Συνεχης ενημερωση
Της Νένας Μαλλιάρα
Στην ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση του πολιτικού σκηνικού μέσω των εκλογών προσβλέπουν οι τραπεζίτες προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας που υπογράφηκε με τους εταίρους και να διεξαχθεί απρόσκοπτα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αν και τάσσονταν κατά της διενέργειας εκλογών φοβούμενοι ότι θα επιτείνουν την ύφεση στην Οικονομία, η επιλογή της κυβέρνησης να τις υλοποιήσει σε χρόνο εξπρές μειώνει τις όποιες αρνητικές συνέπειες στην αγορά. Ωστόσο, παραμένει ως ζητούμενο η άμεση πολιτική σταθερότητα προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας, με δεδομένη μάλιστα την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος τον Οκτώβριο, και να αρχίσει να χτίζεται εμπιστοσύνη τόσο εκτός, όσο και εντός Ελλάδος. Ειδικά σε ό,τι αφορά το εσωτερικό "μέτωπο", οι τραπεζίτες θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμη την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών, καθώς χωρίς την έμπρακτη στήριξή τους προς το τραπεζικό σύστημα με την επιστροφή καταθέσεων, η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα πετύχει τον τελικό της στόχο που είναι η ενίσχυση της πραγματικής Οικονομίας μέσω των τραπεζών.
Στην παρούσα φάση οι τραπεζίτες προβληματίζονται και για το κατά πόσον θα μπορέσουν να τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για το τελευταίο τετράμηνο του έτους στις τράπεζες. Ήδη ο Σεπτέμβριος είναι πολύ "βαρύς" για τις τράπεζες, καθώς θα πρέπει να υποβάλουν στον SSM νέα business και restructuring plans, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους, να "τρέξει" η φάση των stress tests μέσω της άσκησης προσομοίωσης που θα δώσει τα αποτελέσματά της στα τέλη Οκτωβρίου, να προετοιμαστεί ο νόμος για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων.
Όλα αυτά, με προοπτική στα μέσα Νοεμβρίου να ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31/12/15 προκειμένου να προλάβει την έναρξη ισχύος της οδηγίας για το bail in την 1η/1/2016, παρέχοντας έτσι πλήρη προστασία τους καταθέτες από "κούρεμα" των καταθέσεών τους.
Θεωρητικά, τα χρονοδιαγράμματα των τραπεζών έχουν τεθεί από το εξωτερικό και δεν επηρεάζονται από τις εσωτερικές εξελίξεις. Ωστόσο, στην πράξη εάν δεν υπάρξει άμεσα ομαλότητα στο πολιτικό σκηνικό, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχιστεί, αντί να αποκατασταθεί, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ήδη με την επιβολή των capital controls οι πληρωμές δόσεων δανείων διαταράχθηκαν σημαντικά, ενώ θα είναι πραγματικός άθλος να μπει "φρένο" στις επισφάλειες και παράλληλα να "χτιστεί" από την αρχή η κουλτούρα πληρωμών στα δάνεια που απαξιώθηκε από την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα.
-
09:49 Στάρμερ σε Σι: Nα οικοδομήσoυμε μια "πολύπλευρη σχέση"
-
09:47 Τραμπ: Οι απειλές πολέμου κατά του Ιράν, οι 3 απαιτήσεις και ο φόβος αποσταθεροποίησης
-
09:41 ΗΠΑ: Ειρηνική διαδήλωση εναντίον της απέλασης πεντάχρονου διαλύεται με δακρυγόνα
-
09:36 Ν. Παπαθανάσης: Υπηρεσίες υποστήριξης για την ένταξη φοιτητριών και φοιτητών στην αγορά εργασίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
-
09:33 H&M: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη του δ' τριμήνου
-
09:18 Ο Μόντι προωθεί την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και τις μεταρρυθμίσεις - Στον "πάγο" οι ΗΠΑ
-
09:10 Κυβέρνηση: Βλέπει "τυμβωρυχία" και fake news για τα εργατικά ατυχήματα - Τι απαντά η αντιπολίτευση
-
09:09 Αμείωτο το ράλι των πολύτιμων μετάλλων, νέα ρεκόρ για χρυσό και ασήμι
-
09:07 Κ. Κάλας: Η ΕΕ είναι πιθανό να εντάξει τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων
-
09:03 Η πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου ετοιμάζεται να "πατήσει φρένο" λόγω αυστηρότερου προϋπολογισμού
-
Η "προέλαση των ρομπότ" στο ουκρανικό μέτωπο: Ρώσοι στρατιώτες παραδίνονται σε μηχανήματα
-
Από τα ευρωπαϊκά projects στη ζώνη των μεγάλων έργων
-
Εμφιαλωμένο νερό: Ανατροπές στο top10 το 2025 - Ποιοι δροσίστηκαν και ποιοι ζορίστηκαν
-
Η επίκληση παλαιών κεφαλαίων χωρίς πλήρη τεκμηρίωση δεν γίνεται δεκτή
-
Πόρισμα σοκ για τη Βιολάντα: Το κρυφό υπόγειο χωρίς ανιχνευτές αερίου και ο σπινθήρας που ανατίναξε το εργοστάσιο
-
Ποιες Πεσμεργκά; Φρη Μπαλεστάιν!
-
HSBC: "Η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι… υποβάθμιση – Για αυτό παραμένουμε underweight στην Ελλάδα παρά τις αντιδράσεις των πελατών μας"
-
Μη με σκοτώνετε άλλο, πέθανα κ. Υπουργέ
-
Τα ένοχα μυστικά της φέτας και η (μη) εξυγίανση της κτηνοτροφίας δια της ευλογιάς
-
Ποια ταμεία είναι στην πρώτη 10άδα με τις υψηλότερες μέσες συντάξεις - Η λίστα μετά τις αυξήσεις
-
Ποιες Πεσμεργκά; Φρη Μπαλεστάιν! (25)
-
Μη με σκοτώνετε άλλο, πέθανα κ. Υπουργέ (8)
-
Αλλάζει η Ελλάδα σε 15 μήνες; (7)
-
Η επίκληση παλαιών κεφαλαίων χωρίς πλήρη τεκμηρίωση δεν γίνεται δεκτή (4)
-
Πόρισμα σοκ για τη Βιολάντα: Το κρυφό υπόγειο χωρίς ανιχνευτές αερίου και ο σπινθήρας που ανατίναξε το εργοστάσιο (2)
-
Θέλει αρετή. Και τόλμη. Η Δημοκρατία! (2)
-
Διεθνής συναγερμός για τον Nipah: Τι γνωρίζουμε για τον επικίνδυνο ιό που μεταδίδεται και στους ανθρώπους (1)
-
HSBC: "Η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι… υποβάθμιση – Για αυτό παραμένουμε underweight στην Ελλάδα παρά τις αντιδράσεις των πελατών μας" (1)
-
Λιγότερες και μικρότερες κατοικίες μετά τις αλλαγές στο ΝΟΚ (1)
-
Γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί στην είσπραξη εσόδων από ΦΠΑ (1)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ