Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Αυγ-2017 00:02

  Σμιθ, Μπακούνιν. Μαρξ ή Nakamoto...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Σμιθ, Μπακούνιν. Μαρξ ή Nakamoto...

  Κάποιος που νοικιάζει το σπίτι του με Airbnb ή το αυτοκίνητο με Uber και πληρώνεται με bitcoin μέσω mobile internet, επί της ουσίας περνά κάτω από τα ραντάρ της εφορίας, των τραπεζών, των Κεντρικών Τραπεζών και του εγχώριου ή διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

  Ολιγάρχες, όπως ο Πούτιν, έχουν ήδη αντιληφθεί τους κινδύνους που εμπεριέχει η χρήση των κρυπτονομισμάτων και προσπαθούν να τα απαγορεύσουν. Οι "δημοκράτες” έχουν αναστολές, αλλά οι πελάτες που έχουν δημιουργήσει με τα κράτη πρόνοιας της Δύσης, σύντομα θα τους φέρουν προ διλημμάτων.

  Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας η μοναδική εγγύηση διατήρησης των περιουσιακών στοιχείων ήταν ο χρυσός. Τα ακίνητα, τα καλύβια, οι πύργοι και τα κτήματα, όταν κάποιος έπεφτε στη δυσμένεια της εξουσίας μπορούσαν να κατασχεθούν. Αν είχε χρυσά νομίσματα, μπορούσε να τα κρύψει ή να τα πάρει και να εξαφανιστεί.

  Σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία κατάσχονται μέσω υπερφορολόγησης προκειμένου να συντηρηθεί όπως είπαμε η εύνοια των απόρων ψηφοφόρων προς την εξουσία. Σε κοινωνίες όμως με αρνητικούς δημογραφικούς δείκτες αυτό έχει ημερομηνία λήξης.

  Η Ελλάδα αποτελεί έναν πιλότο για τις επιπτώσεις των capital controls. Καθώς οι συνέπειες είναι μακροπρόθεσμες δεν αποκλείεται να τα δούμε να εφαρμόζονται και αλλού πριν φέρουν κάποιου είδους κρίση στασιμοπληθωρισμού.

  Εν αντιθέσει με το παρελθόν, ο χρυσός σήμερα μπορεί να εντοπιστεί από αρκετά μέτρα μακριά εκεί που είναι κρυμμένος. Οι τραπεζικές θυρίδες σε μια περίοδο κρίσης εύκολα μπορεί να τεθούν υπό έλεγχο και να ανοίγουν μόνο με την παρουσία εφόρου που θα δεσμεύει για το δημόσιο ταμείο ό,τι προαιρείται ο κυβερνήτης.

  Τα κρυπτονομίσματα είναι η απάντηση που προσπαθούν να δώσουν μέσω της τεχνολογίας όσοι δεν επιθυμούν το βλέμμα του Μεγάλου Αδελφού πάνω τους ή το χέρι του στην τσέπη τους.

  O Satoshi Nakamoto είναι κάποιος άγνωστος που φέρεται σαν πατέρας της επανάστασης του Bitcoin του πιο δημοφιλούς από τα κρυπτονομίσματα που κυκλοφορούν.

  Κατά την ταπεινή γνώμη αυτής της στήλης η συνεισφορά του Nakamoto είναι μεγαλύτερη από αυτήν του Άνταμ Σμιθ, του Μαρξ ή του Μιχαήλ Μπακούνιν που προσπάθησαν με το έργο τους να προσδιορίσουν τα όρια της πολιτικής και οικονομικής ελευθερίας του ατόμου, έστω και από οπτικές γωνίες εντελώς αντίθετες μεταξύ τους.

  Αυτήν τη στιγμή η αξία των Bitcoin που κυκλοφορούν φτάνει τα 40 δισ. δολάρια. Ο αριθμός των συναλλαγών την ημέρα προσεγγίζει κατά μέσον όρο τα 300.000 και η αξία τους το 1,5 δισ. δολάρια.

  Εν αντιθέσει με όλα τα παραδοσιακά συστήματα ηλεκτρονικών και μη συναλλαγών δεν υπάρχει κάποιος ειδικός εκκαθαριστής των συναλλαγών αυτών. Υπάρχει μια "αλυσίδα” των μετεχόντων στην κοινότητα, στους υπολογιστές των οποίων καταγράφεται ανά πάσα στιγμή κάθε συναλλαγή που λαμβάνει χώρα.

  Ανά πάσα στιγμή όλη η διαθέσιμη ποσότητα των Bitcoin είναι καταγεγραμμένη στους υπολογιστές όσων μετέχουν σε αυτό. Η αλυσίδα των μετεχόντων και τα μαθηματικά εγγυώνται την αξιοπιστία των συναλλαγών και όχι κάποια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Κεντρική Τράπεζα, η ιδιώτης πάροχος όπως π.χ. η Visa.

  Για όποιον μπορεί να το αντιληφθεί, πρόκειται για ασύλληπτων διαστάσεων επανάσταση ανάλογη με αυτή της ανακάλυψης του χρυσού ή του ασημιού ως μέσων συναλλαγής πριν χιλιάδες χρόνια.

  Καθώς οι συναλλαγές με Bitcoin αυξάνονται προκύπτουν και τα προβλήματα. Όπως είπαμε κάθε συναλλαγή καταγράφεται στο σκληρό δίσκο όλων των μετεχόντων και έτσι πιστοποιείται. Αυτό απαιτεί χώρο και επεξεργαστική ισχύ.

  Ο Nakamoto έχει περιορίσει το μέγεθος των αναγκών αυτών σε ένα Μegabyte πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να χειριστεί μόνο επτά συναλλαγές το δευτερόλεπτο.

  Ο περιορισμός αυτός κάνει το σύστημα να... σέρνεται. Το σύστημα της Visa π.χ. μπορεί να επεξεργαστεί χιλιάδες συναλλαγές σε ένα δευτερόλεπτο.

  Όσοι προσφέρουν τους υπολογιστές τους έναντι μια μικρής αμοιβής στις ανάγκες της αλυσίδας θα χρειαστούν κίνητρο για να προσφέρουν περισσότερη επεξεργαστική ισχύ. Αυτό όμως θα αυξήσει το κόστος συναλλαγών. Ουδέν κακόν αμιγές καλού...

  Η κοινότητα του Bitcoin πάντως αυτήν την περίοδο πρέπει να λάβει κρίσιμες αποφάσεις που θα έχουν επιπτώσεις στο μέλλον του κρυπτονομίσματος... Αν δηλαδή θα ορίσει κάποιον εκκαθαριστή συναλλαγών ή θα δώσει κίνητρα για διεύρυνση της επεξεργαστικής ισχύος της "αλυσίδας”.

  Ίσως να πρόκειται για μια απόφαση με σημαντικότερες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από το αν η FED και η ΕΚΤ θα αυξήσουν τα επιτόκια απότομα και σημαντικά.

  2) Τα αγοραία...

  Αντί χρηματιστηριακού σχολίου σήμερα, το ρεπορτάζ του Capital.gr με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ: "Στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2015 ενισχύθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ αναρριχώμενος στις 98,2 από 94 μονάδες.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ιδιαίτερα ισχυρή είναι η βελτίωση στις κατασκευές, κυρίως σε σχέση με τα δημόσια έργα, ενώ οι υπόλοιποι τομείς εμφανίζουν μικρές θετικές ή αρνητικές διακυμάνσεις, ανάλογα και με τη δυναμική των επιμέρους κλάδων τους. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εκταμίευση μέρους της δόσης της χρηματοδοτικής υποστήριξης από τους εταίρους, και η ενίσχυση της πεποίθησης πως το πρόγραμμα κινείται εντός τροχιάς, έστω και με καθυστερήσεις, συντελούν στη σταδιακή άμβλυνση της απαισιοδοξίας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές...”

  Η οικονομία αντιδρά σαν διψασμένος κάμπος σε σταγόνες βροχής... Το ζητούμενο είναι όμως αν υπάρχει σπόρος να ποτιστεί ή τάχει κάψει όλα η εφορία και το ασφαλιστικό....

  Τράπεζες: Δημοσιεύματα σαν το χθεσινό της γερμανικής Handelsblatt για την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών ενισχύουν τις προθέσεις εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό στις μετοχές του κλάδου.

  ΕΥΡΩΒ: Σε επίρρωση του προηγούμενου σχολίου, ξεφυλλίζοντας το τελευταίο φύλλο του Barron’s ανακάλυψα το διαχειριστή ενός κερδοσκοπικού Hedge Fund του Ansom Investments που προτείνει (διαθέτει θέση) για αγορά μόνο Eurobank ενώ όλες οι άλλες διεθνείς επιλογές είναι short...

  ΑΔΜΗΕ: Επειδή κάποιοι διαμαρτύρονται... Η υποκειμενική πάντα και ενίοτε λανθασμένη γνώμη της στήλης είναι πως η εταιρεία διαθέτει πολύ μικρότερο ρίσκο από τη ΔΕΗ και ως εκ τούτου καλύτερες μακροπρόθεσμες προοπτικές.

  Η ΔΕΗ από την άλλη με το ύψος των υποχρεώσεων και την προοπτική περιορισμού του μεριδίου της δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

  Τούτο όμως δεν αποκλείει να εξελιχθεί σε περίπτωση που θα μοιάζει με αυτήν της ΑΤΕ την περίοδο 2004-2008. Στις αγορές οι συνέπειες σπάνια είναι γραμμικές. Αν ήταν δεν θα υπήρχαν αγορές αφού όλοι θα ήταν σε θέση να προβλέπουν με ασφάλεια...

  ΟΛΠ: Η μετοχή εδώ και μερικούς μήνες συνεχίζει να καλύπτει τη διαφορά με την τιμή που εξαγοράστηκε ο όμιλος.

  ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η δυναμική επάνοδος δεν πρέπει να μην συνδυάζεται με τις εξελίξεις στην "αδελφή” εκδοτική εταιρεία... Η αγορά εκλαμβάνει τις εξελίξεις σαν αποκατάσταση σχέσεων...

  ΠΕΙΡ: Με την επάνοδο της μετοχής στο ταμπλό και ενδεχομένως μετά από λίγες μέρες να διαπιστώσουμε τις αντιδράσεις της αγοράς στη συμπύκνωση του αριθμού των μετοχών. Αυτό θα αποτελέσει οδηγό και για τις άλλες τραπεζικές μετοχές...

  kostas.stoupas@capital.gr 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ