διαδικασίες "τρέχουν" πιο αποτελεσματικά, καθώς οι αιτήσεις είναι πιο στοιχειοθετημένες και "σοβαρές" και δεν απορρίπτονται.

  Σημειώνεται ότι οι τράπεζες ποντάρουν πολλά στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη μείωση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων, όπως φάνηκε και από τις αναφορές τους κατά τις πρόσφατες παρουσιάσεις αποτελεσμάτων 2017 στους αναλυτές ξένων οίκων.

  Ο στόχος για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα των τραπεζών προβλέπει μείωσή τους από τα 60,1 δισ. ευρώ του Ιουνίου 2017, στα 37,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2019. Επιπλέον, στην τελευταία στοχοθεσία των τραπεζών για τη συνολική μείωση των NPEs, από τα 101,8 στα 64,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019, η συμβολή των επιχειρηματικών δανείων στην επίτευξη του στόχου είναι ενισχυμένη στο 61% από 58% πριν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων