Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Αυγ-2017 00:02

  Το τέλος μιας επικίνδυνης πολιτικής παρένθεσης...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Το τέλος μιας επικίνδυνης πολιτικής παρένθεσης...

  Πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ απεβίωσε το Καλοκαίρι του 2015 όταν σε ένα βράδυ μετά τη σαρωτική δημοψηφισματική νίκη εγκατέλειψε τον πυρήνα του στρατηγικού του προσανατολισμού και υιοθέτησε αλά καρτ τις θέσεις των αντιπάλων του ΝΑΙ.

  Στρατός χωρίς στρατηγική είναι ιστιοφόρο χωρίς πανιά. Μπορεί να επιπλέει όσο το επιτρέπει ο καιρός αλλά δεν μπορεί να πάει πουθενά.

  Το καλοκαίρι του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε πως οποιαδήποτε άλλη επιλογή πέραν των μνημονίων θα είχε κόστος πολλαπλάσιο για την κοινωνία και την γεωπολιτική και εδαφική παρουσία της χώρας. Απέδειξε στην πράξη πως οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν καταστροφική.

  Στη συνέχεια σαν "φρανκεσταϊνικό τέρας” προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα: Να είναι πειθήνιος προς τους δανειστές και τους Ευρωπαίους εταίρους στο εξωτερικό αλλά και να επιδεικνύει "επαναστατικό” αυταρχικό οίστρο στο εσωτερικό με προσπάθειες άλωσης του τύπου, της δικαιοσύνης και εκχώρησης της παιδείας σε μειοψηφικές συμμορίες...

  Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύεται απλά παρένθεση στις εξελίξεις αλλά κατέστησε παρένθεση και το αντιμνημονιακό ρεύμα που μεταξύ 2010-2015 έλαβε σε κάποιες περιπτώσεις πλειοψηφικές διαστάσεις.

  Ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να διανοίξει μια πρακτική πολιτική διέξοδο για το αντιμνημονιακό πολιτικό ρεύμα.

  Η αποδοχή του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ μετά ένα πρώτο κύμα κατάρρευσης από το 35% στο 15-20% εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης ή έστω επιβράδυνσης της φθοράς. Μοιραία απεργάζεται δημοψηφίσματα με ψευτοδιλήμματα μέσω των οποίων θα μπορούσε να υφαρπάξει κάποιες ρανίδες αποδοχής προκειμένου να συγκρατήσει το κοινό του για την επόμενη μέρα.

  Η παραμονή στην εξουσία τους φθείρει περισσότερο απ’ όσο φαίνεται πως τους ωφελεί.

  Η χρεοκοπία του αντιμνημονιακού μετώπου με το κλείσιμο της παρένθεσης το καλοκαίρι του 2015, ουδόλως σημαίνει πως το αντίπαλο μνημονιακό ρεύμα διαθέτει κάποιο σχέδιο για την παραγωγική, κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

  Η αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να ακούσει την αλήθεια και να την αντιμετωπίσει αναβάλει συνεχώς την ώρα του μοιραίου.

  Κανένας δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο όσο υπάρχει η ανισορροπία των 3,5-4 εκατ. συνταξιούχων και αργόσχολων στο δημόσιο (εξαιρείται ένα 10% των εργαζομένων στο δημόσιο που με φιλότιμο κρατά το σύστημα όρθιο) και των 2,5 εκατ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που πρέπει να στηρίξει όλους τους άλλους...

  Επειδή ως λαός αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα πριν φτάσουν στο απροχώρητο, η εξίσωση αυτή θα λυθεί μόνο μετά την πρόσκρουση...

  Κάθε πρόσκρουση και μηδενισμός του κοντέρ εμπεριέχει την καταστροφή και τη δημιουργία. Άλλοι θα καταστραφούν και άλλοι θα δυναμώσουν και θα μεγαλώσουν. Νέα πρόσωπα θα αναδυθούν να καλύψουν το κενό αυτών που θα εξαφανιστούν.

  Αυτό θα συνεχίσει να αποτυπώνεται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου...

  2) Τα αγοραία

  Σε ένα κόσμο των διεθνών αγορών όπου οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο για τους κυνηγούς "κεφαλών” των επιθετικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων μια αγορά της οποίας ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στα προ 30ετίας επίπεδα των 800-900 μονάδων συνιστά ευκαιρία.

  Πόσο όταν η χώρα έχει για πρωθυπουργό ένα φερέλπιδα "αντάρτη” που για να διατηρηθεί στην εξουσία έχει μετατραπεί σε "κατοικίδιο”...

  ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Μετά τη φυσιολογική διόρθωση η μετοχή προσεγγίζει τα υψηλά έτους στην περιοχή των 4 Ευρώ με την φιλοδοξία σύντομα να τα αφήσει πίσω...

  ΕΤΕ: Άλλη μια περίπτωση που πολιορκεί τα υψηλά έτους στα 0,37 Ευρώ και ετοιμάζεται να τα αφήσει πίσω...

  ΦΡΛΚ: Με το 2,5% της περασμένης Παρασκευής έπιασε τα 6 Ευρώ καταγράφοντας για φέτος νέο υψηλό. Με κεφαλαιοποίηση περί τα 300 εκατ. καθαρή θέση περί τα 150 εκατ. και πωλήσεις περί τα 400 δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε φθηνή αλλά ούτε ακριβή. Τα κέρδη είναι πολύ χαμηλά για αυτήν την κεφαλαιοποίηση και θα πρέπει να τα βελτιώσει...

  ΠΕΙΡ: Το πρώτο τεστ της "συμπύκνωσης” των μετοχών είναι θετικό. Σε λίγο το 0,30 Ευρώ που έγινε η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση θα έχει εξαφανιστεί από την μνήμη "χρυσόψαρου” των βραχυπρόθεσμων συναλλασσομένων...

  ΕΥΠΙΚ:Η περίοδος συσσώρευσης για άλλη μια φορά μοιάζει να φτάνει στο τέλος της με τον όγκο να στραγγίζει.


  kostas.stoupas@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:02 11/08

  Η έκρηξη είναι αναπόφευκτη...

  Σε μια κανονική χώρα το μικρό ή μεγάλο κράτος εισπράττει φόρους ώστε να προσφέρει υπηρεσίες. Έχουμε αυτό που λέγεται ανταποδοτικότητα των φόρων...

  00:02 10/08

  Καταλύτης το επόμενο Φθινόπωρο...

  Οι περισσότεροι ανασχηματισμοί στη μεταπολίτευση δεν αποτέλεσαν παρά φύλα συκής τα οποία προσπάθησαν να καλύψουν τις φυσιολογικές φθορές της διακυβέρνησης.

  00:02 09/08

  Η πλήρης παράδοση της δεξιάς...

  Ακόμη και όταν τα αριστερά δικτατορικά καθεστώτα δολοφονούσαν και φυλάκιζαν, οι διαμαρτυρόμενοι δεν ήταν φιλελεύθεροι και δεξιοί.

  00:33 04/08

  Δεν είναι όλα επικοινωνία σύντροφοι!

  H έννοια του λαϊκού δικαστηρίου συνίσταται σε ένα θέατρο όπου κάποιοι "κατσαπλιάδες" στο όνομα του λαού προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον ίδιο.

  00:02 03/08

  Οι στόχοι είναι πλέον προφανείς...

  Ο Μαδούρο και ο προκάτοχός του ξεκίνησαν τη δημιουργία ολοκληρωτικού καθεστώτος με τον έλεγχο του στρατού και μετά του τύπου και της δικαιοσύνης.

  00:02 02/08

  Σμιθ, Μπακούνιν. Μαρξ ή Nakamoto...

  Ολιγάρχες όπως ο Πούτιν έχουν ήδη αντιληφθεί τους κινδύνους που εμπεριέχει η χρήση των κρυπτονομισμάτων και προσπαθούν να τα απαγορεύσουν.

  00:02 01/08

  Η "φούσκα"...

  Η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία θυμίζει τη σκηνή από τον Σημαδεμένο όπου ο Πατσίνο είναι χωμένος στην κοκαΐνη την οποία ρουθουνίζει λαίμαργα.

  00:09 31/07

  Η χώρα υπάρχει από θαύμα...

  Το 2015 η κυβέρνηση είχε απευθυνθεί στην ημιδικτατορική τότε και δολοφονικά δικτατορική, όπως αποδεικνύεται σήμερα, κυβέρνηση Μαδούρο για βοήθεια.

  00:02 28/07

  Ο ψεύτης και ο κλέφτης...

  Αν γνώριζαν τον Επιμενίδη θα γνώριζαν και το ονομαστό παράδοξό του που συνίσταται στη φράση: "Πας Κρης ψεύτης"...

  00:02 27/07

  Η συντριβή είναι θέμα χρόνου...

  Οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη, οι αντισυνταγματικές προσπάθειες ελέγχου των ΜΜΕ απομακρύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την κεντροαριστερά.

  00:02 26/07

  Η δημοκρατία στο στόχαστρο...

  Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πλέον πως βασική πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ευθύς εξ αρχής ήταν η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

  00:02 24/07

  Το "τσίρκο" πάει πραξικόπημα...

  Οι αποκαλύψεις του Βαρουφάκη με επίκεντρο το πρώτο εξάμηνο του 2015, για όσους ξέρουν με ποιους έχουν να κάνουν, δεν αποτελούν έκπληξη.

  00:02 21/07

  Ώρα καλή στην πρύμνη σας...

  Η αδυναμία καταβολής φόρων λόγω εξάντλησης αποταμιεύσεων από κάποιο σημείο και μετά θα επιταχυνθεί.