Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιαν-2018 16:19

  Χ. Γεωργιάδης: Η μείωση των φόρων είναι η συνταγή για αύξηση των εσόδων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Χ. Γεωργιάδης: Η μείωση των φόρων είναι η συνταγή για αύξηση των εσόδων

  Αποστολή στη Λευκωσία Νένα Μαλλιάρα 

  Συνετή διαχείριση των πλεονασμάτων, άμεση ελάφρυνση της φορολογίας και απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων είναι το μοντέλο που μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση και τα  μνημόνια. Αυτό ανέφερε πριν από λίγο σε συνάντησή του με δημοσιογράφους από την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσκεκλημένος σε γεύμα εργασίας της Eurobank στη Λευκωσία. 

  Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πανευρωπαϊκά πρέπει να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις από τα βαρίδια της υπερβολικής φορολογίας, της γραφειοκρατίας και των υπερβολικών ρυθμίσεων που αποστερούν από τις ευρωπαϊκές οικονομίες σημαντική αναπτυξιακή προοπτική. 

  Ερωτώμενος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά "θεωρώ αστείρευτες τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας σε φυσικό πλούτο,  ανθρώπινο δυναμικό και την προοπτική που έχει μπροστά της η χώρα. Μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα το αναπτυξιακό άλμα, αρκεί να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις". 

  Μιλώντας για την πορεία της Κύπρου προς την έξοδο από την κρίση ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι δυσκολίες που είχαν διαμορφωθεί πριν από 5 χρόνια ήταν δραματικά μεγάλες, αλλά δεν ήταν αποτέλεσμα ξαφνικού γεγονότος, παρά η κορύφωση μιας πορείας που δεν ήταν υπεύθυνη και βιώσιμη. "Ζούσαμε πέραν των δυνατοτήτων μας" όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά καταλάβαμε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε συντεταγμένη αλλαγή πορείας. "Προφανώς η υπαγωγή σε μνημόνια είναι πολύ αρνητική εξέλιξη για μια χώρα, όμως το μνημόνιο είχε πολλά σωστά πράγματα. Έτσι το παρουσιάσαμε και αυτό μας βοήθησε να εξασφαλίσουμε την ανοχή της κοινωνίας και την υποστήριξη του πολιτικού συστήματος". 

  Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι πρότυπο ήταν η εφαρμογή του προγράμματος που ακολούθησε η Ιρλανδία για την έξοδο από την κρίση το οποίο είχε έμφαση στη μείωση της φορολογίας και στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις.  Το πρώτο βήμα, είπε ο κ. Γεωργιάδης, ήταν η απόφαση οι στόχοι που έθετε η τρόικα στο μνημόνιο για την Κύπρο να εφαρμοστούν όχι στην τριετία που όριζε η τρόικα αλλά μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό, όπως είπε, ήταν το άλφα και το ωμέγα για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη. 

  "Σε μια χρονιά πήγαμε το έλλειμμα από το 6% στο 0 με περικοπή δημόσιων δαπανών, μειώνοντας μεταξύ του 2014 και του 2013 κατά 10% τις δημόσιες δαπάνες με αποτέλεσμα έκτοτε να μην χρειαστεί να πάρουμε κανένα μέτρο. Ισοσκελίζοντας τον προϋπολογισμό, δεν επιβάλλαμε φόρους, άρχισε η οικονομία να κινείται, ήρθαν έσοδα τα οποία διαχειριστήκαμε προχωρώντας στην θεσμοθέτηση 16 φορολογικών μέτρων για μείωση φορολογικών συντελεστών και παροχή κινήτρων. Η δράση μας αυτή δημιούργησε έναν θετικό κύκλο που συνεχίζεται. Το 2017 έκλεισε με πραγματικό ταμειακό πλεόνασμα 400 εκατ. ευρώ και με αυτό προεξοφλήσαμε χρέος 600 εκατ. ευρώ. Με το πλεόνασμα μειώνουμε τα παλιά χρέη" είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει μια υγιή βιώσιμη ανάπτυξη που δεν υποστηρίζεται πλασματικά από αλόγιστες υπερβολικές δημόσιες δαπάνες και αλόγιστο τραπεζικό δανεισμό. 

  "Αν κρατήσουμε σταθερή πορεία και συνεχίσουμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε τομείς όπως πχ η γραφειοκρατία, η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης κ.ά., τότε η προοπτική της κυπριακής οικονομίας είναι εξαιρετικά καλή. Θα παραμείνει ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ευρωζώνης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Φιλοδοξούμε να ανεβάσουμε πολύ πιο ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης και της ευημερίας για την Κύπρο". 

  Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην επένδυση ύψους 550 εκατ. ευρώ από μεγάλο όμιλο του Χονγκ Κονγκ που έγινε αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο και αφορά την αδειοδότηση του μεγαλύτερου καζίνο στην Ευρώπη. Όπως είπε, η επένδυση αυτή θα φέρει άμεσα επαναλαμβανόμενα έσοδα για το κράτος ύψους 150 εκατ. ευρώ, όσο ήταν το αντίστοιχο έσοδο από τους αντίστοιχους φόρους για ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης που είχαν επιβληθεί στην Κύπρο και καταργήθηκαν την 1/1/2017. 

  Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα είπε ότι έχουν μειωθεί σημαντικά ο ιδιωτικός δανεισμός, κατά 20 δισ. ευρώ από την έναρξη της κρίσης (στο τέλος του 2012 με αρχές του 2013 ο ιδιωτικός δανεισμός είχε εκτοξευθεί στα 72 δισ. ευρώ ενισχυόμενος κατά 50 δισ. ευρώ τη δεκαετία προ της κορύφωσης της κρίσης), εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ αφορούν μη εξυπηρετούμενο δανεισμό. Όπως είπε έχει εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των NPLs, θεσπίστηκε διαδικασία εκποιήσεων, πλαίσιο της αφερεγγυότητας, πλαίσιο για πωλήσεις δανείων και ο θεσμός του χρηματοοικονομικού επιτρόπου για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης η νομοθέτηση των εκποιήσεων αφορά την πώληση της υποθήκης (ακινήτου) η οποία μπορεί να γίνει στη βάση συναινετικής ανταλλαγής με τον δανειολήπτη. Μάλιστα, η κυπριακή πολιτεία έχει θεσμοθετήσει φορολογικό κίνητρο για την εθελοντική ανταλλαγή ακινήτων. Παράλληλα, η πώληση δανείων που μπορεί να γίνει σε fund δεν επιφέρει καμία αλλαγή στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του δανειολήπτη. 

  Με τις διευκρινίσεις αυτές ο κ. Γεωργιάδης αίρει και τις παρανοήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα σχετικά με το ότι η Κύπρος έχει νομοθετήσει την υποχρέωση της τράπεζας, πριν από την πώληση κόκκινου δανείου σε fund, να απευθύνει πρόσκληση εξαγοράς στον οφειλέτη δανειολήπτη.

  Σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης των κόκκινων δανείων ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ορθώς η τρόικα είχε απαγορεύσει τη σύσταση bad bank καθώς τα δάνεια δεν καλύπτονταν από υψηλές προβλέψεις. "Ενδεχομένως τώρα μπορεί να είναι πολύ πιο εφικτή η προοπτική μιας  Asset Management Company και για αυτό εξακολουθούμε να την αξιολογούμε. Ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη η συμμετοχή του κράτους. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ιδιωτική συμμετοχή και ίσως η συμμετοχή του κράτους στην περίπτωση που υπάρξει να είναι έμμεση (με παροχή εγγυήσεων)".  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων