Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 17-Νοε-2015 13:02

    Dijsselbloem: Καλά νέα, ουσιαστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:45

    Έτοιμη να καταβάλλει το ποσό των 12 δισ. ευρώ (για τις τράπεζες και τα κεφάλαια διάσωσης) στην Ελλάδα, είναι η ευρωζώνη, όπως ανέφερε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.


    Όπως αναφέρει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για "καλά νέα. Ουσιαστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Το EWG συζήτησε την πορεία των εργασιών και χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε".

    Σε ανακοίνωση που έδωσε λίγο αργότερα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει τα εξής:

    "Ενημερώθηκα ότι στις συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών έχει επιτευχθεί ουσιαστική συμφωνία για όλα τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο σετ από τα ορόσημα και τα μέτρα του χρηματοπιστωτικού τομέα που είναι απαραίτητα για μια επιτυχή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

    Αυτό είναι καλή είδηση.

    Η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup ((EWG) συζήτησε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα και χαιρέτισε την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
    Η νομοθεσία θα υιοθετηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο την Πέμπτη.

    Μετά την ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων όρων και της εφαρμοζόμενης νομοθεσίας, το Eurogroup / EWG θα είναι έτοιμο να υποστηρίξει την εκταμίευση των 2 δισ.  ευρώ της υποδόσης που συνδέεται με την πρώτη σειρά από ορόσημα και τη μεταφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) των κονδυλίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, όπως απαιτείται, από τα 10 δισ. ευρώ που διατίθενται για το σκοπό αυτό".
     

     

    Επίσης, νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici είχε –σύμφωνα με tweet του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα- αναφέρει χαρακτηριστικά: "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για θέματα που εκκρεμούσαν".

    Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε, ότι "μετά από μέρες και νύχτες διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε συμφωνία σε πολλά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για να ολοκληρωθεί το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων".

    Ειδικότερα, ο Γάλλος επίτροπος έκανε αναφορά στη συμφωνία σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων, το νόμο για τη δομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος, όπως είπε, θα συμβάλει στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα ανοίξει το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

    Σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο Moscovici σημείωσε ότι ήταν το πιο κρίσιμο κομμάτι των διαβουλεύσεων και πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα "φερέγγυο πλαίσιο".
     


    Σημειώνεται ότι στις 14:30 θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτου.

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ