
Από τους Δήμητρα Καδδά και Δημήτρη Κατσαγάνη
Διαφωνίες ακόμη και στη... "μετάφραση" των μετώπων που παραμένουν ανοιχτά συνεχίζουν να διατηρούν μέχρι και σήμερα όχι μόνο το ΔΝΤ με την Ευρώπη, αλλά και τα στελέχη της κυβέρνησης και των "θεσμών"... μεταξύ τους. Πέρα από το νέο "αγκάθι" του μερίσματος - η ανακοίνωση του οποίου προκάλεσε ένα κύμα αντιδράσεων από τους "θεσμούς" -, αλλά και το γνωστό μεγάλο "μέτωπο" των πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ και την άκαμπτη στάση ΔΝΤ- Σόιμπλε, υπάρχει και ένα άλλο πολύ κρίσιμο "μέτωπο": αν τα μέτρα των 4,5 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ θα πρέπει να εφαρμοστούν από το 2018 ή από το 2019 και μετά.
Και αυτή η διαφωνία "ερμηνείας" φέρεται ότι προκαλεί ισχυρούς "πονοκεφάλους" εντός των κοινοτικών θεσμών, αλλά και των στελεχών του Eurogroup (που ακόμη επιχειρούν να ερμηνεύσουν τη σχετική απόφαση της Δευτέρας) και του ίδιου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη να δηλώνει ότι το ΔΝΤ "απαιτεί" μέτρα 2,5% του ΑΕΠ (4,5 δισ. ευρώ περίπου) για το 2018 και τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο από τη Βουλή να δεσμεύεται ότι το 2018 κλείνει και ότι οι απαιτήσεις αφορούν το 2019 και μετά, δηλαδή τον νέο "κόφτη" που επιχειρείται να διαμορφωθεί (ο κ. Χουλιαράκης πάντως το βράδυ της Παρασκευής διόρθωσε τη θέση του μιλώντας για απαίτηση 4,5 δισ. το 2019).
Και εν μέσω αυτού του "χάσματος", που επεκτείνεται και στο εργασιακό πεδίο με "παραφωνίες" ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς, ετοιμάζεται μέσα από τηλεδιασκέψεις η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.
Πρώτη συμφωνία
Η κυβέρνηση, κατανοώντας τον μεγάλο κίνδυνο του χρόνου, επιχειρεί να μην έρθει αντιμέτωπη με ακόμη μια άκαρπη αποστολή των κλιμάκων των "θεσμών" στην Αθήνα. Διαπιστώνοντας το μεγάλο "χάσμα" στο ζήτημα "πλεονάσματα - ΔΝΤ - Γερμανία", επιχειρεί να "ονοματίσει" ως "πολιτική συμφωνία" μια συναίνεση στα πιο... "βατά" μέτωπα. Που και αυτή δεν φαίνεται καθόλου εύκολη από μερίδα των δανειστών, ειδικά μετά το νέο "μέτωπο" που έχει προκύψει με το μέρισμα.
Επιχειρεί να υπάρξει πρώτα συμφωνία στο εργασιακό, στην αγορά ενέργειας, στο Υπερταμείο, στην εξωδικαστική διευθέτηση των "κόκκινων" δανείων, σε άλλα πεδία παρεμβάσεων στις αγορές, αλλά και στους προϋπολογισμούς του 2017 (ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι απομένουν μόνο 50 εκατ. ευρώ, ενώ το Eurogroup θεωρεί τη συμφωνία δεδομένη), αλλά και στο "αγκάθι" του 2018.
Ο χρόνος
Όσο για τον συνολικό χρόνο που απομένει για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση "ομαλά", αυτός δεν είναι πολύς. Και, πλέον, είναι σαφές ότι, όσο θα περνούν οι εβδομάδες, η κατάσταση για την Ελλάδα θα χειροτερεύει. "Δεν πρόκειται να γίνει κάτι σημαντικό πριν τις γερμανικές εκλογές", αναφέρει διαπραγματευτική πηγή. Και φοβάται το σενάριο επικράτησης των "σκληρών" σε ΔΝΤ-Γερμανία.
"Πρέπει να βάλει πολύ νερό στο κρασί του το ΔΝΤ, αλλά και να ασκηθούν πολύ έντονες πιέσεις στους Γερμανούς. Διαφορετικά η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με καθυστέρηση αρκετή ώστε να έχουν πλησιάσει οι γερμανικές εκλογές και να μην υπάρχει πολύς χρόνος για πολιτικό παζάρι", εξηγεί η ίδια πηγή περιγράφοντας το "κακό" σενάριο, αλλά και ερμηνεύοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης για μια πρώτη πολιτική συμφωνία (για κάποια "μέτωπα") φέτος.
Μεγάλο αγκάθι το εργασιακό - διγλωσσία και στην κυβέρνηση
Την άποψη ότι "υπάρχει συμφωνία για τα εργασιακά", παρά τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ φέρουν στο ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο η υπ. Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη στο Συμβούλιο των Υπουργών Εργασίας στις Βρυξέλλες πως "οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση αντιστέκονται στο αίτημα μας, αντιστέκονται στην θέση μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων".
Μ' άλλα λόγια, σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, όχι μόνο το ΔΝΤ αλλά και η Κομισιόν, φαίνεται πως έχει αντιρρήσεις για την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, αλλά και της αρχής της"ευνοϊκότερης ρύθμισης" για τους εργαζομένους, η οποία οδηγεί σε υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.
Την ίδια στιγμή, το υπ. Εργασίας αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 21 Δεκεμβρίου σε σχέση με την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη στάση του σε σχέση με το "μέτωπο" αυτό, δεδομένου ότι οι θεσμοί πιέζουν για την κατάργηση της κρατικής προέγκρισης αλλά και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% στον ιδιωτικό τομέα.
Κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία
Γερμανία: Μπαράζ εκλογών, με διατήρηση των πρωτιών για Χριστιανοδημοκράτες-Σοσιαλδημοκράτες
Με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις θα είναι απασχολημένη η Γερμανία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Από αυτές, ξεχωρίζουν οι κρατιδιακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τον ερχόμενο Μάιο και, φυσικά, οι ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.
Σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, σε καμία από τις παραπάνω αναμετρήσεις δεν φαίνεται να απειλείται ο "Μεγάλος Συνασπισμός" των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, μιας και η άνοδος των ακροδεξιών της AfD δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία.
Πιο αναλυτικά, οι κάλπες που θα στηθούν ενός του 2017 στη Γερμανία είναι οι ακόλουθες:
*Στις 12 Φεβρουαρίου θα γίνει η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή. Κοινός υποψήφιος τoυ κυβερνητικού συνασπισμού CDU-SPD είναι ο νυν Σοσιαλδημοκράτης ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.
*Στις 26 Μαρτίου διενεργούνται οι κρατιδιακές εκλογές στο Σάαρ της Γερμανίας.
*Στις 14 Μαΐου του 2017 διενεργούνται κρατιδιακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφάλια, όπου φαίνεται να κρατούν οι Σοσιαλδημοκράτες την πρωτιά τους.
*Στις 17 ή στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017 αναμένεται να πραγματοποιηθούν ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία (οι δημοσκοπήσεις δείχνουν 1η θέση για τους Χριστιανοδημοκράτες και 2η για τους Σοσιαλδημοκράτες).
Επικράτηση Φιγιόν
Οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Γαλλία θα διεξαχθούν στις 23 Απριλίου και 7 Μαΐου. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν έναντι της ακροδεξιάς Λεπέν. Η υποψηφιότητα για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ανακοίνωσε ο Μανουέλ Βαλς μετά την ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δεν φαίνεται να κερδίζει θέση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ανατροπή στην Ολλανδία
Πρώτο κόμμα "δείχνουν" οι δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία το ακροδεξιό του Geert Wilders (PVV). Οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 15 Μαρτίου του 2017.
*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.