Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιαν-2018 07:42

  Φαρμακεία- υπ. Υγείας: Δεύτερος γύρος για το ωράριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Φαρμακεία- υπ. Υγείας: Δεύτερος γύρος για το ωράριο

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:48

  Μπορεί οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργία των φαρμακείων να περιλήφθηκαν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, εντούτοις το θέμα δεν έχει κλείσει και αναμένεται να τεθεί εκ νέου προς συζήτηση με τους Θεσμούς.

  Αυτό τουλάχιστον δηλώνει ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις των φαρμακευτικών συλλόγων για το νέο τοπίο στο ωράριο των φαρμακείων. 

  Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, το υπ. Υγείας δεν πέτυχε τελικά να θεσπιστεί ανώτατο χρονικό όριο στην ημερήσια λειτουργία των φαρμακείων, όμως οι ρυθμίσεις για το ωράριο θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου με τους εκπροσώπους των Θεσμών το επόμενο διάστημα. Παρόλα αυτά, το κλίμα στους κόλπους των φαρμακοποιών παραμένει "εμπόλεμο".

  "Όλα όσα δρομολογούνται έχουν έναν στόχο. Την απαλλοτρίωση του σημερινού φαρμακείου και την μεταβολή του σε επιχειρηματικό κέντρο με σκοπό το κέρδος και μόνο! Είναι η... ανάπτυξη όπως αυτοί την ευαγγελίζονται!” έγραφε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικούς Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, συμπληρώνοντας πως ο υπ. Υγείας πέταξε "ένα ξεροκόμματο στους φαρμακοποιούς".

  Στο ίδιο "μοτίβο" ήταν η αντίδραση και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μόλις έγινε γνωστό το πολυνομοσχέδιο, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τόνιζε πως "η κυβέρνηση κάνοντας βαθιά υπόκλιση στις επιταγές της τρόικας, συνεχίζει το καταστροφικό έργο των προκατόχων της, "ρυθμίζει" το ωράριο λειτουργίας… απορυθμίζοντας το".

  Στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται πως τα φαρμακεία θα λειτουργούν υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον 40 ώρες εβδομαδιαίως. Οι ώρες αυτές θα κατανέμονται από Δευτέρα έως Παρασκευή εντός της εβδομάδας και από τις 8:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. εντός της ημέρας. 

  Επιπλέον όλα τα φαρμακεία συμμετέχουν υποχρεωτικά στις καθοριζόμενες σύμφωνα με το παρόν διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις (η διημέρευση διαρκεί από τις 8:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. και η διανυκτέρευση από τις 20:00 μ.μ έως τις 8:00 π.μ. κάθε ημέρας). Όσοι παραβιάζουν τα παραπάνω θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως έξι μηνών και με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη με χρηματικό πρόστιμο από 3.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής με πρόσκαιρο κλείσιμο του φαρμακείου από δύο 2 έως έξι 6 μήνες.

  Από την άλλη πλευρά, όπως εξηγεί το υπ. Υγείας, εισάγονται ρυθμίσεις βελτιωτικές στο πλαίσιο της δεδομένης απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων που έχουν εμφανιστεί και  για τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στα φάρμακο στη διάρκεια της διημέρευσης-διανυκτέρευσης των φαρμακείων.

  Στην ομιλία του για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο υπ. Υγείας ανέφερε πως τέθηκαν ορισμένοι κανόνες και ρυθμίσεις (υποχρεωτικό minimum ωράριο για όλα τα φαρμακεία, υποχρεωτική συμμετοχή των "διευρυμένων" στις εφημερίες, υποχρεωτική δήλωση του διευρυμένου ωραρίου, υποχρεωτικά κλειστά φαρμακεία τις Κυριακές, απαγόρευση των "εποχικών" φαρμακείων,  απαγόρευση της χρήσης "παραπλανητικών" συμβόλων ή όρων από μη φαρμακεία κλπ)  σε ένα τοπίο αρρύθμιστο και ασύδοτο.

  "Φαρμακεία 2 ταχυτήτων λόγω της απελευθέρωσης του ωραρίου, υπάρχουν εδώ και 6 χρόνια. Αυτό που επιδιώκουμε με τη διάταξη του ν/σ είναι να τεθούν ορισμένες "δικλείδες ασφαλείας", που  μαζί με άλλες που ήδη έχουν τεθεί στο ιδιοκτησιακό και στα ΜΗΣΥΦΑ, θα εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, τη βιωσιμότητα του μικρομεσαίου φαρμακείου  και κυρίως την  εύκολη πρόσβαση των πολιτών στα εφημερεύοντα φαρμακεία" δήλωσε.

  Τι απαντά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

  Χάος και ταλαιπωρία θα προκαλέσει σε ασθενείς και φαρμακοποιούς η νομοθετική "ρύθμιση" του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων που κατέθεσε η Κυβέρνηση και ψηφίσθηκε χθες, η οποία απορυθμίζει ακόμα περισσότερο την διαδικασία λειτουργίας των φαρμακείων και η οποία μας βρίσκει αντίθετους.

  Οι προσχηματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης που αφήνουν το θέμα ανοικτό να συζητηθεί αργότερα δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα που θα φανεί έντονα τις επόμενες ημέρες και μήνες.

  Οι συνέπειες αυτού του νομοθετήματος θα είναι :
  • Oι ασθενείς να μην γνωρίζουν ποιο φαρμακείο θα είναι ανοικτό και ποιο κλειστό.
  • Τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς θα οδηγηθούν σε ένα άνισο αγώνα με τα μεγάλα  κεντρικά φαρμακεία.
  • Θα ακολουθήσει η ερημοποίηση των απομεμακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών γιατί τα φαρμακεία που υπάρχουν  σήμερα εκεί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

  • Οι διανυκτερεύσεις και οι εφημερίες θα απαξιωθούν πλήρως.
  • Αυξάνεται η γραφειοκρατία στις περιφέρειες και τους φαρμακευτικούς συλλόγους λόγω των συνεχών δηλώσεων που θα μπορούν να κάνουν τα φαρμακεία που θα ακολουθήσουν το διευρυμένο ωράριο.

  • Τέλος, θεσμοθετείται η ατιμωρησία για συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακείων που θα λειτουργούν όπως και όποτε θέλουν.

  Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναθεωρήσει την στάση της προς όφελος της Φαρμακευτικής Περίθαλψης και της Υγείας ασθενών και πολιτών.

   

  Β. Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων