Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Μαρ-2017 16:57

  Αναζητείται σωσίβιο για εργασιακό, ενέργεια και αντίμετρα πριν το Eurogroup

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αναζητείται σωσίβιο για εργασιακό, ενέργεια και αντίμετρα πριν το Eurogroup

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:30

  Της Δήμητρας Καδδά

  Με την πραγματική οικονομία να "τρίζει", όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί σήμερα, σε έναν γύρο τηλεδιασκέψεων "κορυφής", να αποφύγει το... αδιέξοδο.

  Επιχειρούνται συγκλίσεις έως το Eurogroup της Δευτέρας, με στόχο να γυρίσουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Στο πιο καλό σενάριο, στόχος είναι μία πρώτη τεχνική συμφωνία (SLA) μέσα στον Απρίλιο, όπως διαμήνυσε χθες αξιωματούχος της Ε.Ε., "διαψεύδοντας" τις προσδοκίες του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, όπως τις είχε διατυπώσει στη Βουλή, μιλώντας για μία συνολική συμφωνία μέσα στον επόμενο μήνα, αλλά και για "ελαφρυντικά" στο τελικό πακέτο μέτρων...

  Τηλε-διαπραγμάτευση από διαφορετικά σημεία... εκκίνησης

  Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 2.30 μ.μ. τηλε-διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, ενώ δεν αποκλείονται και νέοι "γύροι" μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και δια ζώσης επαφές στις Βρυξέλλες πριν από τη Σύνοδο.

  Χθες, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε, από τη Βουλή, τις σημερινές εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις, θεωρώντας εφικτή μία συνολική συμφωνία τον Απρίλιο.

  Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο 5 - 6 τεχνικών κλιμακίων για τις συντάξεις, για τα "καλά μέτρα" και για άλλα θέματα.

  Σήμερα, "από το μεσημέρι και μετά θα γίνει πάλι με τηλεδιάσκεψη στο δικό μας επίπεδο, αυτό που γίνεται στο Hilton", ανέφερε. Πρόσθεσε ότι "στόχος είναι να κλείσουμε όσο πιο πολλά πράγματα μπορούμε, για να πάμε στο Eurogroup (της Δευτέρας) με ελάχιστα πράγματα ανοιχτά. Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης".

  Βέβαια, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι "η καλύτερη εκδοχή είναι ότι μπορούμε στις 20, δηλαδή τη Δευτέρα, να έχουμε μια συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα" εξαιρώντας το εργασιακό για το οποίο είπε ότι "φοβάμαι ότι μπορεί να μη λυθεί". Εκτίμησε ότι είναι "πολύ πιθανόν να γίνει μια πρώτη συζήτηση, αυτή τη φορά για όλο το πακέτο, δηλαδή, μεταρρυθμίσεις, μετά από το πρόγραμμα, καλά, κακά μέτρα, πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμο πακέτο για το χρέος, για να μπορούμε να έχουμε κάποια οριστική συμφωνία για όλα τα θέματα στις 7 Απριλίου" που συνεδριάζει ξανά το Eurogroup.

  Πάγος από το Eurogroup

  Ωστόσο, τον ΥΠΟΙΚ "διέψευσε" αξιωματούχος της Ε.Ε., λέγοντας ότι τεχνική συμφωνία είναι το πιο καλό και δύσκολο σενάριο. Κοινοτικός αξιωματούχος, χθες το απόγευμα, έκανε σαφές ότι δεν θα υπάρξουν "εκπτώσεις" στη συμφωνία. Και ότι παραμένουν ανοικτά όλα τα μεγάλα μέτωπα: Εργασιακό, μέτρα 2019-2020 με εργασιακό και αφορολόγητο (στο οποίο είναι πιο κοντά οι 2 πλευρές), αντίμετρα, αλλά και μεταρρυθμίσεις όπως αυτές στην ενέργεια και στις ιδιωτικοποιήσεις.

  Έθεσε πολιτικό θέμα, εξηγώντας ότι τεχνικά είναι εφικτή η πρώτη συμφωνία (SLA) και τη Δευτέρα, αλλά όχι πολιτικά. Στόχος είναι, είπε, να υπάρξει τέτοια σύγκλιση που να "ξεκλειδώσει" την επιστροφή των θεσμών.

  Για τον Απρίλιο, εξήγησε ότι πλέον αυτό που είναι εφικτό στο καλό σενάριο είναι η τεχνική (SLA) και όχι η συνολική συμφωνία λόγω της πληθώρας γεγονότων και αργιών (Πάσχα, σύνοδος ΔΝΤ κλπ).

  Παραδέχθηκε, επίσης, ότι υπάρχουν και διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, μιλώντας για το εργασιακό. Εξήγησε, επίσης, ότι υπάρχει και η δυσκολία στο μέτωπο του ΔΝΤ ότι δεν διαπραγματεύεται μία επικαιροποίηση, αλλά ένα καινούριο ολόκληρο πρόγραμμα…

  Παραμένει το "χάσμα" στην ενέργεια

  Μεγάλες παραμένουν οι αποστάσεις στο ενεργειακό σύμφωνα με αξιωματούχο του αρμόδιου υπουργείου. Ανέφερε ότι οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει περισσότερο χρόνο. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι "εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους". Πρόσθεσε μάλιστα, πως "τσακωθήκαμε δύο ώρες αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση μέχρι τη Δευτέρα" αναφερόμενος στην συζήτηση για τα ενεργειακά στην τηλεδιάσκεψη.

  Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως συζήτηση για πώληση του 17% της ΔΕΗ (ποσοστό που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ) "ούτε υπάρχει, ούτε υπήρξε".

  Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε, ότι "επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MOU, δυο τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα"...

  Ηχούν οι καμπάνες
   
  Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν τους τριγμούς που ήταν ήδη φανεροί από το 2016 (μετά την ύφεση κατά 1,1% το τελευταίο τρίμηνο κατεγράφη και αύξηση της ανεργίας την ίδια περίοδο στο 23,6%), αλλά και τη διολίσθηση του πρώτου τριμήνου του 2017 και στα έσοδα.

  Οι νέοι ληξιπρόθεσμοι φόροι τον Ιανουάριο χτύπησαν "κόκκινο" στα 1,63 δισ. ευρώ. Και τα στοιχεία προστίθενται στη "βουτιά" των φορολογικών εσόδων του Φεβρουαρίου (σ.σ. που καλύπτονται στο τελικό αποτέλεσμα λόγω του πολύ μεγάλου μερίσματος από την ΤτΕ που στήριξε το συνολικό ποσό των καθαρών εσόδων).

  Αλλά και τον Μάρτιο μένει να φανεί, μετά την παράταση στην καταβολή του ασφαλιστικού "χαρατσιού", πώς θα διαμορφωθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, το οποίο παρακολουθούν "στενά" οι δανειστές για τη διαμόρφωση της "προβολής" των μελλοντικών πλεονασμάτων στη διαπραγμάτευση που μαίνεται (σ.σ. η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η υπεραπόδοση θα διατηρηθεί και θα οδηγήσει σε πλεονάσματα 4,6% του ΑΕΠ το 2020). 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ