Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Ιουλ-2017 00:02

  Η δημοκρατία στο στόχαστρο...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Η δημοκρατία στο στόχαστρο...

  Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πλέον πως βασική πρόθεση της κυβέρνησης ΣΤΡΙΖΑ ευθύς εξ αρχής ήταν η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και η "Μαδουροποίηση” της Ελλάδας.

  "Μαδουροποίηση” στην οικονομία σημαίνει συνύπαρξη κρατικών και ιδιωτικών μονοπωλίων υπό την αυστηρή επιτήρηση του κράτους και του κόμματος προς το συμφέρον κρατικοκομματικής γραφειοκρατίας.

  "Μαδουροποίηση” στην οικονομία σημαίνει επίσης φορολογική και ασφαλιστική εξόντωση κάθε ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας με στόχο την πλήρη εξάρτηση όλων από την κρατική πρόνοια και το έλεος της κρατικής και κομματικής γραφειοκρατίας.

  Χωρίς οικονομική ανεξαρτησία δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κανενός είδους πολιτική, κοινωνική και ατομική ελευθερία.

  "Μαδουροποίηση” στην πολιτική σημαίνει "δολοφονίες” των προσωπικοτήτων των αντιπάλων μέσω ελεγχόμενης δικαιοσύνης, ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης, ελεγχόμενης οικονομικής αστυνομίας...

  Η αλήθεια είναι πως η δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες αρχές, ο ΣΔΟΕ, η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ελλάδα αποτελούσαν πάντα στόχο ελέγχου από την εκάστοτε πολιτική εξουσία. Ποτέ όμως οι κυβερνήσεις δεν ξεπέρασαν τα όρια που θα επέτρεπαν σε κάποιον να ισχυριστεί πως η δημοκρατία της μεταπολίτευσης κινδυνεύει να εκτροχιαστεί...

  Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανατρέψει πολλές δημοκρατικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης. Οι προσπάθειες ελέγχου των τηλεοπτικών σταθμών και τώρα της διαφημιστικής δαπάνης στα μέσα ενημέρωσης αποσκοπεί στον έλεγχο της ενημέρωσης και την κατάλυση της ελευθερίας του λόγου.

  Είναι προφανές πως όταν επιχειρείται κάτι τέτοιο σε μια χώρα η εκάστοτε κυβέρνηση διογκώνει και προβάλει τα διάφορα μελανά σημεία που πάντα υπάρχουν. Όταν πονάει το κεφάλι όμως δεν το κόβουμε, παίρνουμε ασπιρίνη...

  Ευθύς εξ αρχής, ο στόχος ήταν οι ανεξάρτητες αρχές, η δικαιοσύνη, η Τράπεζα της Ελλάδος, τα κανάλια, ο τύπος, ο έλεγχος της ροής του χρήματος μέσω του ελέγχου των τραπεζών...

  Η ασφυκτική οικονομική εξάρτηση της χώρας από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ δεν επέτρεψαν την κατάλυση της ανεξαρτησίας βασικών θεσμών του πολιτεύματος, η λειτουργία των οποίων διακρίνει μια δημοκρατία από μια δικτατορία ή ένα αυταρχικό καθεστώς συγκαλυμμένης δικτατορίας όπως του Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

  Παρά την αποφυγή της σύγκρουσης το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προωθήσει τις συνθήκες της δημιουργίας καθεστώτος σε τομείς που οι δανειστές δεν ασκούν αυστηρό έλεγχο όπως κάνουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το Υπερταμείο, το ΤΧΣ, το ΤΑΙΠΕΔ...

  Το πιθανότερο είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει.

  Αν είχε βρει εξωτερική στήριξη το 2015 από Κίνα ή Ρωσία ή αλλού είναι βέβαιο πως θα είχε προσπαθήσει να απομακρύνει την Ελλάδα από την Ε.Ε. και τις δημοκρατικές εγγυήσεις της.

  Αν είχε βρει στήριξη το 2015 από το εξωτερικό, το πιθανότερο είναι η χώρα είχε αντιμετωπίσει εμφύλιο σπαραγμό...

  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν της δοθεί η ευκαιρία θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιστάσεις των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

  Προς το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της θητείας της που θα την απομακρύνει από την εξουσία. Η χώρα χρειάζεται μεταρρύθμιση και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της.

  2) Η έξοδος στις αγορές

  Όπως γράφαμε πριν μια εβδομάδα η τελευταία φορά που βγήκε η Ελλάδα στις αγορές ήταν στις 10 Απριλίου του 2014 όταν είχε πετύχει για την έκδοση 5ετούς ομολόγου επιτόκιο περί το 4,90%.

  Χθες βγήκε με επιτόκιο περί το 4,60-4,70%. Σ’ αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος της επαναγοράς της διαφοράς μέχρι τη λήξη του 2019 των ομολόγων που αποσύρθηκαν.

  Από μόνο του αυτό δεν είναι ικανό να δώσει μια πλήρη εικόνα. Μέτρο σύγκρισης της κατάστασης των ευρωπαϊκών αγορών είναι τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων.

  Τον Απρίλη του 2014 λοιπόν το spread του ελληνικού 5ετούς σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό ήταν της τάξης του 4,37%.

  Για να πετύχουμε το ίδιο spread τώρα μια έκδοση 5ετούς διάρκειας θα πρέπει να πιάσει επιτόκιο της τάξης του 4,25% καθώς η απόδοση του γερμανικού 5ετούς έχει πέσει κάτω από το μηδέν.

  Τόσο η έξοδος του 2014 όσο και του 2017 είναι θετική εξέλιξη. Για την ακρίβεια είναι επάνοδος της χώρας στην κατάσταση που είχε φτάσει το 2014. Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζονται και άλλα πολλά και ανηφορικά.

  Όπως και το 2014 η έξοδος στις αγορές το 2017 έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις πολλές επιχειρήσεις να επιχειρήσουν να αναχρηματοδοτήσουν το δανεισμό τους με καλύτερους όρους. Αυτό είναι θετικό για τις επιχειρήσεις που θα προλάβουν να το καταφέρουν...

  3) Τα αγοραία...

  Βασική πεποίθηση της στήλης παραμένει πως το 80% της θετικής πορείας του ελληνικού χρηματιστηρίου οφείλεται στην άνοδο του πήχη από τις διεθνείς αγορές.

  Όσο διαρκεί το πάρτι έξω, μέσα λίγα έχουμε να φοβηθούμε μετά την "κωλοτούμπα” του 2015 που απομάκρυνε τον κίνδυνο ενός Grexit και μιας ολοσχερούς κατάρρευσης της χώρας.

  Τράπεζες: Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης των τραπεζών διατηρεί θετική απόδοση πάνω από 2% έναντι απώλειας 0,26% του Γενικού Δείκτη. Από 1η Ιανουαρίου οι αντίστοιχες αποδόσεις είναι 34 και 31%.

  ΣΠΕΙΣ: Μετά το πακέτο με το οποίο άλλαξε χέρια την περασμένη εβδομάδα το 15% της εταιρείας, η μετοχή συνεχίζει τα άλματα άνευ όγκου και προσφοράς. Οι ειδήσεις θα προκύψουν όταν η κεφαλαιοποίηση θα είναι κατάλληλη...

  ΒΙΟ: Παρά το παθητικό κλίμα των τελευταίων ημερών στην αγορά σε κάθε ευκαιρία δείχνει πως υπάρχουν διαθέσεις και προθέσεις που αναμένουν την κατάλληλη συγκυρία...

  ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μετά το ράλι η αρμόζουσα διορθωτική κίνηση και εν συνεχεία η επάνοδος στην αποκατάσταση της τρωθείσης αξίας...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ