Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Μαρ-2018 08:03

  Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων στα Ταμεία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων στα Ταμεία

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τη διαμόρφωση μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την αντιμετώπιση των παράνομων κρατήσεων στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) υποσχέθηκε χθες ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των συνταξιούχων.

  Το "καυτό" ζήτημα αυτό έθιξαν χθες, με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στα ταμεία

  Σύμφωνα με αυτούς, το τελευταίο διάστημα οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ (ταμείου επικούρησης-εφάπαξ) υφίστανται μία απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς συρρέουν κατά χιλιάδες κάνοντας αιτήσεις προσπαθώντας με κάθε τρόπο να σταματήσει να γίνεται κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ (αρ. 44 του Ν. 3986/2011) σε ένα ανύπαρκτο μικτό ποσό σύνταξης όταν οι συντάξεις τους με τις αλλεπάλληλες μνημονιακές μειώσεις από το 2011 έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί.

  Οι ίδιοι εξηγούν πως ο νόμος 3986/2011 προέβλεπε μία κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση από 3% - 10% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας μικτής σύνταξης.

  Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν υπέστησαν καμία κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ.

  Με τον νόμο 4387/16 (σ.σ. νόμο Κατρούγκαλο),  τον Αύγουστο του 2016, όλες οι επικουρικές συντάξεις επανυπολογίστηκαν. Με βάση τα κριτήρια που καθορίστηκαν, έγιναν μειώσεις στις συντάξεις.

  Τον επανυπολογισμό τον ανέλαβε η ΗΔΙΚΑ εφαρμόζοντας τον νόμο. Έτσι αποδόθηκαν στον ΑΚΑΓΕ από το ΕΤΕΑΕΠ πολύ λιγότερα χρήματα τον Αύγουστο 2016.

  Ο λόγος ήταν απλός, σύμφωνα με τους εργαζομένους στα ταμεία. Επειδή η κράτηση αυτή ήταν κλιμακωτή, η μείωση των συντάξεων άλλαζε προς τα κάτω το συντελεστή.

  Τότε το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε μια εγκύκλιο στην οποία λίγο-πολύ έλεγε ότι σε όσες συντάξεις δεν υπήρχε μείωση μετά από τον επανυπολογισμό τους, η κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ θα πρέπει να μείνει στο ποσοστό που τις αναλογούσε πριν τον επανυπολογισμό, ακόμα και αν ήταν κάτω από 300 ευρώ.

  Τον Σεπτέμβριο του 2016 υπολογίστηκαν ξανά οι συντάξεις, επαναφέροντας τους παλιούς συντελεστές και το ΕΤΕΑΕΠ απέδωσε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα είχε αποδώσει τον Αύγουστο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων