Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Ιουν-2017 00:02

  Η αλήθεια σκουπιδιών... πολιτικών και μη...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Η αλήθεια των σκουπιδιών... πολιτικών και μη...

  Η οικονομική, κοινωνική  και άρα ταξική γεωγραφία κατανομής της ισχύος σε μια κοινωνία καταδεικνύει το παρελθόν, παρόν και μέλλον της.

  Ο αείμνηστος Νίκος Πουλαντζάς, ο οποίος  αποτελούσε εξαίρεση στη διανοητική νωθρότητα που χαρακτηρίζει την εγχώρια αριστερά, το είχε διατυπώσει θεωρητικά επιτυχώς όταν έλεγε πως το κράτος αποτελεί την έκφραση του εκάστοτε συσχετισμού δυνάμεων της οικονομίας και της κοινωνίας.   

  Στη Γερμανία π.χ. που είναι παραγωγική οικονομία, δυο ισχυρά κέντρα εξουσίας είναι ο σύνδεσμος βιομηχανιών και το αντίστοιχο εργατικό συνδικάτο μετάλλου IG Metall.

  Κατ’ αυτήν την έννοια και αναλογία, είναι πολύ φυσιολογικό η ΠΟΕ-ΟΤΑ ή ο  Σύλλογος των Φαρμακοποιών (τον οποίο ο κ. Λουράντος είχε μετατρέψει σε δίκτυο εκλογικών κέντρων του ΣΥΡΙΖΑ) να αποτελούν τους ισχυρότερους οικονομικούς και πολιτικούς  πόλους εξουσίας στη χώρα μας.

  Παράγουμε κυρίως συνταξιούχους και σκουπίδια.

  Παλιότερα, ο ισχυρός πόλος εξουσίας που ανέβαζε κατέβαζε κυβερνήσεις και κρατούσε την οικονομία σε αιχμαλωσία ήταν το συνδικάτο της ΔΕΗ. Ο ασφυκτικός έλεγχος της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας από το παρακράτος των συνδικαλιστών ήταν απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο να οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, όπου η εταιρεία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και η χώρα υπό την απειλή του "μπλακ άουτ". Όταν ο ξενιστής πεθαίνει και το παράσιτο ακολουθεί την ίδια μοίρα...

  Η Ελλάδα παράγει σήμερα κυρίως συνταξιούχους και σκουπίδια λοιπόν, οπότε είναι απολύτως φυσιολογικό τα ισχυρότερα συνδικάτα της χώρας είναι π.χ. αυτό των φαρμακοποιών και εκείνο της καθαριότητας.

  Οι υπηρεσίες καθαριότητας μάλιστα χρησιμοποιούνται κατά κόρον σαν "κερκόπορτα" για βόλεμα ημετέρων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

  Υψηλή παραγωγικότητα...

  Η Ελλάδα κατέχει υψηλή παγκόσμια κατάταξη στην κατά κεφαλήν παραγωγή απορριμμάτων, παρά τη μείωση που προέκυψε λόγω οικονομικής κρίσης μετά τη χρεοκοπία του 2010.  Η  κατά κεφαλήν παραγωγή σκουπιδιών κατά την περίοδο της ευημερίας με δανεικά, μεταξύ 1990 και 2010 σχεδόν διπλασιάστηκε.

  πιν

  Μετά το 2010 αν και παρουσίασε μικρή κάμψη συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

  Ενδιαφέρον έχει η σύγκριση της πορείας της κατά κεφαλήν παραγωγής σκουπιδιών με την πορεία της οικονομίας.

  Η μεγάλη οικονομική άνθιση της Ιρλανδίας τα τελευταία χρόνια συνοδεύτηκε με ανάλογη παραγωγή σκουπιδιών. Επίσης η οικονομική κρίση στην Τουρκία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας συνοδεύτηκε από μείωση της παραγωγής απορριμμάτων.

  Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου την περασμένη δεκαετία που οδήγησε τη ρωσική οικονομία σε ευημερία οδήγησε και σε ανάλογη αύξηση της παραγωγής απορριμμάτων. 

  Η "παραγωγή" απορριμμάτων στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία ενός παλιότερου ρεπορτάζ της Καθημερινής μειώθηκε από 583,03 κιλά ανά άτομο το 2010,  στα 511,39 κιλά το 2011 για να κατρακυλήσει στα 472,19 κιλά το 2012.

  Επίσης, ενδιαφέρον έχει η οικονομική γεωγραφία παραγωγής απορριμμάτων στην Αττική. Δήμοι, όπως της Βούλας, Βάρης κλπ σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου δημοσιεύματος παράγουν πάνω από 600 κιλά ανά άτομο κατ’ έτος. Από την άλλη πλευρά δήμοι όπως το Γαλάτσι, Ζωγράφου παράγουν 323,27  και 354,67 κιλά αντίστοιχα.

  Βλέπε: Μειωμένη κατανάλωση, λιγότερα απορρίμματα

  Μην σας εκπλήσσει λοιπόν η ισχύς που εμφανίζει το συνδικάτο των εργαζομένων στην καθαριότητα. Αποτελεί ρεαλιστική απεικόνιση των συσχετισμών μιας κοινωνίας πριν την κατάρρευση όπως ακριβώς κάτι ανάλογο αποτελούσε ο συσχετισμός καλόγερων και μαχητών πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

  2) Τα αγοραία...

  Στο μικροσκόπιο το ΧΑ: Οι ξένοι επενδυτές παρατηρούν κάθε μέρα και με περισσότερο ενδιαφέρον την ελληνική αγορά, αλλά δεν έχει δοθεί ακόμη κανένα σήμα για αύξηση των τοποθετήσεων.

  Οι πιθανότητες να υπάρξουν αποφάσεις για τοποθετήσεις είναι αυξημένες, λένε οι παλιές και έμπειρες καραβάνες της αγοράς.

  Ένα βασικό κριτήριο με το οποίο αποφασίζονται τέτοιου είδους κινήσεις είναι οι αποδόσεις των δεικτών των τοπικών αγορών στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι μεταξύ αυτών που "βγάζουν μάτια".

  Φέτος είναι παγκοσμίως στην πρώτη πεντάδα με 28% απόδοση και αμέσως μετά τον Merval της Αργεντινής με 25%. Στο δωδεκάμηνο ο ΓΔ γράφει 54% και ο Merval 51%.

  πιν

  Ο δείκτης της Αργεντινής από τις 2.000 μονάδες το 2013 έχει φτάσει σήμερα πάνω από τις 20.000 μονάδες κάτι που είναι αστρονομικό παρά τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Με όρους δολαρίου έχει ανέβει από τις 500 στις 1.500 μονάδες περίπου.

  Η αντικατάσταση της αριστερής λαϊκίστικης κυβέρνησης της Κιρχνερ από  αυτή του Μ. Μάκρι το 2015 έχει αλλάξει τις προσδοκίες στη χώρα.

  Κάποιοι fund managers  που παρακολουθούν τις τοπικές αγορές σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις αρέσκονται να κατατάσσουν την Ελλάδα σε μια παρόμοια κατηγορία.

  Μα δεν είναι ακριβά τα blue chips τους ρώτησα;...

  Ναι είναι, αλλά όταν τα κεφάλαια που κυνηγάνε ευκαιρίες με βάση τη διαμορφούμενη  τάση, δεν εξετάζουν τιμές, μου απάντησαν...

  Ίδωμεν...

  Η επιτυχία της χρονιάς: Τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ομολογιακές εκδόσεις σαν αυτές των Μυτιληναίου, Sunlight και IKEA House Market βρίσκονται στα σκαριά.

  Η σωστή διάγνωση της ύπαρξης κεφαλαίων που είναι εγκλωβισμένα στο τραπεζικό σύστημα λόγω capital controls και της ανάγκης καλών εταιρειών που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης με καλύτερους όρους, ανήκει σε μια χρηματιστηριακή, την Euroxx, η οποία δρέπει και τους καρπούς τους εγχειρήματος.

  ΕΧΑΕ: Η συναλλακτική δραστηριότητα στο χρηματιστήριο εσχάτως έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και αυτό είναι καλό νέο για την εταιρεία...

  ΜΟΗ: Η τιμή προσεγγίζει τα 20 Ευρώ. Το 2006 η προσαρμοσμένη τιμή ήταν στα 22, το 2012 στα 4 και το 2014 στα 9,5 Ευρώ.

  ΙΝΚΑΤ: Όλες οι τελευταίες κινήσεις δείχνουν πως οι βασικοί μέτοχοι θέλουν μεγαλύτερο μερίδιο και έλεγχο στην εταιρεία.

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ