Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Ιουν-2017 00:02

  Το τέλος των "τσιρκοκαμμένων"...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Το τέλος των "τσιρκοκαμμένων"...

  Η ελληνική οικονομία μοιάζει όντως με πιεσμένο ελατήριο αλλά το βαρίδι που το κρατά κάτω είναι η κυβέρνηση των κρατικοδίαιτων συντεχνιών.

  Με φόρους σοβιετίας, κράτος πρόνοιας Ουγκάντας και κυβέρνηση "τσιρκοκαμμένων" σοβαρές επενδύσεις δεν πρόκειται να έρθουν στη χώρα...

  Επιλεκτικά, επιμέρους τομείς της οικονομίας φαίνεται να αντιδρούν καθώς οι risk takers στοιχηματίζουν πως τα χειρότερα βρίσκονται κάπου μεταξύ σήμερα και 2015.

  Τα χειρότερα θα ήταν μπροστά, αν αντίπαλος και εναλλακτική λύση του κυβερνητικού "τσίρκου" ήταν ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, η ΧΑ ή κάποιος δραπέτης φρενοκομείου σαν αρκετούς από αυτούς που κυκλοφορούν εντός και εκτός κοινοβουλίου ως σωτήρες.

  Με τη ΝΔ σαν επόμενο πιθανό βήμα, ο μοναδικός προβληματισμός είναι η ομάδα των ξοφλημένων επαγγελματιών  που αυτοπροσδιορίζεται αυθαίρετα ως Καραμανλική πτέρυγα και εκφράζει το βαθύ πελατειακό κράτος όπως ακριβώς και ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Ο προβληματισμός των παραγόντων της οικονομίας εντοπίζεται πλέον στη μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή και τη δυνατότητα του Μητσοτάκη να αποφύγει εκλογές με απλή αναλογική το 2020 λόγω αδυναμίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

  Μέχρι τότε όμως υπάρχει καιρός...

  Μια πιθανή αναταραχή στις αγορές και κατ’ επέκταση στη διεθνή οικονομία,  οικονομίες σαν την ελληνική μπορεί να τις μετατρέψει σε λίγα 24ωρα σε άνυδρη "Σαχάρα". Μια εξέλιξη που μπορεί να έχει καταλυτικές αλλαγές σε συμπεριφορές και προσανατολισμούς...

  Οι περισσότεροι θεωρούν σαν βάση της πολιτικής γεωγραφίας της χώρας  το μεταπολιτευτικό διπολικό μοντέλο και αφού δεν βλέπουν ευδιάκριτο στίγμα στην κεντροαριστερά εκτιμούν πως στο χώρο θα ηγεμονεύσει ο κ. Τσίπρας.

  Μετά τον πόλεμο ο χώρος αριστερά της δεξιάς απαρτιζόταν από 4-5 κόμματα μικρού διαμετρήματος... Τα δεδομένα μετά τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και την εισβολή Κυριάκου στο Κέντρο δείχνουν σαν πιθανότερη μια τέτοια εξέλιξη.

  Αντίθετος χώρος φαίνεται να διαμορφώνεται δεξιά της ΝΔ...

  Το πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι πως δεν διαθέτει πολιτικό αφήγημα και ηθικό αντίκρισμα. Άλλα λέει, άλλα κάνει και αυτά που κάνει δεν ξέρει να τα ολοκληρώσει σωστά. Με ό,τι ασχολείται προκαλεί χάος και στο τέλος επιδεικνύει μια μικρή επιδιόρθωση του χάους σαν επίτευγμα...

  Προσπαθεί να μιμηθεί τον Ανδρέα επιδοτώντας το διευρυνόμενο πλήθος των μη προνομιούχων. Ο Ανδρέας το πέτυχε γιατί καβάλησε το κύμα της παγκόσμιας νομισματικής επέκτασης και τη χρυσή εποχή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

  Ο Ανδρέας έμεινε δημοφιλής γιατί μοίρασε στους γονείς τα λεφτά των παιδιών που δεν είχαν γεννηθεί ακόμη και τώρα ξενιτεύονται για να αποφύγουν τις συνέπειες της κρατικής δουλοκτησίας μέσω της φορολογίας.

  Ο Τσίπρας  επιχειρεί να κάνει κάτι ανάλογο μοιράζοντας κάρτες σίτισης και αργομισθίες στο δημόσιο δημεύοντας τα ιμάτια των μικρομεσαίων που φτωχοποιούνται.

  Είναι θέμα χρόνου να βρει απέναντι επιδοτούμενους με "ιμάτια" και επιδοτούντες με "ιμάτια".

  2) Η δημιουργική καταστροφή: Το καινούργιο όμως αναδύεται αρχικά εντός των ερειπίων του παλιού. Μη σας εκπλήσσει λοιπόν η καλή πορεία επιλεγμένων επιχειρήσεων και κλάδων.

  Τους προσεχείς μήνες με το ξεσκαρτάρισμα των "κόκκινων" δανείων οι λίγες υγιείς επιχειρήσεις θα ακμάζουν ενώ οι περισσότερες θα κατεβάζουν ρολά.

  Οι θέσεις εργασίας που θα χάνονται θα είναι περισσότερες από αυτές που θα δημιουργούνται. Οι δείκτες της οικονομίας κάποια στιγμή θα γυρίσουν σαφώς θετικοί αλλά η δυσαρέσκεια θα αυξάνεται.

  Οι άνθρωποι αντέχουν τη βίαιη πτώση του βιοτικού επιπέδου προς τα κάτω όταν το δικό τους πέφτει με πιο αργό ρυθμό. Δεν αντέχουν με τίποτα όμως να βλέπουν το επίπεδο άλλων να βελτιώνεται με ταχύτερο ρυθμό από το δικό τους ή το δικό τους να παραμένει στάσιμο.

  3) Τα αγοραία...

  Τράπεζες: Με βάση τις αποτιμήσεις και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην αγορά οι τράπεζες συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να προσελκύσουν το ενδιαφέρον.

  Κάθε μια από αυτές διαθέτει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τις επιλογές των επενδυτών.

  ΕΤΕ: Για άλλους τα καλύτερα θεμελιώδη τα έχει η Εθνική αφού έχει καταφέρει να βάλει στο ταμείο αρκετά δισ.  ευρώ μετά τις πωλήσεις της τουρκικής τράπεζας, της βαλκανικής και εσχάτως της Εθνικής Ασφαλιστικής.

  Στα ατού της Εθνικής παραμένει το ισχυρό μερίδιο καταθέσεων που της παρέχει κεφάλαια με χαμηλό κόστος κτήσης.

  ΑΛΦΑ: Κατ’ άλλους τα καλύτερα θεμελιώδη τα έχει η ΑΛΦΑ αφού χάρη στη συνετή διαχείριση της διοίκησης την εποχή της ευημερίας με δανεικά είναι αυτή που βγήκε από την κρίση συγκριτικά με τις μικρότερες απώλειες.

  Για κάποιους όμως το πλεονέκτημα συνιστά και μειονέκτημα καθώς η διοίκηση μοιάζει να ακολουθεί κληρονομική γραμμή την ώρα που ο ανταγωνισμός προσελκύει στελέχη με διεθνή εμπειρία σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

  ΕΥΡΩΒ: Διαθέτει το μεγαλύτερο asset management  σε σχέση με τον  ανταγωνισμό. Τούτο σημαίνει πως μια ισχυρή μερίδα της αγοράς εμπιστεύεται τις επενδυτικές της υπηρεσίες. Σε μια περίοδο που το χρηματιστήριο "ζεσταίνεται" και χρήματα βγαίνουν από τα σεντούκια για να πετύχουν αποδόσεις, μπορεί να επωφεληθεί της κατάστασης...

  ΠΕΙΡ: Σημαντικό ρόλο θα παίξει προσεχώς το επίπεδο ανάκτησης κεφαλαίων από τα NPL’s. Αν εμφανίσει την ικανότητα να πουλά "κόκκινα" δάνεια πάνω από το 40-50% της αξίας τους μην σας εκπλήξει η συμπεριφορά της μετοχής...

  ΔΕΗ: Τα προβλήματα είναι γνωστά. Μην εκπλαγείτε όμως βελτιούμενου του κλίματος στην αγορά, να επιχειρηθεί να επαναληφθεί το προηγούμενο της Αγροτικής των μέσων της περασμένης δεκαετίας...

  Στις αγορές ενίοτε χρειάζεται να βάλεις στη σειρά όλα τα πιθανά σενάρια και να επιλέξεις στο τέλος το πλέον απίθανο...

  ΒΙΟ: Άνοδο 10,73% χθες με 770 χιλ. τεμάχια. Σε ένα μήνα γράφει άνοδο πάνω από 40% και από την αρχή του χρόνου 131%. Κατά πόδας ακολουθούν και οι θυγατρικές... Με αυτόν τον τρόπο κινούνται όταν υφέρπει είδηση.

  Bitcoin: Κατά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο η Barclays  θα συμπεριλάβει στις συναλλαγές της κρυπτονομίσματα όπως το περίφημο Bitcoin.

  Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει και άλλες τράπεζες στην ίδια κατεύθυνση.

  Προφανώς οι τράπεζες το κάνουν γιατί αισθάνονται πως χάνουν  μερίδιο συναλλαγών. Αν προχωρήσει αυτό, τα κρυπτονομίσματα θα γνωρίσουν διεύρυνση της χρήσης.

  Απ΄ όσο έχω διαβάσει από νομισματικής άποψης το Bitcoin στηρίζεται σε ιδιαίτερα υγιείς βάσεις. Ο αριθμός των μονάδων που μπορεί να κυκλοφορήσει είναι συγκεκριμένος και από εκεί και πέρα η αξία ανταλλαγής του θα βασίζεται στην προσφορά και ζήτηση. Δεν υπάρχει κάποια ρυθμιστική αρχή που θα μπορεί να "νοθεύσει" τα δεδομένα αλλά αλυσίδες συναλλασσόμενων. Αυτό αποτελεί ένα φράγμα στο νομισματικό σοσιαλισμό που διαπράττουν πολλές δεκαετίες τώρα όλες οι κυβερνήσεις της υφηλίου, αριστερές και δεξιές...

  Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν μπορεί να παραβιαστούν οι κρυπτογραφικοί κώδικες και μέσω μαζικών εικονικών συναλλαγών να χειραγωγηθεί η τιμή...

  Bitcoin και Airbnb αποτελούν δείγμα του δρόμου προς την οικονομική ελευθερία στην εποχή του κρατικού καπιταλισμού και του ολιγαρχικού σοσιαλισμού...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:02 22/09

  Τι κρύβει η "φούσκα" του Bitcoin...

  Το να κατηγορούν τραπεζίτες, ΥΠΟΙΚ και ημιδικτάτορες το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα για "φούσκα" είναι σαν να λέει ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα.

  00:02 19/09

  Χάλασε η σούπα...

  Αν τα χειρότερα ήταν πίσω το ΧΑ θα βρισκόταν άνω των 1.000 μονάδων και οι τράπεζες πολύ υψηλότερα από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

  00:02 18/09

  Πίσσα και πούπουλα...

  Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση εξέπεμψε όσα αρνητικά σήματα μπορούσε να εκπέμψει για την ελληνική οικονομία.

  00:02 15/09

  Μια τρύπα στο νερό...

  Το 2015 ήταν μια κομβική χρονιά για την Ελλάδα καθώς μας ξεπέρασε σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η Πολωνία.

  00:02 14/09

  Τουτέστιν: τικ-τακ, τικ-τακ...

  Μετά τις επεισοδιακές εξελίξεις με τις επενδύσεις του Ελληνικού και της Χαλκιδικής ήρθε η σειρά των αεροδρομίων να μπουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

  00:02 13/09

  Η βάρκα γέρνει...

  Το Καλοκαίρι του 2017 η κυβέρνηση προετοίμαζε την Φθινοπωρινή αντεπίθεση πάνω στον άξονα οικονομία, επενδύσεις, ανάπτυξη, τέλος των μνημονίων.

  00:02 12/09

  Μέχρι τελικού ψόφου...

  Την περίοδο που ξεκινούν επικοινωνιακή αντεπίθεση επίδειξης φιλικού προφίλ προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, φεύγει από τη χώρα μια από τις μεγαλύτερες.

  00:03 11/09

  Καλώς ορίσατε στην πραγματικότητα...

  Αποτελεί ιδιαίτερα παρήγορο γεγονός για μια χώρα η πολιτική της ηγεσία με επικεφαλής την κυβέρνηση να προσγειώνονται στην πραγματικότητα.

  00:02 08/09

  Το ελληνικό παράδοξο...

  Δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει η χώρα στην Ευρώπη με τους περισσότερους βουλευτές στο δημοκρατικό κοινοβούλιο που δηλώνουν ή σταλινικοί ή ναζιστές.

  00:02 07/09

  Η αφέλεια κοστίζει σύντροφοι....

  Άπασες οι κυβερνήσεις συνηθίζουν να διακόπτουν τα έργα που είχαν αναθέσει οι προηγούμενες και τα αναθέτουν εξ αρχής δήθεν με καλύτερους όρους.

  00:02 06/09

  Άγνοια ή σκοπιμότητα;

  Όταν ένας πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει την Μπαρτσελόνα από τον Θρίαμβο Ανω-Πλατανιάς μην περιμένετε καμιά προκοπή!

  00:02 04/09

  Είναι ψεύτης ο Αλέξης;

  Εν τέλει ο μόνος που φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά εν μέσω της περιόδου θερινής ραστώνης είναι ο πρωθυπουργός...

  00:02 11/08

  Η έκρηξη είναι αναπόφευκτη...

  Σε μια κανονική χώρα το μικρό ή μεγάλο κράτος εισπράττει φόρους ώστε να προσφέρει υπηρεσίες. Έχουμε αυτό που λέγεται ανταποδοτικότητα των φόρων...