Του Δημήτρη Κατσαγάνη 
 
Πριν αλέκτωρ φωνήσαι… τρις και ακόμα και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί φαίνεται πως "αρνούνται " την Υπ. Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου και μάλιστα την ώρα που αυτή βρισκόταν  στην έδρα τους, στις Βρυξέλλες.

Η ίδια φαίνεται πως αντιλήφθηκε πως δεν προβλέπεται να υπάρξει τεχνική συμφωνία και για το νέο Εργασιακό μεταξύ κυβέρνησης -θεσμών μέχρι αύριο (όπως ζήτησε προχθές ο κ. Μοσχοβισί από την Αθήνα), καθώς μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ.Πιτέλα δήλωσε πως το νέο εργασιακό είναι "βαθιά πολιτικό" και "κομβικό" ζήτημα και, άρα, ως τέτοιο θα συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου.

Έτσι η εκτίμηση της κας Αχτσιόγλου ευθυγραμμίστηκε, αν και με μία μέρα καθυστέρηση με εκείνη που την οποία έκανε χθες κορυφαίο στέλεχος της ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία το εργασιακό δεν θα λυθεί σε τεχνικό επίπεδο (δηλ. μέχρι αύριο όπως είχε θέσει ως τελεσίγραφο ο κ. Μοσκοβισί), αλλά σε ανώτερο (σ.σ. πολιτικό) επίπεδο.

Το ίδιο στέλεχος επισήμανε πως αν παραμείνει μόνο ένα θέμα ανοιχτό ως τη Δευτέρα, το οποίο είναι "πολιτικά ευαίσθητο", είναι βέβαιος  ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup". 

Στο ίδιο κλίμα –που όπως φαίνεται δεν ήταν και τόσο "πολύ καλό", όπως διέρρευσαν κύκλοι του Υπ. Εργασίας- ήταν και οι δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου  Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα (29/11) μετά τη συνάντηση του με την κα. Αχτσιόγλου στην Αθήνα στις 29/11.

Ο  κ. Μοσκοβισί εξερχόμενος από τη συνάντηση του με την κα. Αχτσιόγλου (πριν καν κύκλοι του Υπ. Εργασίας δώσουν μία μάλλον στρεβλή , όπως αποδείχτηκε κατόπιν, εικόνα της πορείας της διαπραγμάτευσης) επισήμανε τρία βασικά πράγματα:

-Η Κομισιόν δεν διαχωρίζει το ΔΝΤ (σ.σ. το οποίο αποτελεί την πιο "ακραία" πτέρυγα των Θεσμών) από την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

-Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μη διαχωρίσει το ΔΝΤ από τη 2η αξιολόγηση. Συνεπώς η τακτική της  "απομόνωσης" του ΔΝΤ την οποία φέρεται να επιδιώκει το Υπ. Εργασίας στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς δεν  φαίνεται να είναι αποδεκτή από την Κομισιόν.

-Έχει σημειωθεί πρόοδος στη διαπραγμάτευση για το Εργασιακό, αλλά μένουν ακόμα βήματα να γίνουν. 

Κυβερνητικοί κύκλοι παραδέχονται  στο Capital.gr πως τόσο η "πρόοδος" η οποία έχει σημειωθεί, όσο και τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν κάθε άλλο παρά σημαίνουν κάποια σύγκλιση προς τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. 
 
Προς επώδυνο για την ελληνική πλευρά "συμβιβασμό"

Όπως είχε επισημάνει το Capital.gr, ο υποτιθέμενος  "συμβιβασμός"  ο οποίος επιχειρείται μεταξύ κυβέρνησης –θεσμών στο νέο Εργασιακό δεν έχει να κάνει με ουσιαστικά επίδικα τα οποία θέτει η ελληνική πλευρά, μιας και η ελληνική πλευρά φαίνεται να αποδέχεται τις βασικές απαιτήσεις των δανειστών, μαζί και του ΔΝΤ και το μόνο που "διαπραγματεύεται" είναι οι όροι αυτής της αποδοχής.

Πιο συγκεκριμένα,  δεν φαίνεται να περνά η θέση της κυβέρνησης περί μη κατάργησης της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων ή ακόμα και της διατήρησης του ορίου των απολύσεων στο 5% (όπως ευθέως ζητά το ΔΝΤ).

Εκείνο το οποίο δίδει ως "αντάλλαγμα" η πλευρά των θεσμών είναι το "κοινωνικό πλάνο" για τους απολυμένους. 

Επίσης δεν φαίνεται να περνά η ελληνική θέση περί επαναφοράς της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν για το ύψος του κατώτατου μισθού και της " αρχής της εύνοιας" (σ.σ. της υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. 

Αντ΄ αυτού, οι θεσμοί φέρονται να δέχονται να θεσπιστούν οι όποιες αλλαγές το Φθινόπωρο του 2017, χωρίς να αποκλείεται ένα ενδεχόμενο πιθανώς άμεσης επαναφοράς –υπό αυστηρούς  όρους- της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων (αν και κάτι τέτοιο εν μέρει μόνο θα είχε σημασία, αν συνεχίσουν να μπορούν να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές έναντι των κλαδικών). Συνεπώς. σ' αυτήν την περίπτωση,  μέχρι τα τέλη του 2017 θα ισχύει σε γενικές γραμμές, το υπάρχον πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων (το οποίο δεν θέλει να καταργηθεί το ΔΝΤ).